26 Septembris 2008 @ 12:13
 
Vai pelmeņos kā pildījumu malto gaļu liek jēlu? Tā patiesi pagūst izvārīties pa to laiku "kamēr pelmeņi uzpeld"?
 
 
( Post a new comment )
[info]kinskis on 26. Septembris 2008 - 13:08
iemet. man :)
(Atbildēt) (Iepriekšējais) (Diskusija) (Link)
[info]tante on 26. Septembris 2008 - 13:16
Klasiskā pelmeņu mīkla.

Pelmeņu mīklas mēdz būt dažādas – gan ar pienu, gan ar ūdeni, gan ar ūdeni un pienu, gan ar raugu, gan bez rauga. Šī ir klasiskā pelmeņu mīkla, ar kuru taisa ļoti daudzus pelmeņus un pelmeņveidīgos.

Gatavošanas laiks – 5 min.
2 glāzes miltu
1 glāze piena
1 ola
Kopā – aptuveni 0,22 Ls

1. Gatavo mīklu. Miltus (2 glāzes ar nelielu “kaudzīti”) izber uz galda kaudzītē vai bļodā, pievieno 1 glāzi piena, 1 olu un sāli pēc garšas. Rūpīgi samīci un vairākas reizes “atsit” (paņemot rokās un metot) pret galdu vai trauka dibenu.
2. Sagatavo mīklu darbam. Nokaisi mīklas dēli vai galdu ar miltiem, izplāj mīklu un rūpīgi izveltnē ēdienam vajadzīgajā biezumā. Ja mīkla līp pie mīklas ruļļa, pārkaisi mīklai pāri nedaudz miltus.



Mājas pelmeņi


Gatavošanas laiks – 5 minūtes pildījuma sagatavošanai, apmēram 30 minūtes pelmeņu salipināšanai un 5-8 minūtes vārīšanai.

Pildījumam:
150 g liellopu maltās gaļas
150 g cūkas maltās gaļas
1 ola
1 neliels sīpols
2-3 ķiploku daiviņas
1/3 glāzes ūdens
2-3 zariņi svaigu diļļu vaj 1 ēdamkarote kaltētas
pipari, sāls pēc garšas.
Vārīšanai:
2-3 zariņi pētersīļu
2-3 zariņi diļļu
1-2 lauru lapas


1. Sagatavo pildījumu. Malto gaļu (abas) ieliec bļodiņā, pierīvē klāt sīpolu un ķiplokus, pievieno 1 olu, smalki sakapātas svaigās dilles vai, cik vien sīki iespējams saberztas, kaltētās dilles, sāli un piparus pēc garšas un rūpīgi samīci. Kad gaļas masa viendabīga palēnām, nepārtraukti samīcot gaļu sāc pievienot ūdeni, kamēr gaļas masa vijīga.
2. Sagatavo mīklu. Mīklu rūpīgi izveltnē apmēram 1-1,5 mm biezumā un ar glāzītes palīdzību izspied aplīšus. Novāc mīklas pārpalikumus (tos vēlāk var samīcīt ar pārpalikušo mīklu un vēlreiz izveltnēt). Katram mīklas aplītim vidū ieliec gaļas pildījuma masu.
3. Veido pelmeņus. Paņem pildīto mīklas ripulīti rokā un uzmanīgi, pastiepjot mīklas maliņas, rūpīgi salipini maliņas kopā. Veidosies neliels pīrādziņš. Tad paņem “pīrādziņa” stūrus un salipini tos kopā, veidojot “gredzentiņu” ar salipinātajām malām uz ārpusi. Gatavo pelmeni noliec uz ar miltiem nokaisītas virsmas līdz vārīšanai vai sasaldēšanai.
4. Vāri pelmeņus un pasniedz. Katliņā uzvāri ūdeni ar sāli pēc garšas, nesagrieztām dillēm un petērsīļiem un lauru lapām. Pavāri ūdeni ar garšvielām kādas 2 minūtes, pēc tam izņem zaļumus un lauru lapas ārā. Met pelmeņus vārošā ūdenī un vāri 5 minūtes. Izvārītos pelmeņus ērti var izņemt no katliņa ar putu karoti. Pelmeņus parasti pasniedz karstus ar buljonu, kurā tie vārījušies (šajā gadījumā nedrīkst pārsālīt ūdeni) un krējumu, vai tikai ar krējumu.
(Atbildēt) (Iepriekšējais) (Diskusija) (Link)
[info]kinskis on 26. Septembris 2008 - 15:05
paldies!
(Atbildēt) (Iepriekšējais) (Link)