Atēnas

« previous entry | next entry »
Thu 22.11.07 | 23:19
Es nezināju, ko gaidīt no Atēnām - tik tālu, tik silti. Nekādas gaidas un plāni.
Dažas nedēļas pirms izlidošanas izlasīju šo, mazliet nošausminājos un viss. Aizbraucu - tik traki nemaz nebija.




Zeva templis. Liels liels liels.




Akropole vienās stalažās un vācu pensionāru tūristu iekarota. Negribu zināt, kā ir vasarā, kad visi aptrakuši brauc uz karstajām zemēm.
Es nevaru panest karstu laiku, man tas riebjas, bet silts - ir ok. Tā nu rudens / pavasaris ir lielisks laiks, lai pabrauktu uz dienvidiem. Līdz šim tālākais bija Itālijas Gardas ezers, kur arī vasarā ir pārāk karsti. Enīs vejs, Atēnas ir "uz 8 kalniem", un no tiem paveras skats uz pašu pilsētu. Tā ir tik liela, jau saplūdusi kopā ar piepilsētām. Augstākas celtnes par Akropoli viņi nedrīkstot celt. Lai nu kā 20. gadsimta 60. , 70-tajos atēnieši mazliet saspiedās un apbūvēja pilsētu ar nesmukām mājām, bet tas tik traki negriež acīs - viss tik blīvi apbūvēts, olīves un mandarīnkoki aug podiņos. Lielāka problēma viņiem ir smogs, savulaik bijusi viena no piesārņotākajām pilsētām, tad atjēgušies un lūkojuši, ko darīt - tā kā sabiedriskais transports bija atstāts novārtā un tad nu ķērušiesm tam klāt. Viņiem ir zemās grīdas tramvaji :) un biļetes, kuru var izmantot 90 minūtes no validēšanas, cena 0,6 euro, ar metro, kas starp citu ir diezgan svaigs - būvēts 90-tajos, beigās atvērts 2001. gadā , -- 0,8 euro. Ir dienas biļetes par 3 euro un vēl vis kaut kas. Līdz lidostai gan ir dārgāk - 6 vienai personai, 10 euro divu cilvēku grupai (ar autobusu līdz lidostai ir 3.5 euro). Arī lidosta ir svaigi celta - atrodas ~30 km no centra , aiz kalna.  Hm hm , atgriežoties pie metro -- tā ir tīrākā vieta visās Atēnās, jo  grieķi aiz lepnuma  par uzbūvēto nolēma, ka tur nedrīkst ēst, dzert, smēķēt. Tā nu tur laistās grīdas. Un jā - rokot tuneļus atēnieši atrada visādus arheoloģiskus brīnumus, un metro stacijas ir kā tādi muzeji -- redzēju gan tikai centrālo Syntagma-s stacijā, tur pat netālu ir arī  virszemē atklāta bedre , kur atrasta senā "vannasistaba-pirts". Atrada, rokot ventilācijas šahtu, kuru vēlāk pārcēla nostāk - respekts pret vēsturi, lai gan var tikai iedomātos, virs kā pilsētnieki staigā ikdienā. Vēsture, vēsture.. laikmets. Un par smēķēšanu -- kā jau dienvidnieki - smēķē visur, kur sagribās. Arī birojos. Atgādina, ka vidusskolā vācu valodas grāmatā bija tēma par brokastīm , un grieķu "tradicionālās" brokastis bija Kaffee und Zigarette.





Jūra, Atēnas ir tā kā  pie Vidusjūras, precīzāk - Adrijas jūras, bet man liekas, ka es varētu kļūdīties. Vispār tā pati laika josla, kas Latvijai (Helsinki, Riga, Athens ?). Bet par to jūru -- var nokļūt pie tās ar metro, bet tas ir līcītī pie ostas. Vēl ir tramvajs, kas brauc gar piekrasti, kaut kur tramvaja galapunktā, liekas, ka ārā no pilsētas ir zilā karoga pludmale, bet tik tālu netikām -- nebija vairs laika. Tik un tā nezinu, kā viņi nodrošina zilo karogu, ja pilsētā pludmales ir pilnas ar pieskalotiem atkritumiem.








Dienās, kad bijām tur, bija +20 grādi, kas ir baigais aukstums priekš vietējiem un viņi nepeldas, daži pat staigā virsjakās. Pēcpusdienā gan kā pēc pulksteņa nolīst stiprs lietus, taču no rīta smuki spīd saulīte.



protams, palmas. Iz nacionālā parka, mežonīga pastaigu vieta, pilsētas centrā, naktīs slēgts, smaržo kā zoodārzā :)


Un nu jā atēnietis anarhists skan tik dabiski. Tā tur ik pa laikam notiek kādas anarhistu akcijas, nevienu gan nesanāca piedzīvot. Sestdienas vakarā gan bija daudz policistu uz ielām.

Ja vēl par to satiksmi - tā ir diezgan intensīva, caur pilsētu iet daudzjoslu ceļi, un tad viņi braukājās un pīkstinās, brīžiem liekas, ka noteikumi netiek ievēroti, gājēji iet pāri, kad sagribas, taču Sarkandaugavā gājēji ir daudz bezrūpīgāki un stulbāki. Un vispār autobraucēji mēdz arī palaist gājējus "pa priekšu".

Kopumā - pozitīvs ceļojums, bet karstā laikā es tur nemaz nesapņotu braukt. Pat ja patiktu tas, ka saules stari ieēdas manā ādā, sasilda, nobrūnina, smogs var sagādāt _gaisa_ trūkumu. Vienīgais, ko nožēloju un par ko lidmašīnā situ galvu pret krēsliem, ir tas, ka zināju, bet aizmirsu, ka tajās dienās notiek pirmā Atēnas bienāle, kuru neapmeklēju. Then again - vai tā būtu viena bienāle, kas ko mainītu.

Comments {3}

  • [info]ritvars Link

    Atēnas ir pie Aigeja jūŗas. Lai tiktu līdz Adrijai, vēl jāšķērso Jonijas jūŗa.

    Reply | Thread

    • [info]hessin Link

      paldies (jāmēģina atcerēties), pie Adrijas laikam bija Itālija un citas Balkānu valstis.

      Reply | Parent

  • Ūūlę

    [info]chimera Link

    kruta, forši, apskaužu.

    Reply