Indiāņu blūzs & Kovboju rokenrols - Ziemeļu ieraksts [entries|archive|friends|userinfo]
GonzoKd

[ website | Indiāņu blūzs & Kovboju rokenrols ]
[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

Ziemeļu ieraksts [Dec. 31st, 2009|02:18 am]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
[Tags|, ]
[skaņu celiņš |Brāļi Ziemeļi - Zvaigznes sniegā]

Džinksētie Brāļi Ziemeļi: III daļa – Ieraksts

Ierakstam sākotnēji tikušas gatavotas 12 dziesmas (arī tas pats „Sniedziņš” un „Uz šīs planētas”). Brāļi Ziemeļi ievākušies lauku mājās apmēram 2 nedēļas pirms ieraksta. Šinī laikā tapušas vēl divas dziesmas. Kopā ar viņiem plašajā viensētā dzīvojis vienīgi Eduards. Paralēli ieraksta aprīkojuma iekārtošanai un mēģinājumiem visi klausījušies Edvarda atvesto mūziku no viņa plašu kolekcijas. Īpaši daudz tikuši spēlēti 60-to gadu psihedēliskā folka un protesta dziesminieku ieraksti, ko Eduards brāļiem tulkojis. Tāpat arī 60-to pop/roka klasika. Bez Bītliem (īpaši „zilā” perioda) neiztikuši ne dienas. Ik pārdienas gājuši garās tūrisma pastaigās. Vienreiz devušies arī medībās.

Otrs skaņu tehniķis Alvis ieradies tikai konkrētos laikos ierakstu dienās. Atvedis pārtiku un citas nepieciešamās lietas, kas nebijušas krietni sagādātajos krājumos. Reiz vēlu vakarā Eduards ar brāļiem runājis, ka rītdien „vajadzēs ēst lietas”. Netieši bijis saprotams, ka runa ir par kādām īpašām sēnēm vai augiem.

Tās divas dziesmas, ko brāļi sacerējuši jau dzīvojot viensētā, bijušas pašas dīvainākās, ko līdz šim nācies dzirdēt. Bijušas līdzīgas kā bītlu „Strawberry fields forever” vai sākuma Pink Floyd.

Pats ieraksts noritējis 90-tā gada februārī-martā. Vietā ko saukuši par "Putnu māju". Kopumā izmantoti apmēram mūzikas 20 instrumenti. Arī pats Eduards iespēlējis blokflautu, vargānu un havajiešu(lap-steel) ģitāru, kā arī nodarbojies ar skaņu efektu veidošanu.

            

Alvis un ieraksta veidotājs Eduards (no labās)


Ierakstītais materiāls dziesmu un aranžējumu ziņā bijis ļoti tuvs 60-to gadu klasikai. Visi teksti, protams, bijuši latviski. Turklāt tādi, kuru drosme, tiešums un dziļums vēl tagad šķiet „kaut kas mistisks”. Ja ziniet Akurateres "Manai tautai", idejai vajadzētu būt skaidrai. Nosaukums domāts ilgi. Pēdējie varianti bijuši „Dziesmas dvēselei no putna lidojuma” vai vienkāršais „Dziesmas Latvijai”.

Ne tehniķis Alvis, ne paši brāļi ieraksta gala variantu tā arī nav dzirdējuši. Lai arī liela daļa materiāla miksēšanas pabeigta turpat lauku mājā, atlicis vēl masterings un šādas tādas pielabošanas. Visbeidzot Eduards viens ar gatavo materiālu devies atpakaļ pāri okeānam, lai pilnībā pabeigtu ierakstu. Tā arī neatgriežoties.

(Epilogs sekos)

 

linkizelpot?

Comments:
From:[info]ilgodamies
Date:December 31st, 2009 - 01:49 pm
(Link)
Hmm, jāsaka- laba literārā valoda, ko pamanīju, patīkami lasīt un interesanti. Paldies.
[User Picture]
From:[info]gonzokidd
Date:December 31st, 2009 - 02:28 pm
(Link)
paldies Tev & paldies Ziemeļiem!