💻

« previous entry | next entry »
Mon 13.04.20 | 15:41
Our effort should go into expanding testing, making ventilators, retraining everyone with a clinical background from vet nurses to physiotherapists to use them, and building field hospitals. We must call out bullshit when we see it, and must not give policymakers the false hope that techno-magic might let them avoid the hard decisions. Otherwise we can serve best by keeping out of the way. The response should not be driven by cryptographers but by epidemiologists, and we should learn what we can from the countries that have managed best so far, such as South Korea and Taiwan.
https://www.lightbluetouchpaper.org/2020/04/12/contact-tracing-in-the-real-world/

Comments {1}

  • extranjero

    [info]extranjero Link

    Es nepiekritīšu šim rakstam. Un sekojot ieteikumam, arī pateikšu, ja kaut kas šķiet bulšits.

    Ir grūti paredzēt to, vai šādas lietotnes var strādāt, bet tieši tikpat grūti ir paredzēt, ka tās noteikti nestrādās. Šeit ir labs piemērs no citas diskusijas, kāpēc ir grūti paredzēt:

    This self-referential nature of groups of people makes people complicated to model, which makes it hard to predict what they will do. Will telling people to wear masks during this pandemic cause them to:
    Wear masks in public because it's now socially OK to do so?
    Shame others who don't wear masks in public into wearing masks?
    Hoard masks because they know that everybody else is going to be buying them as well?
    Avoid wearing masks because they know that everybody else will be wearing masks?
    Go out in public more because they know that everybody else will be wearning masks?


    Šī ir arī kritika tam, ka ir jāseko tikai epidemiologiem. PVO laikam joprojām oficiāli nerekomendē maskas. Ar interese šodien lasīju, ka Spānija atvieglos karantīnu, bet dalīs maksas pie metro ieejām. Rakstā bija arī pieminēts, ka viņi tomēr vēl neatcels stingro karantīnu atbilstoši PVO ieteikumiem.

    Šajā rakstā ikviens var redzēt, ka pat valstu valdības seko PVO ieteikumiem ļoti selektīvi, un varbūt ļoti pamatotu iemeslu dēļ. Šī krīze noteikti ir daudz sarežģītāka problēma, kuru nevar atrisināt bez dažādu grupu iesaistes.

    Bet tagad par pašu lietotni. Es tomēr gribētu pateikt, ka ar NHS mobilo lietotni nav nemaz nav tik slikti. (Es pat nerunāju par e-veselību kā tādu, kas salīdzinājumā ar Latvijas fiasko UK ir gluži normāli funkcionējoša.) NHS lietotnē var pasūtīt regulāri lietotās recepšu zāles, un pat ir pat daudzi pensionāri ir apguvuši tās lietošanu. Alternatīva ir iet uz ģimenes ārsta prakses vietu vai zvanīt pa telefonu (kas bieži ir aizņemts), tāpēc pat viņiem tas ir ērtāk caur mobilo telefonu. Viņi ar lepnumu nāk uz aptieku un saka, ka ir apguvuši pasūtīšanu caur NHS lietotni. Tās uztādīšana man likās sarežģīta, jo UK nav personas koda vai id, bet kopumā tas ir mīts, ka veci cilvēki to nespēs izdarīt.

    Es pat iedomājos, ka šī pseidoanonīmā izsekošana varētu būt iekļauta kā papildu modelis šai NHS lietotnei. Ja cilvēks nonāk slimnīcā ar COVID-19 diagnozi, tad ārstiem tikai būtu jāieliek reģistrā, ka cilvēkam ir šī diagnoze, un NHS lietotne automātiski saņem šos datus, un tālāko jau izdarītu modulis pats. Trollēšana ar self-reporting izpaliek, kā arī strādās pat tad, kad cilvēks komā gulēs ICU, ja vien vēl telefonam būs palikusi uzlāde.

    Reply