Decembris 20., 2004


Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
13:04 - viedokļu plurālisms, vai?
šitā te es izdomāju vakarnakt pirms aizmigšanas.
reku, viedokļu plurālisms, kas tiek uzskatīts par vienu no labākajiem pasākumiem iekš mūsdienu politiskās sistēmas, da i vispār mūsdienu sabiedrībā ir pieņemts kā princips arī savstarpējās attiecībās. pietiekami ilgi man likās, ka tas ir ļoti sakarīgs princips - tajā formā, kādā mana mazā, naivā galviņa bija to sapratusi.
t.i., mans priekšstats par v.pl.: tā ir apziņa par to, ka ikvienam cilvēkam ir cits viedoklis, dzīves skatījums, priekšstati utt., ka nav "vienīgās & absolūtās patiesības" (vismaz ne tādas, kuru spētu formulēt viens cilvēks), ka ikvienam cilvēkam būtu jāapzinās, ka viņa viedoklis var būt kļūdains.
v.pl. atsevišķu sabiedrības elementu izpratnē: apziņa par to, ka ikvienam cilvēkam ir cits viedoklis, no kā viņi izsecina nevis to, ka nevienam nav līdz galam taisnība, bet to, ka taisnība ir visiem, ka ikviens viedoklis ir vienlīdz pareizs, akceptējams un par labu atzīstams.
viedokļu plurālisms darbībā, mans skatījums: saskaroties ar atšķirīgu viedokli, vajadzētu mēģināt to izprast, atrast šī viedokļa pozitīvās un negatīvās puses, salīdzināt ar savu viedokli, atrast kļūdas savos secinājumos, nepieciešamības gadījumā mainīt savu viedokli - un šim procesam būtu jābūt abpusējam. rezultātā būtu iespējams tikt vaļā no pilnīgi aplamiem priekšstatiem un kļūdām, kuras pats neesi pamanījis (un rezultātā pasaule kļūtu labāka, haha.)
v.pl.darbībā, atsevišķu-elementu-skatījums: ikviens viedoklis ir vienlīdz cienījams un pareizs, tāpēc tev nebūs norādīt uz kļūdām manos priekšstatos un izteikt piezīmes par manu stulbumu. ja tu nespēj pieņemt manu taisnību, tad tā ir tava problēma, nevis mana. (praksē tas nozīmē: ja es uzskatu, ka man ir jānosit tava vecmāmiņa, tad tas ir mans viedoklis, kurš ir tikpat pareizs kā tavi priekšstati par to, ka vecmāmiņai tomēr būtu jādzīvo, un, ja tu nespēj pieņemt šīs manas idejas, tad tas liecina tikai par tavu egocentrismu un paštaisnumu.)
viss jau būtu ļoti jauki, ja šo atsevišķo elementu nebūtu īpaši daudz; kaitinoši, bet pamācoši. bet padomā: kas gan tādam vidējam aritmētiskajam stulbenim ir vieglāk - mēģināt analizēt un vērtēt savu un citu viedokli vai automātiski pieņemt, ka viņa viedoklis ir tikpat pareizs kā pārējie? mēģināt mainīties vai pastāvēt uz savām tiesībām nemainīties? atzīt savas kļūdas vai paziņot, ka šīs kļūdas ir tikpat pareizas un taisnīgas kā jebkas cits? mēģināt izprast citus vai atmest ar roku, jo tāpat jau nekam nav īstas nozīmes šajā katram-sava-taisnība pasaulē?

(12 teica | man šķiet, ir tā...)

Comments:


[User Picture]
From:[info]zupcis
Date:20. Decembris 2004 - 14:14
(Link)
Nu tā jau tas vien ir. Tie kuru viedoklis radikāli atšķiras no viduvējā mietpilsoņu viedokļa automātiski pieskaita pie jukušajiem vai sabiedrībai bīstamajiem un izolē. Ar tiem viedokļiem ir tā pat kā ar visām pārējām lietām uz šīs pasaules, kad viss balstās uz garākā krāna principa, nav svarīgi cik tavs viedoklis ir smalks un empīrisks, tā pat visiem tīkamāks būs kaimiņu Jurkas viedoklis, jo viņam ir tehnikuma beigšanas apliecība, un balss tembrs seksīgāks.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:20. Decembris 2004 - 14:22
(Link)
tas jau vēl būtu pofig, t.i., netraumē mani īpaši tas, ka vieni viedokļi tiek atzīti vairāk kā pārējie, neskatoties uz to, kurš ir pareizāks un krutāks, kurš ne.
mani vairāk traumē tas, ka "plurālisms" veicina galvenokārt vienaldzību pret citu viedokli, paštaisnumu un absolūtu nevēlēšanos "mainīties uz augšu", jo visi viedokļi ir vienlīdz labi, vienlīdz atzīstami un vienlīdz "pareizi".
[User Picture]
From:[info]zupcis
Date:20. Decembris 2004 - 14:34
(Link)
Aizgāja doma arī līdz manīm, paskatījos vārdnīcā: "Plurālisms - Iespēja dažādiem sabiedrības slāņiem un grupām paust un īstenot savus uzskatus, aizstāvēt savas intereses politikā, valsts pārvaldībā, kultūrā un citās jomās."

Mja, bet kas tad būs tas etalons, pēc kura mērīt, kur notiek "mainīšanās uz augšu" a kur uz leju. Tik pat labi kaut kāda veida intelektuāla izaugsme var tikt uzskatīta par degradāciju, jo ness līdz ar sevīm zināmas pašdestruktīvas tieksmes. Varbūt Traktorists Koļa, kurš mīl iedzert pa 200 gramiem, un sadot pa purnu Latviešu cūkām, tajā pašā laikā esot aktīvs eiroptimists, ir jau pacēlies uz pašas augstākās uzskatu attīstības pakāpes. Jo kā nekā viņš pārgudros vervelētājus, kurus dzird pa radio arī uzskata par muļķiem, tā pat kā iespējams es domāju, ka viņš ir aprobežots indivīds.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:20. Decembris 2004 - 14:42
(Link)
nu, man jau tas princips ir vienkāršs: par cilvēka krutumu liecina viņa spēja analizēt sevi, savus uzskatus un mainīties. t.i., nav tādas konstantas "augstākās attīstības pakāpes", uz augstākās attīstības pakāpes atrodas tas, kas spēj mainītis.

jeb, kā tika rakstīts Pārmaiņu grāmatas komentāros (vai tamlīdzīgā literatūrā): tā kā pasaule visu laiku mainās, tad ikviens, kas paliek sastingušā pozīcijā, nevis saglabā savu līmeni, bet atpaliek.

a traktorists Koļa, kura uzskati ir pilnīgi sastinguši, ir baigi OK, traktorists Koļa ir dabas parādība. kaitina tie, kas imitē domāšanu, bet patiesībā nedomā.
From:[info]makmerfijs
Date:20. Decembris 2004 - 14:43
(Link)
...un patiesiibaa arii nemaz negrib domaat
[User Picture]
From:[info]zupcis
Date:20. Decembris 2004 - 15:08
(Link)
Par mainīšanos piekrītu, tas jau arī pēc dabas likumiem atbilst "Izdzīvo tas kas spēj adaptēties, tb ir mainīgs" Gribētos jau vēl kādā aspektā oponēt, bet nenāk nekas prātā uz sitiena.

Bet paskatoties uz šo situāciju ne tik plašos mērogos, kaut arī Koļam ir sava veida degradācijas pazīmes, viņš nemainās. Bet iespējams, ka viņš ir tā pat kā krokodīls uz pārējās dzīvības uz zemes attīstības fona, kas nav mainījies gadu tūkstošiem ilgi, bet vēljoprojām nav izmiris. Iespējams, ka ir sasniedzis sava veida attīstības tupiku un pēc savas būtības ir laimīgs, jo nemainās, jo, manuprāt, mainīšanās ness līdzi ar sevīm arī vairākus negatīvus faktorus. Iespējams, ka apstāšanaš sniedz laimi, a kam citam izņemot laimi ir vērtība.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:20. Decembris 2004 - 15:59
(Link)
nujā, es jau arī regulāri apskaužu visus traktoristus Koļas :)
un mainīšanās nav nepieciešama, lai pastāvētu - galu galā amēbas nav mainījušās hvz cik ilgi, un akmeņi vēl ilgāk. mainīšanās ir nepieciešama just for the fun of it. vienkārši tāpēc, ka man tas sagādā prieku, kaifu un interesi. un pierāda pasaules krutumu / Dieva daudzveidību, ja mēs atļaujamies runāt par Dievu.

un jā, cilvēks, kas mainās, nav konstanti laimīgs, laimīgam cilvēkam vispār ir grūti mainīties. (jo laime ir apstāšanās, nu, tas Fausta izteiciens "ak, mirkli, apstājies, tu esi skaists!", laime ir nevēlēšanās doties tālāk.)

bet man laime laikam nav galvenā vērtība, nē. ja es jūtos ilgstošu laimīga, man sākas trauksmes un disharmonijas sajūta. patoloģiski, es zinu.
[User Picture]
From:[info]zupcis
Date:20. Decembris 2004 - 16:22
(Link)
Nu tātad var nākt pie secinājuma, ka tie kuri atrodas meklējumu procesā vienkārši apskauž tos, kuri savu viedokli jau ir atraduši. Un cenšas inficēt laimīgos cilvēkus ar savām pārdomām, kurām nevar redzēt ne gala, ne malas.

Bet par to "Laime ir nevēlēšanās doties tālāk" biju dzirdējis vairākkārt dažādās interpretācijās, bet daļēji izpratu tikai tagad, visticamāk, ka katram pašam ir pie visiem šiem secinājumiem jānonāk, lai tos dziļāk izprastu, jo savādāk tie paliek atmiņā tikai un vienīgi kā skaisti vārdi, bez nekādas izpratnes.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:20. Decembris 2004 - 16:26
(Link)
jājā, tā viš i, par abām piezīmēm.

bet nu tos, kas ir Patiesi Atraduši Savu Viedokli, nekādi svārstīgi un šaubpilni kretīni tik un tā no viņu dzīvēm neizsitīs, tā ka ir OK.
From:[info]makmerfijs
Date:20. Decembris 2004 - 14:42
(Link)
Nu mani nepaarliecinaas neviens ka ir taada absoluutaa patiesiiba, ka pastaav absoluutais labums vai ljaunums u.tml.
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:20. Decembris 2004 - 14:44
(Link)
nu, tās "augstākās patiesības" droši vien atrodas tajos pašos plauktos, kur Dievs. tāds imaginārs lielums, kuru var pieņemt vai atmest, kā nu kurā brīdī ir atbilstošāk domāšanai & dzīvošanai.
From:[info]makmerfijs
Date:20. Decembris 2004 - 14:46
(Link)
"tāds imaginārs lielums, kuru var pieņemt vai atmest" shitas ir labs :)
honeybee - viedokļu plurālisms, vai?

> Jaunākais
> Arhivētais
> Draugi
> Par sevi


> Go to Top
Sviesta Ciba