: who's that girl? - : nodokļi

> Jaunākais
> Arhivētais
> Draugi
> Par sevi

Links
> the cut
> fashion telegraph
> more life

Marts 5., 2019


Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
11:02 - : nodokļi
mana pirmā pieredze ar edsu bija dažus gadus atpakaļ, kad es pirmo reizi iesniedzu deklarāciju un droši zināju, ka man būs nodokļu pārmaksa, tikai lai atklātu, ka man nav vis pārmaksa, bet gan jāpiemaksā 25 lati vai eiro, kas to vairs atceras. un tas viss tikai tāpēc, ka tolaik darba devējs vai grāmatvede pati varēja brīvi atzīmēt, ka esmu nodokļu grāmatiņu iesnigusi viņiem, līdz ar to sarēķinot mazākus nodokļus. un mazāk maksājot. protams, tā bija viena dikti negodprātīga uzņēmuma negodprātīga grāmatvede, kas ņēma un tā izdarīja, jo nodokļu grāmatiņa man bija iesniegta pavisam citā uzņēmumā.
tāpēc es ļoti priecājos par izmaiņām, kuras ieliek manās rokās ķeksa ielikšanas izvēli. bet jā, to visu zinu arī tikai tāpēc, ka mamma grāmatvede. nu un arī par 20% un 23% iin. protams, ar pateikšanu vien nepietiek, vēl arī jāseko līdzi, lai tos 23% arī piemēro, nevis tikai pamāj ar galvu un beigās piemēro 20. ar visu šo, man ir vieni darba devēji, kas piemēro 20%, jo grāmatvede īsti neprot apieties ar grāmatvedības programmu. vai arī dzīvo savā pasaulē.
un neskatoties uz visu šo, tik un tā dabūju ar trīcošu sirdi vērt vaļā edsu šodien, jo mēs taču dzīvojam "viss ir iespējams" zemē.
phew, proņeslo.

(6 with milk | cup of coffee?)

Comments:


[User Picture]
From:[info]magnolia
Date:5. Marts 2019 - 12:07
(Link)
Tad lūdzu vienkāršā valodā izstāsti cibai kā rīkoties. Tiešām nespēju iebraukt tajos tekstos.
[User Picture]
From:[info]f
Date:5. Marts 2019 - 13:40
(Link)
nu gan jau galvenais ir komunicēt ar saviem grāmatvežiem par saviem gada ienākumiem, un ja tev ir šaubas, vai tavi ienākumi iekļausies tajā (cik tur tā robeža bija? 10, 11 vai 12 tūkst. eiro) summā, kas apliekas ar 20% iin, tad ar iesniegumu prasīt, lai piemēro 23% iin.

un edsā pievienot elektronisko nod. grāmatiņu galvenajā ienākumu gūšanas vietā.

kas tur ar tiem neapliekamajiem minimumiem, nemācēšu teikt, jo pati nerēķinu, bet nu tur acīmredzot svarīgi, lai piemēro pareizo summu, par ko tad jājautā grāmatvedim, kāpēc viņš ņem tādu un tādu, ja tu šaubies, vai viņš piemēro pareizi. ja saņem vairāk par minimālo, nez vai tur vispār kaut kāds neapliekamais minimums vēl ir.
[User Picture]
From:[info]magnolia
Date:5. Marts 2019 - 18:01
(Link)
Neko nesapratu.:)) manā darbā grāmatvede ir atsaldēta maita, kura nerunā īsti latviski:/
[User Picture]
From:[info]f
Date:5. Marts 2019 - 23:07
(Link)
vēl ir vid info tālrunis, ja arī tur negadās kāda maita. a vēl labāk, ja kāds var ar uzskates materiāliem nodemonstrēt.
[User Picture]
From:[info]liizhj
Date:6. Marts 2019 - 17:34
(Link)
līdz ar pēdējām nodokļu reformām ir uzradies tāds diferencētais neapliekamais minimums. grāmatvede pati no zila gaisa neko neizdomā - VID, vadoties pēc Taviem pusgada ienākumiem, prognozē nākamā pusgada ienākumus un attiecīgi arī neapliekamām minimuma apmērus. ja Tev ir lielāki ienākumi pēkšņi, nekā plānots (algas samazinājums/pielikums, pārdots dzīvoklis, negaidīts autorlīgums u.tml) - to noteikti VID nebūs paredzējis un radīsies nodokļu pārmaksa/parāds. tava grāmatvede tāpat lieto tikai VID sistēmā esošo informāciju, no viņas pašas godaprāta tur, lielās līnijās, nekas nav atkarīgs.
neapliekamais minimums vispār nepiemērojas virs 1000 eur, nevis virs minimālās.
tas, ko iesaka visiem darīt - atķeksēt EDS sistēmā "nepiemērot neapliekamo minimumu". tas nozīmē, ka gada laikā, iespējams, saņemsi nedaudz mazāk, ka pierasts (ja ir stabila alga), bet toties gada beigās šī iemesla dēļ nebūs parāda.
un tad otrs aspekts - tas, kas augstāk minēts, par 20 vai 23 IIN, kas atkarīgi no kopīgajiem ienākumiem gada griezumā. visdrošāk ir visu laiku lūgt autorlīguma pasūtītājam rēķināt 23%.
atvainojos, ja kādas neprecizitātes, bet šis ir tas, cik tālu pati esmu izbūrusies un sapratusi.
[User Picture]
From:[info]f
Date:6. Marts 2019 - 19:50
(Link)
iz dzīves - grāmatvedis gluži no zila gaisa neizdomā, bet var kļūdīties un piemērot nepareizi to neapliekamo minimumu. pēc kāda pusgada (?) gan vids laikam uz to norāda.

> Go to Top
Sviesta Ciba