kanariņš - [entries|archive|friends|userinfo]
helvetica

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

[Mar. 6th, 2013|02:55 pm]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
linkpost comment

Comments:
[User Picture]
From:[info]honeybee
Date:March 6th, 2013 - 10:59 pm
(Link)
Pieņemu, ka helvētikai arī varētu interesēt, tāpēc publiski - bet, ja tas ir spams, sakiet, ja :)

Tātad.
Sākumskolā klases ir ĻOTI mazas. 4. klasē, piemēram, ir 2 skolēni. Attiecīgi viņi mācās pa vairākām klasēm kopā (piemēram, matemātika notiek 1.-3. un 4.-6. klasei kopā), tāds tautskolas princips, katram bērnam faktiski uzdevumi tiek doti atsevišķi, darba temps ir katram savs. Daudz strādā kopā, palīdzēšana tiek iedrošināta, bērni, ja nojauta neviļ, netiek savā starpā salīdzināti, attiecīgi nav pamata aizvainojumam. Skolotājas ir ļoti iesaistītas mācību procesā - nav "vecāku sapulču", es vnk jebkurā brīdī varu piezvanīt klases audzinātājai un parunāt par būtisko, reizi gadā satiekamies un izrunājamies par visu (arī bērna psiholoģisko stāvokli un īpatnībām). Vispārējā attieksme ļoti relaksēta - bērns trešo dienu ir mājās ar vēdervīrusu, es vnk aizmetu īsziņu skolotājai, viņa atmet man sms ar mājasdarbiem. Ja bērni nogāž kaut kādus podus, tad bieži vecāki tiek pasaudzēti vispār, ja ir kādas problēmas jārisina, tas notiek ļoti mierīgi. Nestandarta atbildes un risinājumi tiek uzskatīti par okei pasākumu. Sausais atlikums: bērnam vēl joprojām patīk mācīties, skola nerada nekādu stresu vispār un necik, man nav bijis ar viņu jārunā par to, ka viņš meibī ir citādāks nekā citi bērni, jo vnk nav situāciju, kurās viņam obligāti būtu jābūt "tādam pašam, kā citi".
Lūk.
Par mācībām: nezinu, vai viņiem ir Vīzija, bet rezultāts ir. T.i., matemātiku un latviešu valodu viņš apgūst labi, ētika ir defoltā (nav kristīgās mācības kā izvēles priekšmeta) un ļoti patīkami apgūstama, angļu valoda ir no 1. klases un tagad viņš var pie vēlēšanās lasīt National Geographic angliski; krievu valoda no 4., veido saprātīgus un gramatiski pareizus teikumus, kaut kad 6. klasē būs klāt arī franču valoda. Svešvalodas viņi apgūst pēc kautkādas Sistēmas, kas tiešām strādā. Patstāvīga informācijas meklēšana no 3.-4. klases. Ekskursijas ir, lielākoties par saprātīgām naudām un interesantas (ir braukuši uz AHHAA, nesen bija kautkādi klasiskās mūzikas koncerti bērniem, brauc slēpot un uz Olimpisko sporta centru spēlēt badmintonu). Sportu tomēr vajadzētu papildus paņemt kautkādās nodarbībās. Par stingrību un disciplīnu - vellsviņzina, manam nekad nav bijušas problēmas pašmotivēties. Viņa klasesbiedrs, cik no stāstiem noprotams, diezgan bieži laiž luni, vārdsakot tādu slinkāku bērnu mājās būtu jāpieskata, lai izmācās. Bet, no otras puses, nav sajūtas, ka par mājās aizmirstu sporta tērpu viņš pēc tam desmit gadus murgotu (man vēl joprojām izdodas). Līdz 3. klasei liecībā bija izvērsts komentārs par sniegumu katrā priekšmetā, 4. diemžēl vairs nav, bet to es droši vien varētu dabūt no skolotājas.

Par praktisko: stundas no 8.45, ēdina ļoti labi (pēdējā laikā gan bērns sūdzas par zivju īpatsvaru pusdienās, bet nu katrā ziņā tas nav horrors kaut kāds). Pēc stundu beigām ir iespēja palikt skolā, izpildīt mājasdarbus un pamācīties papildus, ja vajag. Daudzi bērni pēc stundām tusē pa bērnudārzu. Bērnus pieskata un svešiem neatdod.
Galvenā īpatnība: ļoti dažāds kontingents, daudz krievvalodīgu bērnu, daudz no ārzemēm atbraukušu latviešu bērnu, b/d ir pat viens ķīniešu bērns. Kā jau privātskolās mēdz būt, ap pamatskolas beigām uzrodas bērni, kas pamatskolu standartrežīmā vnk nepabeigtu.
Par izmaksām: par mācību maksu nepateikšu, mums varētu būt atlaides kā veciem kadriem. :) Visas pārējās izmaksas ļoti saprātīgas - lielākā daļa mācību grāmatu ir bibliotēkā un nav jāpērk, pusdienas 1.50 dienā, nedaudz par materiālu kopēšanu un par ūdeni klasē, reizi-divas mēnesī ir kautkāds ekstra pasākums, kas prasa 2-7 latus un parasti ir to vērts. Dalīšana pēc ienākumu līmeņa un vecāku mersedesa nav novērota (vai varbūt puika vnk laiž to garām).
[User Picture]
From:[info]helvetica
Date:March 6th, 2013 - 11:45 pm
(Link)
Paldies!