Augusts 23., 2005


Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
09:54
Distance.
Varbūt tas ir vislabākais vārds, ar kādu raksturot attiecības. Varbūt tas ir vārds, ar kuru var pateikt visu:
pārāk tālu. Pārāk tuvu.

Vai tieši tā, kā tu vēlies visvairāk. Rokas stiepiena, viena glāsta attālumā. Tā, lai klātbūtne nav pašsaprotama vai negribēta. Tā, lai pietiek paspert soli, un tu jau esi pavisam tuvu - bet šis solis ir jāpasper.
Un ka tik nav tā, ka attiecības izjūk nepareizas distances dēļ. Kāds ir pārāk tālu. Kāds ir pārāk tuvu. Tas ir vienlīdz nepatīkami, vienlīdz traumējoši (tikai dažādos veidos).
Interesanti - vai var būt tā, ka viens ir "pārāk tālu", bet otrs "pārāk tuvu"? (Droši vien jā, attāluma sajūta ir individuāla & tiek noteikta pēc dažādiem kritērijiem.)
Un mana sajūta, ka viņš ir tieši tik tuvu & tieši tik tālu, kā vajag, nav garantija tam, ka es esmu tieši tik tuvu vai tieši tik tālu.

Un tā ir balansēšana uz naža asmens anyway.

(5 teica | man šķiet, ir tā...)

Comments:


From:[info]alicvein
Date:23. Augusts 2005 - 10:57

un pietam - jebkādas attiecības...

(Link)

"Un ka tik nav tā, ka attiecības izjūk nepareizas distances dēļ" - !!!
[User Picture]
From:[info]aiz
Date:23. Augusts 2005 - 11:41
(Link)
Uzrakstīji to, ko es jau sen gribēju, bet nepratu noformulēt... Žetons! :)
[User Picture]
From:[info]murks
Date:23. Augusts 2005 - 13:50
(Link)
mm, a tas nav pašsaprotami?
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:23. Augusts 2005 - 14:17
(Link)
drošvienkair. tikai reizēm piemirstas, kā jau viss pašsaprotamais.
[User Picture]
From:[info]norkoz
Date:24. Augusts 2005 - 21:37

tur, kur kaads sauc maaminj es esmu pazudis

(Link)
Z.Baumans „Globalizācija. Sekas cilvēkam un sabiedrībai”,M.2004
Patiesībā attāluma jēdziens nav objektīvs, bezpersonisks fizisks dotums, bet sociāls produkts, tā izkliede ir atkarīga no ātruma, ar kuru mēs to pārvaram (bet monetārajā ekonomikā vēl no tā, cik izmaksās tāds ātrums). (24.lpp.) Visas citas kolektīvās identitātes ir atkarīgas no šī ātruma. „Tuvu” – tā ir telpa, kuras ietvaros cilvēks jūtās kā mājās, telpa, kur viņš reti, ja vispār jebkad izjūt nedrošību, nezina, ko runāt un darīt. Doties tālumā nozīmē izrādīties aiz savu zināšanu robežām, ne savā vietā, un ne savā stihijā, gaidot nepatikšanas un baidoties no ļaunākā. „Tuvu” un „tālu” ir pretstati starp skaidrību un neskaidrību, pārliecību un svārstīšanos, izrādīties „tālu” nozīmē izrādīties nelaimē. Šajā gadījumā no cilvēka tiek prasīts prāts, viltība, izveicība vai drosme. Viņam nepieciešams izzināt svešos noteikumus, bez kuriem neiztikt un apgūt tos ar riska pilnu mēģinājumu un nereti dārgi maksājošu kļūdu metodi. „Tuvuma” ideja tieši otrādi nozīmē problēmu neesamību. Šeit ir pietiekami ar nesāpīgi apgūtajiem ieradumiem. Bet kā ieradumi tie netiek sajusti kā nasta. Sekošana tiem neprasa piepūli un vienkārši nerodas iemesls uztraukties un svārstīties. „Vietējās kopienas” jēdziena saknes atrodas tieši šajā pretstatā starp „šeit” un „tur”, „tuvu” un „tālu”.[...] (25.- 26.lpp.)

honeybee -

> Jaunākais
> Arhivētais
> Draugi
> Par sevi


> Go to Top
Sviesta Ciba