making sense - [ieraksti | vēsture | ko es lasu | par mani]
gedymin

[   par mani   ]
[   arhīvs   ]

[11. Mar 2022|09:57]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Mans liekas, atšķirība no covid vai globālajām klimata izmaiņām, karš Ukrainā ir tāda lieta, ko vidusmēra cilvēks kā es īsti nevar ietekmēt, tāpēc par to diskutēt man liekas diezgan bezjēdzīgi. Tādā ziņā tas ir līdzīgāks robotu apokalipsei. Kovids bija neparasts tādā ziņā, ka tiešām prasīja daudz piedomāt pie personīgās uzvedības un to mainīt. Kovids pakļāvās zinātniskajai pieejai, prasīja vākt informāciju un to pētīt, it sevišķi sākumposmā pastāvīgi atjaunot savus uzskatus un mainīt uzvedību. Globālās klimata izmaiņas arī skaidri maina to, kas ir vēlami, kas ir ētiski, un kas ne, pastāvīgi rada netriviālas izvēles, un piedāvā daudz instrumentu kā sevi ietekmēt (patēriņa izmaiņas, mērķziedojumi CO2 pēdas nosegšanai, ieguldījumi, oglekļa kvotu tirgus...). Attiecībā uz karu pagaidām, ja vien nav vietas kur izmitināt bēgļus, var vienkārši noziedot Ukrainai un turpināt darīt to pašu, ko līdz šim.
saiteatstāt nospiedumu

Comments:
[User Picture]
From:[info]ctulhu
Date:11. Marts 2022 - 10:14
(Link)
Covid tu vari ietekmēt, ja esi ārsts, virusologs, ķīmiķis
Klimata izmaiņas tu vari ietekmēt ja esi reaktoru konstruktors, strādā valdībā
Karu Ukrainā tu vari ietekmēt, ja esi virsnieks, izlūks, diplomāts, ieroču konstruktors

Viss līdzīgi

``ierindas cilvēks`` vispār neko nevar ietekemēt.

Tāpēc mācieties, neesiet ierindas cilvēki :)

[User Picture]
From:[info]az
Date:11. Marts 2022 - 11:14
(Link)
man šķiet, ka tā gluži nav. pirmkārt, ja cilvēki, kuriem nav citu reālu ietekmes mehānismu, masveidā iet visā pasaulē protestēt un nosoda krieviju, tas rada kaut vai psiholoģisku atbalsta sajūtu Ukrainas karotājiem. es saprotu, ka cinisks salīdzinājums, bet varbūt nedaudz kā līdzjutēji sportā. man ir teikuši sportisti, ka bieži vien smagos brīžos pat viena atbalsta balss var dot spēku. bet šeit ir tūkstoši visā pasaulē, un tas Ukrainas karavīrs, to redzot, arī varbūt saņem papildus atbalstu.
mēs runājām ar ukraiņu ģimeni, kuri teica, ka tas dod milzīgu spēku, redzēt, kā iet masas amerikā, valstī, kurai līdz tam bija pilnīgi vienalga par ukrainu. pat fox tucker carlson nomainīja savu retoriku, jo asv pieauga iedzīvotāju atbalsts ukrainai.
un pat tas ano nosodījums, kam nav nekāda reāla efekta - bet ukraiņi savstarpēji ļoti lepojas, ka viņus atbalsta 150+, kamēr krieviju tikai 4 un nebūt ne foršākās valstis. viņiem tas tīri emocionāli šajā smagajā brīdī nāk vairāk par labu. šis naratīvs arī loti plaši tiek tiražēts ukrainas iedzīvotāju vidū, viņi saka, ka visa pasaule viņus atbalsta.

otrkārt, ikviena kompānija, kas pamet krieviju, arī ir papildus cerība, ka varbūt vietējie krievu iedzīvotāji reiz pamodīsies un aizdomāsies, vai problēma tomēr nav viņos. un kā rāda coca cola un mcdonalds piemērs, viņi šādus lēmumus pieņēma pēc ilgstoša spiediena sociālajos medijos, kur tūkstošiem cilvēku izmantoja hashtags. varbūt vienā brīdī mārketinga speciālisti aprēķināja, ka pamest krieviju ir izdevīgāk nekā pazaudēt tirgus daļiņu te. un tam visam ir arī otra puse, cilvēki, redzot, ka viņu kolektīvajai gribai ir kaut maza ietekme, var sākt kļūt aktīvāki arī reālajā rīcībā.

i mean bystander effect ir viens no zināmākajiem veidiem, kā sadzīvē tiek pieļauta ilgstoša vardarbīga uzvedība, tādēļ ikviens cilvēks, kas savā ģimenē un draugu lokā pārrunā šos notikumus un vienojas, ka tāda uzvedība nav ok, jau ir cerība, ka cilvēku izpratnē nostiprinās pārliecība neizmantot agresīvas metodes un karu konfliktu risināšanā.
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:11. Marts 2022 - 11:47
(Link)
Jā, paldies. Man pašam neliktos īpaši svarīgi, ko par mani domā ierindas cilvēki citā valstī, tāpēc varbūt pietiekoši nenovērtēju tāda atbalsta emocionālo ietekmi uz ukraiņiem.