kanariņš - atā, atā, līdztiesība. [entries|archive|friends|userinfo]
helvetica

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

atā, atā, līdztiesība. [Jan. 27th, 2017|08:50 pm]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
linkpost comment

Comments:
[User Picture]
From:[info]bozena
Date:January 27th, 2017 - 10:16 pm
(Link)
Izlasīji par slavenajām privātskolām par 3000 eur mēnesī? Es arī mazliet uzcepos.
Man ļoti žēl, ka ar izglītību, kas manuprāt ir ahujennākais cilvēces izgudrojums (kopā ar mobilajiem sakariem un zeķēm) šitā izdarās.
Es arī nedomāju, ka laba valsts vidējā un vidējā profesionālā izglītība visiem būtu kaut kāda elitāra lieta. Drīzāk elementāra higiēna valsts līmenī, kas mazina pabalstu saņēmēju skaitu un iespējas vārtrūmē atrauties pa ķiveri.
Augstākā izglītība par maksu vēl nebūtu tik traki, jo augstskolā vismaz ir iespēja paņemt studējošo kredītu un palēnām atmaksāt.
[User Picture]
From:[info]justmy2cents
Date:January 28th, 2017 - 09:45 am
(Link)
Ko nozīmē "šitā izdarās"? Manuprāt, dārgu privātskolu eksistence nevienam neko neatņem, kamēr valsts uzturētā izglītības sistēma piedāvā kvalitatīvu izglītību.

Varbūt maldos, bet uzskatu, ka paši šaujam sev kājā ar mēģinājumu dot vienādu izglītību visiem. Rezultātā notiek pielīdzināšanās vājākajiem, un ciešam no tā visi. Kaut vai pērnais eksāmens matemātikā, kurš skaitījās nolikts, ja savāca, šķiet, nedaudz virs 4%.

Man labāk patīk Vācijas sistēma, kur jau skolā (viņiem pēc 4. klases, kas varbūt ir mazliet agri, mums dabiski tas būtu pēc 6. klases) ir 3 plūsmas – Gymnasium, Realschule un Hauptschule, tad ģimnāzijās rodas iespēja pacelt prasību latiņu, un uz augstskolām dodas tikai no ģimnāzijām. Protams, var pretargumentēt ar bērniem/jauniešiem, kuri "atveras" tikai 25 gadu vecumā, bet jāsaprot, ka tad šī 0.1% dēļ mēs sodām visu pārējo sabiedrību.
[User Picture]
From:[info]bozena
Date:January 28th, 2017 - 10:13 am
(Link)
Es domāju, nevis vienādi sociālistiski sūdīgu, bet vienkārši labu starta pozīciju visiem. Skaidrs, ka nav visiem jāiet uz augstskolu, un nevajag arī.
Bet jau šobrīd ir liela starpība pat sākumskoliņas līmenī, pie tam starp it kā parastām pašvaldību skolām, līdz ar to strādnieka Vaļeras vai Jankas bērns par Einšteinu neizaugs. Vajadzētu panākt, lai viņš vismaz par nodokļu maksātāju izaug.
Neviens nevar aizliegt organizēt privātskolu par 3000 eur mēnesī, un arī nevajag. Vienkārši intervijās organizētāji būtībā pasaka, ka tie, kas nevar samaksāt, nu žēl, ka tā, labu izglītību nedabūs. Būtībā sajūties drusku kā lohs.
[User Picture]
From:[info]bljanna
Date:January 28th, 2017 - 12:30 pm
(Link)
Tevis minētā "strīmošana" jau pamatskolā ir vissūdīgākais, kas var būt. Izlemt, kas cilvēks būs vai nebūs, kad izaugs, kad viņš ir tikai 12 gadus vecs - nežēlīgi un nevienlīdzīgi, un netaisnīgi. No, no, no.
[User Picture]
From:[info]justmy2cents
Date:January 28th, 2017 - 10:40 pm
(Link)
Ne jau precīzi izvēlēties, kas cilvēks būs, tikai kaut kā segmentēt pēc spējām.

Pārspīlēta politkorektuma sekas ir tas, ka visi pielīdzinās vājākajam galam. Skaisti tas, protams, ir, bet tas notiek uz talantīgāko bērnu rēķina, un arī valstij/tautai kopumā tas nenāk par labu. Ūdens liešana uz privātskolu dzirnavām, parādot publiskās izglītības mazspēju.