making sense - mind control [ieraksti | vēsture | ko es lasu | par mani]
gedymin

[   par mani   ]
[   arhīvs   ]

mind control [7. Apr 2011|11:06]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Zinātnes ziņas:

http://colbert.physics.harvard.edu/

The CoLBeRT system tracks the worm as it moves and shines laser light on specific neurons as the worm is moving to stimulate or inhibit those neurons.
In this way the worm can be induced to paralyze, lay eggs, back up, speed up or sense touch in different areas of its body.

Īsumā, šī sistēma ļauj kontrolēt jebkuru no tārpiņa neironiem ar lāzera stara palīdzību, liekot tam uzvesties tā, kā pētnieks vēlas.

Mērķis tam visam ir izpētīt, kā tieši neironu aktivitāte noved pie augsta līmeņa darbībām. Šī lieta laikam vēl nav izprasta pat relatīvi niecīgās (302 neironu) tārpa nervu sistēmas gadījumā. Liek aizdomāties, cik tālu vēl līdz pilnīgai mind control. Jāatzīst gan, ka pētnieku izmanotās tehniskās viltības (tārpa ķermeņa caurspīdīgums un ar ģenētisku inženieriju panāktā neironu jūtība pret gaismu) būtu grūti piemērot īstām smadzenēm.

Edit: [info]minddll piedāvāja šo linku par gaismas izmantošanu smadzeņu pētīšanai un kontrolēšanai.
saiteatstāt nospiedumu

Comments:
[User Picture]
From:[info]mindbound
Date:7. Aprīlis 2011 - 16:20
(Link)
Fully functional high-speed/high-bandwidth noise-free two-way brain-computer interfaces? In probably a very near future? It's more likely than some think.
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:7. Aprīlis 2011 - 18:01
(Link)
V smisļe? Optoģenētikai taču vajadzētu gēnu inženieriju, ne? EEG savukārt ir ļoti trokšņaina, cik man zināms.
[User Picture]
From:[info]mindbound
Date:7. Aprīlis 2011 - 18:06
(Link)
Permanentam, implantētam datu apmaiņas portam ģenētiski modificēti aptverošie audi izklausās pēc visnotaļ "ejošas" opcijas. Un jā, tieši kontrastā pret šībrīža uz EEG bāzētajiem BCI es arī pieminu OG kā potenciāli spēkpilnu iespējamību.
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:7. Aprīlis 2011 - 22:37
(Link)
Interesanti un savā ziņā biedējoši.
Elektrorencefalogrammas jau arī patiesībā laikam nevar īsti norakstīt, kamēr nav redzēta teorētiskā analīze tam, cik daudz no tā trokšņa var nofiltrēt ar algoritmiem. Ja tikai saprastu, ko tajos datos vispār beigās vajag saskatīt... Pats strādāju vietā, kur cita starpā kaut kas tāds tagad jau arī tiek pētīts, detaļas gan nezinu.
[User Picture]
From:[info]mindbound
Date:7. Aprīlis 2011 - 22:44
(Link)
Norakstīt nedz var, nedz vajag, vienīgi encefalogrammu izšķirtspēja, well, ir diezgan nosacīts jēdziens jau pēc būtības; troksni... izmantojot ANN, ir iespējams iemācīt sistēmu atpazīt konkrētus paternus konkrētā indivīda smadzeņu darbībā, kas masīvi palīdz filtrācijas procesam.

Līdz ar to vismaz tos samērā vienkāršos signālus, ar kuriem šobrīd spēlējas BCI entuziasti un pētnieki, ir iespējams atpazīt diezgan precīzi, un korelēt ar konkrētiem augsta līmeņa procesiem - tāpat (kur klasiskais šībrīža piemērs ir sistēma, kas ļauj rakstīt tekstu, kaut ne sevišķi ātri, izmantojot tikai BCI un atbilstošu softu.
[User Picture]
From:[info]mindbound
Date:7. Aprīlis 2011 - 22:49
(Link)
Tiesa gan, lai nodibinātu interfeisu starp smadzenēm un kibernētiku, ir nepieciešams (atskaitot divvirzienu komunikāciju, kas EEG gadījumā ir ārpus pieejamības pēc definīcijas) joslas platums un izšķirtspēja, kas ar transkraniāliem sensoriem, šķiet, vienkārši nav sasniedzama. Šībrīža invazīvajām tehnoloģijām, savukārt, ir citas, pašām savas, problēmas (un joprojām divvirzienu sakaru trūkums).
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:7. Aprīlis 2011 - 22:57
(Link)
ā, tad reversi inducēt tomēr nesanāk?
[User Picture]
From:[info]mindbound
Date:7. Aprīlis 2011 - 23:08
(Link)
Transkraniālā magnētiskā stimulācija darbojas, bet tur izšķirtspēja, vismaz šobrīd, ir vēl zemāka, nekā uztveršanas gadījumā, tā ir ļoti tālu no portatīvas (think MRI skeneris) un (galvenokārt tās pašas nepietiekamās izšķirtspējas dēļ) ir vietas smadzenēs, kurām to labāk nepiemērot, lai netīši neizraisītu wetware problēmas.

Bottom line - sanāk, bet pagaidām tā ir ķirurģija ar virtuves piederumiem.
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:7. Aprīlis 2011 - 22:52
(Link)
Augsta līmeņa varbūt, tā kā "domā par kaut ko un tas notiek", piemēram figūra uz monitora pagriežas.

Par tādiem augsta līmeņa procesiem, kā emocijām būtu interesantāk. Atpazīt skumjas, piemēram. Un kad tās ir noklasificētas, tad pieslēgt šo sistemu reversi un inducēt emeocijas pēc vajadzības.

Emociju mašīna, mhm. Nākotnes patēriņa produkts, spēļu konsoļu vietā.

Es neticu, ka tas ir tik vienkārši, jo redukcionisms tomēr feilo. Iespējams, kļūdos.
[User Picture]
From:[info]mindbound
Date:7. Aprīlis 2011 - 23:04
(Link)
Feilo... taisnību sakot, atkarībā no tā, uz ko tiek reducēts. Neirons-neirons līmeņa elektroķīmiskajā aktivitātē prātu, protams, mēs nedz atradīsim, nedz spēsim atrast; no otras puses, manuprāt, ir gandrīz droši tas, ka tas ir atrodams lielāka mēroga smadzeņu aktivitātes paternos; datu plūsmās un to dinamikā, as it were.

Inducēt emocijas... izskatās pēc olivāro un amigdalāro kodolu stimulācijas, plus, iespējams, kaut kādām manipulācijām ar dopamīnerģisko ceļu (tiesa gan, ar pēdējo būtu jābūt ļoti uzmanīgam, here there be wireheading). Izklausās gluži iespējami, taisnību sakot, vismaz šādā, galēji shematiskā līmenī.
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:7. Aprīlis 2011 - 23:17
(Link)
Wireheading, hmm...

Njā, problēmas jūsu transhumānisms radīs ne pa jokam, un ne tikai filozofiskas.
[User Picture]
From:[info]mindbound
Date:7. Aprīlis 2011 - 23:28
(Link)
Nu, ar wireheading vājāku, taču diezgan funkcionālu un darbības ziņā pilnajai versijai faktiski identisku variāciju visa veida opiātu lietotāji nodarbojas jau kopš, hmm, senas pagātnes.

Bet principā - jā, H+ ir papilnam iespēju radīt problēmas, kas gan apjomā, gan fucked-upness pakāpē tālu pārsniedz jelko, ar ko cilvēkam ir līdz šim nācies saskarties, un runa nav tikai par eksistenciālajiem draudiem. Ne jau bez iemesla liela daļa H+ studiju ietver tieši šo riska faktoru apzināšanu un novēršanas/prevencijas iespēju pētniecību.