Princese Zeltīte

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
08:27: tomēr jau jāizraksta no sevis ārā
No vienas puses man par to referendumu vispār negribas izteikties, jo ir kauns, ka kaut kas tāds vispār notiek. (piedod vecvectēv!)
No otras puses, skatos draugos, galerijās, visādus uz referendumu iet aicinošus postulātus salikuši tādi mani klasesbiedri, kuri agrāk teica, ka krievu valodu jau mierīgi varētu kā otro. Vienārdsakot, laikam nav ļaunuma bez labuma. Sanāca maza diskusija ar Sedlenieku par viņa viedokli, kā rezultātā es sapratu, ka labāk šāda "skola", nekā nekāda, t.i. ja valstiskā līmenī laicīgi neviens nav parūpējies par to, lai līdz šādam referendumam nenonāktu, tad tagad tas tikai stiprina latviešus. Un nevajag stirprināt latviešus un krievus kopā vienā kastē, tas nav iespējams pārāk daudzu vēsturisku notikumu dēļ. Daudzi runā par to, ka labāk pārliecināt vienu krievu, nekā desmit latviešus. Es tikai nesaprotu - par ko pārliecināt? Krieva prātā tas uzreiz nozīmētu atteikties no savas kultūras un to prasīt nav godīgi, viņš ir pieradis būt lielas valodas saimes runātājs, kurš vēsturiski nemāk pieslieties mazākumam. Baigi runāt jau gan arī es nevaru, jo pazīstu tikai divus krievus un tie paši man joka pēc ik pa laikam rāda pasē, ka ne par ko nav parakstījušies. Bet jā - no manas "krievu nezināšanas" izriet tādas neizprotamas dusmas par šāda referenduma bezjēdzīgumu.
Tā brutalizējot - es pagaidīšu, kamēr vecās krievu tantes izmirs, jo krievu jaunieši latviski runāt māk un ar tiem nav problēmu. Neviens te nevienu vairs nesit kā deviņdesmitajos.

Comments

From:(Anonymous)
Date:13. Februāris 2012 - 08:50
(Link)
Pilnībā piekrītu.
Jācer, ka pēc visas šīs jezgas Valdībai izdosies realizēt izglītības reforumu uz pakāpenisku mācību apguvi visās valsts skolās vienā valodā. Tikai tā mēs varam cerēt uz krievu nākaošo paaudžu mazāku šovinismu. Ja viņi mācītos kopā ar latviešu bērniem, Kremļa medijiem būtu grūtāk ar tiem manipulēt.
[User Picture]
From:[info]mazeltov
Date:13. Februāris 2012 - 09:44
(Link)
Par pēdējo teikumu - krievu tantes un onkas izmirs, bet tici man, pie Uzvaras pieminekļa grandiozs tusiņš būs vēl vismaz gadus 10-20. Vai tad neesi ievērojusi, cik daudzi jaunieši tajā dienā vazājas apkārt ar tām bezjēdzīgajām Georga lentītēm?
Iepriekš domāju tāpat kā tu, bet pēdējos gados ir skaidrs, ka tas viss dzīvo tālāk.
[User Picture]
From:[info]zverj
Date:13. Februāris 2012 - 09:55
(Link)
Cik daudz pirmā pasaules kara veterānu tusiņus esi redzējusi?
[User Picture]
From:[info]mazeltov
Date:13. Februāris 2012 - 10:03
(Link)
Pirmais jau nebija tik iespaidīgs, otrais visiem daudz labāk atmiņās iespiedies.
[User Picture]
From:[info]sirdna
Date:13. Februāris 2012 - 12:28
(Link)
Maz - jo ir svaigāks brēkas iemesls. Līdz pirmajam pasaules karam galvenā gaudošana bija par Napoleona iebrukumu, tas bija svētais un absolūtais karš. Pēc pirmā bija mazāk trobeļa, jo tas organiski izauga pilsoņu karā, par kuru vairāk būtu jākaunas, nevis jāsvin. Nu, un kamēr nebūs kāds trešais pasaules karš, kaucieni par svēto otro karu turpināsies vēl gadu desmitiem un simtiem.
From:[info]mikii
Date:13. Februāris 2012 - 10:27
(Link)
tik tiešām nav tik slikti. visa šitā referendumu ņemšanās vismaz stimulē cilvēkus (gan lv, gan ru) padomāt, ko tad viņi īsti grib. un, es tiešām ceru, ka rezultātā mēs iegūsim prātīgākus cilvēkus, kas vairāk domās par to, kā nodrošināt kopējo labklājību un sadzīvot ar pārējiem mūsu zemes iedzīvotājiem, nevis tikai dauzīt pie krūts par vēsturisko netaisnību, mēģināt atņemt otram to, ko pašam nevajag un ļauties visādu radikāļu provokācijām. jā, ir mums bijuši grūti laiki vēsturē. ir mums grūti laiki pašlaik. bet latviešu un krievvalodīgo sadzīvošanas spējas, imho, ir visaugstākajā līmenī, kādas tās jēlkad ir bijušas. un tās turpinās uzlaboties, jo es tomēr ticu, ka tauta kopumā būs gudrāka nekā visādi lindermaņi un dzintariņi..
Powered by Sviesta Ciba