There's life - [entries|archive|friends|userinfo]
re:

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

[Dec. 18th, 2007|09:32 pm]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
[Tags|, ]

Godmaņa virzītā ideja par 'bērnu pabalsta' (oficiālais formulējums - ģimenes valsts atbalsts) atcelšanu* šķiet vēlams, tomēr pēc gadiem, teiksim, 15, turpinoties straujam/mērenam vidējo ienākumu palielinājumam, vajadzētu atkal pārdomāt par vispārējo pabalstu noteiktas (pieklājīgas) summas lielumā, diferenciāciju balstot tālākā izmaksu apmēru gradācijā, balstoties uz sociālās apdrošināšanas iemaksām un atsevišķiem papildus rādītājiem.

Iemesli - nevienlīdzība līdzekļu sadalē taču paliks (sk., piemēram, nemainīgi pārāk augsto Džini koeficientu**.), 'palīdzība bērniem' vienmēr ir skanējusi smalki un, visbeidzot, pārāk ilgi ir pieklusuši 'demogrāfiskās krīzes' karoga plivinātāji, kuru galvenā ideja ir pagalam vienkārša - vairāk sīču!

Tomēr savādi, pēc 'māmiņu algu' jeb pater/maternitātes pabalstu panākumu pilnās ieviešanas un lēnās pilnveidošanas, par ko LabMin pienākas slavas dziesmas, kritiķi kliedza, ka nu maznodrošinātās un sociāli nelabvēlīgās*** ģimenes momentā ņemsies 'atražot'. Tas nav noticis, taču tas nebūs iemesls, kāpēc Godmaņa ideju tā īsti neviens nemēģinās pabīdīt zem paklāja šoreiz, laikam jau summas mazuma dēļ.

Noslēdzot, nevaru saprast, cik skaidra ir mūsu sociālās drošības modeļa ideoloģija.

*Kopējā izmaksātā summa kopš 2003.gada 3,87 miljoniem jau tā samazinājusies līdz 3,55 (2006.g.). Izmantotais avots šeit un citiem minētajiem statistikas datiem - http://data.csb.gov.lv

** Kopš 2002. gada - 0,36 (pēdējās ziņas no 2004.)

***pretīgs formulējums. skan eigēniski



UPD. 20.12.2007. Vecais āpsis, G-Man's tāds.
linkh

Comments:
[User Picture]
From:[info]watt
Date:December 18th, 2007 - 11:55 pm
(Link)
eigēniski vai nē, bet par noziedzības kritumu ASV var pateikties tikai legalizētiem abortiem.
From:[info]eerenpreiss
Date:December 19th, 2007 - 12:01 am
(Link)
Vai vēlies teikt, ka Pro-Life aktīvisti ir tuvu Pro-Crime idejām?

Bet, ja nopietni, kādus avotus varētu palūgt? Korelācija tāda interesanta
[User Picture]
From:[info]watt
Date:December 19th, 2007 - 11:50 am
(Link)
[User Picture]
From:[info]vistu_zaglis
Date:December 19th, 2007 - 02:00 am
(Link)
8 lati mēnesī. (Summa vārdiem: astoņi lati.)

Es domāju, pat sociāli nelabvēlīgajām ģimenēm ir vieglāk nopietnāk pieiet pudeļu uzlasīšanai (piedodiet par vulgarizēšanu), nekā paciest brēcošu neradījumu kaktiņā.

Normāli nodrošinātai ģimenei šī summa tāpat ir bezjēdzīga, jo tai nav nekā kopīga ar jauna LR pilsoņa izgatavošanas pašizmaksu.

Vispār ir absurdi, kādas summas 100 gaišās galvas™ uzskata par izdzīvošanai pietiekamām / noderīgām / palīdzīgām.
From:[info]eerenpreiss
Date:December 19th, 2007 - 10:44 am
(Link)
Par pirmā bērna radīšanu vecāki saņem 396 latus, pēc tam - līdz gada vecumam strādājošajam saņemot vismaz 56 latus mēnesī (50, ja nestrādā), 30 latus - bērnam esot vecumā no viena līdz diviem gadiem. Par katru nākamo bērnu tiek saņemta piemaksa, attiecīgajos laika periodos 50 un 30 latu. Tie ir bērna piedzimšanas un kopšanas pabalsti.
Tad seko maternitātes/paternitātes pabalsti - attiecīgie procenti no legālās algas vecākam, ja viņš nestrādā un kopj bērnu (viss pēc www.lm.gov.lv)

Es ar šo uzskaitījumu nevēlējos teikt, ka ar to pietiek bērna kopšanai. Nē, protams, sevišķi atvases vecumā pēc trim, varbūt pieciem gadiem, kad sākas laišanas bērnudāros utml, un atbalsts būtībā vairs nav nekāds. Tomēr 'nelabvēlīgajiem' sākumsumma ir nevajadzīgs kārdinājums valstī ar nenormāli sūdīgām bāriņtiesām (labo, ja kļūdos).

Esošās galvas par šīm summām neko īpašu nezin (nu jau ne-Emša skaistais komentārs par iztikas minimumu ir labs piemērs) - konkrētais 8 latparpirmobērnu pabalsts ir ļooooti vecs, nafig mainīt, tā teikt. Tā kā varbūt ir godīgi jāatzīst, ka valss ģimenei nemaksā, nekā slēpties aiz tās vīģes lapas.
[User Picture]
From:[info]vedjmah
Date:December 19th, 2007 - 02:28 pm
(Link)
nejauc. pater-mater un bērna kopšanas pabalsti ir citi.

ģimenes valstu pabalstu maksā jebkuram apbērnotam indivīdam par jebkuru bērnu vecumā līdz 18gv.
un tie ir tie 8 lati. piemēri: man par pirmo bērnu (aplamā laikā piedzimis) maksā 4.25LVL, par otro - 7 ar kaut ko, un par trešo - 11 ar kautko. +8 LVL par ĢIMENI. Kopā valsts mēnesī mani subsidē ar 30,80 LVL.

Personas ar mazajiem bērniem saņem papildus BKA naudu, kas ir max 396LVL/mo. Plus tur vēl, ja pareizi atceros ir kautkādi vai 30 vai 50LVL/mo par bērnu līdz 1.5gv.

Godmanis laikam ierosina atcelt ģimenes valsts pabalstu, jo viņš ir smieklīgs. Lai gan, tie 30 LVL vismaz man faktiski nozīmē vienu kvalitatīvu gājienu ar kidziem ielās.
From:[info]eerenpreiss
Date:December 19th, 2007 - 04:57 pm
(Link)
un man likās, ka ļoti uzmanījos, tos nejaukdams...