making sense - [ieraksti | vēsture | ko es lasu | par mani]
gedymin

[   par mani   ]
[   arhīvs   ]

[8. Mar 2020|11:20]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
saiteatstāt nospiedumu

Comments:
[User Picture]
From:[info]extranjero
Date:8. Marts 2020 - 11:40
(Link)
Mani tuvākie cilvēki slimnīcā nonāk regulāri – nesen pat brāļa dēlam izgrieza aklo zarnu. Un ik pa laikam kāds arī nomirst, tēvocis nomira no vēža. Arī normālos apstākļos starp 150 cilvēkiem ir sagaidāms, ka vidēji šādu likteni sagaidīs 1-2 cilvēkus. Atkarīgs gan no tā, kāds ir tava sociālā loka vecums.

Statistiski tuvākā gada laikā tas var notikt arī ar kādu koronavīrusa dēļ, bet individuāli to būs ļoti grūti atšķirt no parastās mirstības. Mana kaimiņiene nomira no gripas. Vēl jāpiebilst, ka viņai bija 89 gadi un dzīvesprieks viņu bija pametis jau krietnu laiku pirms tam.
[User Picture]
From:[info]gedymin
Date:8. Marts 2020 - 13:31
(Link)
Slimnīcā nonākt aklās zarnas izgriešanai vai citai standarta operācijai galīgi nav tas pats, kas ar smagu plaušu karsoni, pie tam brīdī, kad slimnīcā jau tā trūkst vietu.

Par otro - pieņemsim, ka mirstība epidēmijas dēļ tiešām ir aptuveni tāda pati, kā fona mirstība. Tas nozīmē gandrīz divreiz vairāk nāvju tavā sociālajā lokā. Tikai atšķirībā no fona mirstības, kura parasti ir jau paredzama vairākus gadus pirms tam, šī notiek pēkšņi, cilvēkam un viņa radiem neparedzamā veidā. Kā arī atšķirībā no fona mirstības, gaisā paliek karājoties jautājums, vai šo tiešām nevarēja novērst un kāpēc tas netika darīts.
[User Picture]
From:[info]extranjero
Date:8. Marts 2020 - 13:51
(Link)
Par lielāku populāciju rēķinot, tas ir skaidrs, bet individuāli tavā 150 cilvēku lokā būs liela fluktuācija, lai redzētu skaidru statistiku. Ja kāds vecs, trausls (frail – kā to latviski pareizi pateikt?) cilvēks nomirs no koronavīrusa, tad var pieņemt, ka viņš drīz tāpat būtu nomiris no kā cita – piemēram, sirdstriekas. Varbūt nebūtu konkrētajā gadījumā, bet to jau nevar tik droši zināt.

Protams, ir jau tādi, kuri katra sava vecā radinieka nāvi uzskata par medicīnas darbinieku kļūdu nevis neizbēgamu procesu. Visbiežāk arī dzīves paildzināšana daudziem ļoti veciem un slimiem nav viņu interesēs, bet radinieki par to vispār negrib dzirdēt.

Dažreiz novērst neko daudz nevar – var sistēmiskā līmenī, bet to ir grūti ietekmēt. Drīzāk jāpieņem, ka ne visu mēs dzīvē varam kontrolēt. Laikam mani notiekošais īpaši nesatrauc, jo ir reliģija, un kā autistam publisku pasākumu ierobežojumi arī īsti nerūp.