Kā lasīt grāmatu, turot to tikai vienā rokā, un pāršķirt nākamo lapu ar to pašu roku?

« previous entry | next entry »
Tue 09.09.08 | 21:51
.. kamēr otra roka vaļājas pa medus podu.




Tātad, iepazīsimies, Sony PRS 505 - necils nosaukums, kur PRS ir kā Pārnēsājamā Lrasīšanas sistēma. Taču mana izvēle uzkrita tieši šim modelim, nevis, piemēram, kaut kādam Amazon Kindle, kurš mārketinga aktivitāšu rezultātā tiek pozicionēts, kā next big thing, kas izglābs visu pasauli, nu ok, vismaz grāmatu lasīšanas paradumus. Lai gan, manuprāt, lielākais šķērslis pašlaik ir e-lasītāju cenas (Kindle ir dārgāks pat par PRS) un uzskats, ka "tāds man nemaz nav vajadzīgs". Nebūs šī nekāda argumentētā eseja, bet kāpēc _man_ tādu vajadzēja :

- manas actiņas
elektroniskā vide ir pilna ar visādām interesantām lasāmlietām, taču lasīt to datorā manām acīm ir pārāk liela slodze, jo kā mēs visi zinām es pelnu iztikai, skatoties ekrānā cauru dienu, sasprindinot vēl redzi. Un jā - kas manām actiņām nepatīkt - tas, ka ekrāns ir arī gaismas avots - nu tā kā tāda spuldzīte. Par laimi LCD tipa monitoriem tas nav tik izteikti, kā tas bija CRT, tāpēc manas actiņas pēdējos gadus ir mazliet priecīgākas. It kā racionāli jau būtu nopirkt maziņu pārnēsājamo datoru [kas tagad nāk modē], ja vien netiktu ņemts vērā, ka e-lasītāji attēlošanai izmanto t.s. e-tinti - Sony konkrēti - Viziplex. E-tinte pati par sevi nespīd - tumsā to nevar lasīt - un tas viss izskatās pietiekami dabīgi - gluži kā grāmata. Es to arī domāju - cilvēki ar sliktāku redzi bez brillēm arī varētu neatšķirt no papīrgrāmatas :).  Un manas actiņas ir priecīgas

- ērtums lasīt
varbūt sīkums - bet bieži lasot grāmatas nevar iekārtoties tik ērtā pozā, lai to pāršķirtīšana , turēšana arī būtu ērta. It sevišķi, ja ir tās biezās, lētās mīksto vāku grāmatas, kad teju ir ķieģelis jāpieliek, lai grāmata neaizvērtos ciet. Bet šeit var ieturēt 2 klasiskās grāmatlasītāju pozas - lapu pāršķirstīšanas pogas ir divās vietās - labās `lapas` apakšējais kreisais stūris un tās pašas `lapas` ārējā sānu mala (nevarētu teikt, ka kreisā lapa eksistē, tie ir tikai vāciņi). Vispār es šo pat nesauktu par sīkumu, tas ir pārpārēm patīkami, ka ar otru roku, var iedzert tējiņu vai ko tamlīdzīgu, neatraujot savu uzmanību no grāmatas, kas ir pietiekami viegla, lai roka ar stundām nenogurtu.

- visas grāmatas manā kabatā,
kas būtu noderīgi ceļojot un pārvietojoties. Pašlaik ar sabiedrisko ne visai pārvietojos, bet kas zin, kas būs ziemā. Ļotii forši ir izvēlēties grāmatu pēc garstāvokļa, ne tā , kas ir ielikts somā.

- man patīk, ka katrai lietai ir sava cita lieta, kas ir īpaši piemērota kādai lietai :) Var jau lasīt arī e-grāmatas uz PDA, moderna mobilā telefona vai pat datora, bet tik ērti pāršķirstīt lapas, priecēt acis u.c. ar šādām ierīcēm nebūs.

Bateriju ilgtspēja ir diezgan liela - saka, ka var pāršķirt 7500 lpp (vēl nav izdevies tik daudz izlasīt)

PRS505 dzimtais formāts ir LRF, ar kuru arī tas vislabāk operē, bet praktiski tas sagremo arī pdf, txt, rtf,varbūt vēl kaut ko, neatceros. Pārējos teksta formātus var mēģināt kovertēt uz šiem, piemēram, html lapas es pārvēršu par pdf ar bildītēm, ko lasītājs attēlo pieklājīgas, bet melnbaltas, uz A5 lapu un 18 izmēra burtiem. Tie pdf, kuri ir piemēroti A4, ir ar apgrūtinātu lasāmību, kas ir loģiski, ņemot vērā pašreizējos elasītāju ekrāna izmērus, un to, ka pdf nav piemērots, lai palielinātu tā burtu izmērus un mainītu lapas izmērus.

Īsumā - tā ir grāmatlasītāju nākotne. Domājams, ka ar laiku ekrāna izmēri kļūs lielāki un varbūt pat kādreiz arī krāsaini :)
Jā, es kādreiz domāju, ka īsta grāmata, īsts papīrs - tas ir pats labākais, un man tādu e-grāmatu lasītāju nevajag, bet nu  .. tie laiki ir pagājuši, it sevišķi, kad pārvācoties jāzākājas par iekrātajām grāmatām, kurus nu ir jāsasien un jāpārnes uz jauno mītnes vietu :D

Cik dzirdēts, tad sākot ar šīm nedēļām šo ierīci var nopirkt arī Eiropā - Britānijā, Vācijā, un varbūt vēl kaut kur.
Savu eksemplāru dabūju no Amerikas; paldies, alchemist.


Tags:

Comments {8}

  • Martins

    [info]mat Link

    Izskatās jau labi, bet tu pēc kāda laika varētu aprakstīt savu praksi šīs ierīces lietošanā.

    Reply | Thread

    • [info]hessin Link

      Hm.. šī tā kā bija mana (2-nedēļu, hehe) prakse, bet varu arī aprakstīt sīkāk `tehnisko` lietošanu un iespējas, ja to domā..

      Reply | Parent | Thread

      • mirgojošais numbats

        [info]etalonfunkcija Link

        ahh, nu, skaidrs! vienk. viss tik pozitīvi, tik pozitīvi, ka likās, ka tā īsti nevar būt :) tad manis dēļ pietiek arī ar šo 2ned pieredzi.

        Reply | Parent | Thread

        • [info]hessin Link

          Protams, ir daži sīkumi, kur īsts perfekcionists un estēts raustītu, bet nu neesmu tik izlepusi, jo mērķi - izlasīt grāmatu, nečakarējot acis un nepatērējot papīru - var sasniegt.
          Mana sajūsma iespējams arī tik liela, jo tik labu es to negaidīju - pārsniedza gaidas :)

          Reply | Parent

      • Martins

        [info]mat Link

        Mani vairāk interesē grāmatu pieejamība, arī iegāde, un konvertēšanas iespējas. Kaut kad pasen atpakaļ skatījos uz Amazone Kindle, bet tur tā - pērc grāmatu savam Kindle un neko citu laikam pretī neņēma, ja pareizi atceros.
        Ja jau saki, ka ir baigi labais, tad būs jaapdomā par šāda rīka iegādi :)

        Reply | Parent | Thread

        • [info]hessin Link

          Daudz ko jau par šiem faktiem var izlasīt internetā, bet nu varu pēc ~ 2 nedēļām uzrakstīt, ko es ar šo aparātu daru.
          Padomāt ir vērts, Amazon Kindle aizmirsti, viņš pat sākumā pdf nemācēja lasīt (nezinu, vai tagad var), PRS ir problēmas, kuras var apiet, it sevišķi, ja māki draudzēties ar datorsistēmām.
          Piemēram, vismaz amerikas variants neatbalsta latviešu burtus, ja ir txt,rtf fails, bet iekš pdf nav problēmu. Krieviem ar viņu kirilicu arī ir problēmas, bet tur gīki ir piekodējuši ko klāt. Viss ir iespējams :)

          Reply | Parent

  • mirgojošais numbats

    [info]etalonfunkcija Link

    jā, es arī par to, lai Tu vēlāk uzraksti vēlreiz!

    kā tās grāmatas Tu iekšā dabū? pērc Amazon un novelc no neta pa brīvu lasāmos tekstus?

    Reply | Thread

    • [info]hessin Link

      nu mēģināsim.
      Var dabūt iekšā visu (ir gan USB kabelis, gan SD atmiņas kartes), kas ir burti, tikai varbūt dažreiz vajag pārkonvertēt - vai nu par brīvu, vai par maksu.
      Amazon-ē neesmu pirkusi, bet iegādājos vienu grāmatu sony piesaistītajam veikalam; bet būs jāpamēģina arī citi veikali.

      Reply | Parent