Journal    Friends    Archive    User Info    memories
 

Vasara un dūmi -

Feb. 13th, 2021 10:49 am

Pēc lieliskā Izraēlas seriala "Fauda" gribējās ko līdzīgu un noglabāju vēlākai skatīšanai "Karagūstekņus" ("Hatufim") https://www.imdb.com/title/tt1676462/. Tagad skatos un uzzinu pēdējā, ka tas ir seriāla "Homeland" oriģināls, daudzkārt labāks par amerikāņu pakaļdarinājumu - robustāks, azartiskāks, dzīvāks, ar daudz skaidrāku un noteiktāku vēstījumu par sistēmu, kuras "mēs" nekad nav cilvēka pusē. Arī aktieri interesantāki un ticamāki. Amerikāņi stāstu būtību mēdz noplicināt un relativizēt, bet vienkāršošana nepadara stāstu uztveramāku. Vai vispār ir kāds stāsts un kino, kuru amerikāņu kino industrija, pārglancējot un vienkāršojot, nav sabojājusi, bet uztaisījusi labāku par oriģinālu?

Tags:

5 comments - Leave a commentPrevious Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry

Comments:

From:[info]klusais_okeans
Date:February 13th, 2021 - 12:07 pm
(Link)
neesmu iedziļinājusies, kā un vai ļaudis salīdzina Šlēndorfa Handmaid's tale ar Amerikas versiju, bet man pašai tikai Šlēndorfa dēļ negribas skatīties, lai nesabojātu iespaidu
From:[info]heda
Date:February 13th, 2021 - 12:34 pm
(Link)
Man ļoti patīk Elizabete Mosa un Ivonna Strahovska, viņu dēļ amerikāņu versijas pirmās sērijas pat patika, arī totalitārisma pakāpeniskās akceptēša bija ļoti ticama (Šlēndorfa filmā totalitārisma rašanās tēmu neatceros vispār).
Bet jau no pirmās sezonas vidus aizgāja bezgaumībā, otrās sezonas sviestu tikai pa diognāli paskatījos.
From:[info]pelnufeja
Date:February 13th, 2021 - 02:26 pm
(Link)
Man liekas, mēs jau vienreiz to pārrunājām, bet man arī nepatika kalpones stāsta tālākās sezonas.
From:[info]heda
Date:February 13th, 2021 - 02:45 pm
(Link)
Jā, pārrunājām, pašas Atvudas līdzdalība tur arī laikam apšaubāma. Es gan vēl neesmu lasījusi "Liecinieces (Gileādas meitas)". Vai tu esi?
"Karagūstekņus" skatoties arī piefiksēju līdzību ar "Kalpones stāstu" u.c. - oriģinālā nav mazāk brutalitātes, bet tā ir loģiska, bez pašmērķības, amerikāņu variantos laika grafiks ar obligātu "action" katrā 15 vai kurā tur minūtē vispirms ieintriģē, tad nogurdina, pēc tam jau kļūst komisks.
From:[info]heda
Date:February 13th, 2021 - 02:26 pm
(Link)
Bet amerikanizēšanā laikam ir kāda pievilcības sastāvdaļa, kuru es neuztveru. Spilgtākais piemērs bija "Meitene ar pūķa tetovējumu", kurā Mara vāji kopēja absolūti brīnišķīgo Nomi Rapasu, bet gandrīz visiem nezviedriem tik un tā labāk patika Mara.