: who's that girl? - : gifted (2017) mark webb

> Jaunākais
> Arhivētais
> Draugi
> Par sevi

Links
> the cut
> fashion telegraph
> more life

Maijs 16., 2017


Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
10:12 - : gifted (2017) mark webb

(9 with milk | cup of coffee?)

Comments:


[User Picture]
From:[info]mindbound
Date:16. Maijs 2017 - 12:42
(Link)
Sāls ir tajā, ka konjektūras (aptuveni tas pats, kas hipotēzes, tikai matemātikā, nevis dabaszinātnēs) ir apgalvojumi, kuru patiesumu ir jāpierāda. Šo pierādījumu atrašana mēdz būt garš un sarežģīts process, kas tiešām var prasīt gadus, gadu desmitus un, reizēm, gadsimtus.

Paskatījos Vikipēdijā – konkrētajā filmā ir runa par Navjē-Stoksa vienādojumiem, par kuriem ir vairāki šādi pagaidām nepierādīti apgalvojumi, kas vienlīdz interesē gan tīros matemātiķus, gan fiziķus (attiecīgos vienādojumus izmanto šķidrumu plūsmu uzvedību modelēšanā) un par kuru atrisināšanu ir izsludinātas masīvas prēmijas.
[User Picture]
From:[info]f
Date:16. Maijs 2017 - 12:52
(Link)
tātad, kāds(kāds) ir ņēmis un izdomājis kaut kādu nebūt formulu, pat nezinot, vai tā formula strādā, un citi lauza galvu gadiem ilgi, kaut varbūt tā formula jau sākotnēji ir nepareiza?
[User Picture]
From:[info]f
Date:16. Maijs 2017 - 12:54
(Link)
vai arī drīzāk, formula ir izgudrota, bet ir pārāk daudz nezināmo lielumu, kas bremzē risinājuma/pierādījumu atrašanu? (tas skan drusciņ labāk, nekā pirmajā komentārā minētais :)) )
[User Picture]
From:[info]mindbound
Date:16. Maijs 2017 - 13:03
(Link)
Gadās abējādi, jo pārbaudīt to, vai tā "strādā" (t.i., ir patiesa, izejot no dotajām aksiomām) mēdz būt sasodīti sarežģīti un laikietilpīgi.

Kā labu (šobrīd jau atrisinātu) piemēru varu piedāvāt apskatīt Fermā "pēdējo teorēmu", kā pārbaudīšanai vajadzēja 360 gadu un desmitiem matemātiķu karjeru, par spīti tam, ka pats matemātiskais apgalvojums ir šķietami ļoti vienkāršs ("nav tādu trīs pozitīvu veselu skaitļu a, b, un c, kam varētu uzrakstīt izteiksmi an + bn = cn, pie n > 2"). Pirmais sekmīgais šīs teorēmas pierādījums ir 100+ lpp. garš.
[User Picture]
From:[info]f
Date:16. Maijs 2017 - 19:11
(Link)
nu. jā. es redzu, kāpēc tas varētu būt interesanti. katrs jūk prātā pa savam :)

> Go to Top
Sviesta Ciba