kanariņš - [entries|archive|friends|userinfo]
helvetica

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

[Apr. 20th, 2011|12:25 am]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
vai sievietes var spēlēt hokeju? 05:38-06:38

it kā jau diezgan paredzami, kā nekā pedagōģiskās metōdes vēl joprojām balstās uz kkādām binārajām opozīcijām. Ja neiebiedē ar 'meitenes vs puiši' (raud-neraud, sniedz palīdzību/aizstāvību-saņem palīdzību/aizstāvību etc.), tad gan jau nogrēko ar 'liels vs mazs' (spēj-nespēj). Var jau stāstīt kā ir (uz bērnu tas parasti atstāj ļoti mazu iespaidu, atšķirībā no verbalizētas pretmetu pieejas) un ļaut lietas apgūt pēc uzskatāma piemēra irl (kas savukārt ir ļoti iedarbīgi). Vien, dabūt to piemēru tādā ideāltipa formātā, kādā nu gribas iemācīt, ir vai nu ļoti grūts darbs, vai veiksme vai arī neiespējami...
linkpost comment

Comments:
[User Picture]
From:[info]black_data
Date:April 20th, 2011 - 09:16 am
(Link)
Neko nezinu par raud vs. neraud, bet futenē sievietes točna uzvedās kā gladiatori arēnā. Traumatisms kā pamatskolas starprajonu spēlēs. Empīriski pārbaudīts basketbolā videnē.
[User Picture]
From:[info]indulgence
Date:April 20th, 2011 - 09:51 am
(Link)
Tas ne tikai fizisko dotumu, bet vairāk tāpēc, ka sievietes ir krietni agresīvākas un mazāk rēķinās ar sekām (citiem un sev). Piemēram, sieviešu dzūdo pat noteikumi ir krietni striktāki un tiesnešu vairāk, jo ja vecim izgriež roku un piespiež pie zemes tā, ka nav kur sprukt, šis padodas, savukārt meitietim pofig, ka roka izleks no locītavas - savērpsies kā čūska un vēl pretiniecei centīsies aci izbakstīt vai degunu nokost, taču nepadosies ne pa kam. Arī jebkurš krimināllietu speciālists apstiprinās, ka visnežēlīgākos un sadistiskākos noziegumus veic sievietes un pusaudži. Tikai šaubos, vai tas īpaši ieaudzināts. Drīzāk gan otrādi, tb tradicionālā audzināšana ar lomu sadali, iespējams, mīkstina meitiešu nešpetno dabu. Vismaz mana empīriskā bērnu audzināšanas pieredze liecina, ka mazas meitenītes ir par kārtu negantākas, spītīgākas un viltīgākas, nekā mazi puisīši.
[User Picture]
From:[info]black_data
Date:April 20th, 2011 - 09:59 am
(Link)
Iedzimtība un audzināšana vispār ir tāda viltīga lieta. Vai daži simtu gadu kristīgās iekārtas atstāj iespaidu uz cilvēku kultūru vai arī uz genofonu? Gan jau mazliet no abiem.
[User Picture]
From:[info]indulgence
Date:April 20th, 2011 - 11:08 am
(Link)
Man domāt, kristietība ilgākā laika termiņā skārusi cvisai mazu cilvēces daļu, savukārt ne pārāk veikli, taču makten nešpetni meitieši ir globāla parādība. :)
[User Picture]
From:[info]helvetica
Date:April 20th, 2011 - 11:27 am
(Link)
patvaļīgs apgalvojums.
[User Picture]
From:[info]indulgence
Date:April 20th, 2011 - 11:42 am
(Link)
Tieši tāpat kā pretējais. :))
[User Picture]
From:[info]helvetica
Date:April 21st, 2011 - 09:59 am
(Link)
un tas būtu?
[User Picture]
From:[info]helvetica
Date:April 20th, 2011 - 10:37 am
(Link)
nevis "ir krietni agresīvākas", bet gan gana ilgu laiku agresija "vājā dzimuma" izpildījumā tika noliegta un apkarota, līdz ar ko nav īsti iestrādāti kanāli, kur un kā publiski pieņemamā veidā novadīt/transformēt sievišķo agresiju.
[User Picture]
From:[info]indulgence
Date:April 20th, 2011 - 11:06 am
(Link)
Kur atminos iz antropologu rakstiem lasījis, ka, piemēram, irokēziem, kuriem meitiešu agresija nekādi netika noliegta, lielākās šausmas gūstā kritušam ienaidniekam bija tā atdošana sievietēm spīdzināšanai. Tb ja notverto Skrejošo Bizoni pie moku staba apstrādāja irokēzu karotāji, viņš dziedāja kara dziesmu un godam gaidīja mirkli, kad tiksies ar senču gariem, savukārt ja piepeši nolēma, ka spīdzināšanu savā ziņā pārņems irokēzu dāmas, tad visskarbākie karotāji krita panikā un bija gatavi uz skaitli 3 dzimteni pārdot un norādīt visas vampuma krātuves, lai tikai šos neatdod meitiešiem saplosīšanai. ;)
[User Picture]
From:[info]helvetica
Date:April 20th, 2011 - 11:25 am
(Link)
nu, dažādām kultūrām ir dažādi paradumi, var atrast visvisādus brīnumstāstus par vis kaut ko ;)
[User Picture]
From:[info]bozena
Date:April 20th, 2011 - 10:41 am
(Link)
Šis ir baigi, baigi labs! :)
Ierosinu pasludināt par dienas citātu:
radicionālā audzināšana ar lomu sadali, iespējams, mīkstina meitiešu nešpetno dabu.
Tur kaut kas ir! :)
Lai gan iespējams, ka šī tradicionālā audzināšana nešpetnumu tieši paspilgtina - paskat, puiciski audzinātas meitenes un tantes daudz retāk izrāda pieminēto nešpetnumu. Var iekraut pa zobiem, toties vienreiz un godīgi, intrigas nepin.