Septembris 28., 2005


Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
18:12
Dažos vārdos par šībrīža "aktuālo" tēmu - bērnu audzināšanu.
Kas attiecas uz mani: bērnībā reizēm dabūju pērienu, nedomāju, ka no tā man būtu bijis kāds labums. Normāla, cilvēcīga saruna attiecīgajās situācijās būtu bijusi daudz piemērotāka.
Kas attiecas uz manu bērnu: nē, es viņu neperu un arī neplānoju pērt (ir, protams, gadījies uzšaut pa dupsi - bet tik viegli, ka viņam pat nesāp), vienīgais sods, ko es viņam piemēroju, ja niķis ir pārņēmis prātu vairāk kā vajadzētu vai bērns ir sācis kost vai sist: ielikt viņu kaktā un paturēt tur kādu brīdi vai ielikt vienu pašu atsevišķā istabā. Bet mazais to pārdzīvo tik ļoti, ka pēdējā laikā pietiek ar brīdinājumu par iespējamajām sekām.
Un nē, man neliekas, ka es būtu sliktāka māte tāpēc, ka neperu bērnu, bet cenšos ar viņu runāt. Jā, atrast pareizo formu, kā bērnam iestāstīt "vajag" un "nedrīkst" ir grūti & reizēm prasa pamatīgu galvas lauzīšanu, un varbūt mācība paliek galvā īsāku brīdi (lai arī tas nav garantēts), bet toties mans bērns nav spiests pārdzīvot fizisku pazemojumu, neizjūt pieaugušo kā tādu, kas var viņu kontrolēt tikai tāpēc, ka ir spēcīgāks - pieaugušais ir cilvēks, kas zina savu viedokli un spēj to pamatot, pieaugušais ir cilvēks, kas viņam ir emocionāli nepieciešams un tāpēc respektējams.
Un, ja mans bērns būtu gudrāks, ja tiktu pērts, tad paldies par kūkām, man pilnīgi pietiek ar viņa šībrīža apgriezieniem.
Tags:

(13 teica | man šķiet, ir tā...)

Comments:


From:[info]arteck
Date:28. Septembris 2005 - 18:32
(Link)
lai arī man laikam vēl ilgi nebūs sīča (tpu, tpu, tpu trīsreiz pār plecu), tik un tā esmu domājis par šiem jautājumiem. jāatzīst, ka pagaidām esmu līdzīgas attieksmes piekritējs ar tiem pašiem argumentiem.

piebildīšu vienīgi, ka visnesaprotamākais man pagaidām šķiet valodas apguves jautājums :)
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:28. Septembris 2005 - 20:47
(Link)
valodas apguve ar domu - lai beerns iemaacas normaali runaat - ir easy un notiek ljoti dabiski.
valodas apguve ar domu - lai beerns nesaak lietot "bljaa" un "zajebisj", vai, mana beerna gadiijumaa, "principaa" un "sateliitantena" (kas bija top teksts kaadu 2,5 gadu vecumaa, diezgan biedeejoshi) ir sarezhgjiitaak.
From:[info]arteck
Date:28. Septembris 2005 - 20:56
(Link)
ar tiem svešvārdiem, manuprāt, nav iespējams cīnīties. tie ir visapkārt un neturēsi taču bērnu pilnīgā izolācijā no ārējās pasaules. viss atkarīgs no viņa paša un tā cilvēku loka, ko viņš ar laiku izvēlēsies. man pat šķiet, ka tas ir zināmā mērā dabīgi-nepieciešams process. un ja nu tas rada padziļinātu interesi par vārdiem un to nozīmēm, kas var pavērt ceļu vēl uz kādu citu pasauli? protams, neņemos spriest, cik liels skaits procentuāli, ejot cauri bļa un ma, ir atklājis priekš sevis kaut ko padziļinātāku nekā pārējie :)
From:[info]arteck
Date:28. Septembris 2005 - 20:57
(Link)
šausmas, "izolācijā" skan vajprātīgi :) izolētībā, protams.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:28. Septembris 2005 - 21:03
(Link)
nujaa...
un, starp citu, baigi straadaa ignoreeshanas metode - t.i., beerna "blja", ja vinjsh kaut ko taadu izmet, es uztveru tikpat vienaldziigi kaa jebkuru citu neartikuleetu skanju salikumu.
bet vinja jocinji par kakaam ir tik amizanti, ka parasti beidzas ar kolektiiviem smiekliem :)
From:[info]arteck
Date:28. Septembris 2005 - 21:15
(Link)
o, nudien. tagad man arī tas šķiet labākais risinājums.
[User Picture]
From:[info]annuska
Date:28. Septembris 2005 - 19:37
(Link)
izklausās, ka Tu taisnotos, ka neper;) vai Tev kāds to ir tipa pārmetis vai pamācījis, ka bērni jāper?
es nevaru palielīties, ka nebūtu bērnus, galvenokārt gan puiku, fiziski ietekmējusi:( tak parasti dusmu&nesavaldības brīžos, un ar to galīgi nelepojos:( turpretī vīra vecāki piem. uzskata, ka bērns ir izlaidies, jo es viņu neperu/par maz peru...
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:28. Septembris 2005 - 20:21
(Link)
nu, sametaas taa jociigi peec tiem visiem agresiivajiem tekstiem par to, ka beerna audzinaashana nav iedomaajama bez peershanas - pie tam regulaaras un sistemaatiskas peershanas.

es jau arii gluzhi lieliities nevaru - nesen beerns mani nokaitinaaja, un es vinjam iekodu pakaljaa :D puika attapaas no paarsteiguma un saaka raudaat, bet uzreiz sanjeema no manis atvainoshanos un samiiljojienu, taa ka diez vai uztveera to pasaakumu kaa sodu.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:28. Septembris 2005 - 20:23
(Link)
raksts delfos. komentaarus palasi (ja nebaidies zaudeet visu ticiibu cilveeciibai).
[User Picture]
From:[info]orissa
Date:28. Septembris 2005 - 20:36
(Link)
es zaudeeju. kaut ko tik stulbu savu muuzhu nebiju dzirdeejusi.
[User Picture]
From:[info]lennay
Date:28. Septembris 2005 - 21:24
(Link)
mans favoriitkoments pie Raksta Delfos:

(..)Mēs aicinām visus Latvijas iedzīvotājus iestāties par savām tiesībām uz cilvēka cienīgu dzīvi un pievienoties mums. Būsim vienoti un kopā izteiksim savu sāpi!

iedomaajos to, protams, beernu peershanas sakaraa :)))))
peert beernus IR CILVEEKA TIESIIBAS VAI NAV?!?!

:)))
From:[info]dzeina
Date:28. Septembris 2005 - 20:49

(Link)
Esmu pārāk bieži, sīka būdama, beztēmā dabūjusi pa pakaļu [nē, ne simboliski, figurēja sixna & vēl dažādi primambasi], lai spētu apgalvot, ka tas ko labo.
Jā, labo mīlestību pret vecākiem., cieņu pret viņiem... Bet rada tikai naidu.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:28. Septembris 2005 - 20:57
(Link)
a zini, jociigi.
kad mani peera tante, tad tas bija part of the fun, vinja tik smiekliigi pazinjoja "dabuusi piecpadsmit", ka reizeem es vinju tiishaam izprovoceeju, lai dabuutu piecpadsmit.
bet, no otras puses... iedomaajies, tur cilveeki runaa par pusaudzhu (14 gadu vecas meitenes!) peershanu kaa kaut ko labu - tas ir pilniigs chau. man peedeejais peeriens bija 12 gados, un es veel shodien juutos aizvainota. bet 14 gados, kad jau ir saakusies pubertaate, dabuut peerienu - tur nav briinums, ka cilveeks peec tam pavelkas uz sishanu kaa kaut ko ljoti pozitiivu :/ droshi vien no viira ar' peerienu gaida :/
honeybee -

> Jaunākais
> Arhivētais
> Draugi
> Par sevi


> Go to Top
Sviesta Ciba