Wu ji (The Promise, 2005, Kaige Chen)

« previous entry | next entry »
Apr. 17th, 2009 | 10:05
Skan: Cyanotic - Suspenion Of Disbelief

Režisors Kaige Chen ir radījis tiešām aizkustinošas un saviļņojošas, poētiskas kinematogrāfiskās estētikas pilnu Action/Drama/Adventure/Fantasy žanru kokteiļ-filmu, kura ar austrumu cīņu mākslu veiklību un sirreālismu manipulē ar tādām tēmām kā Senās Ķīnas impērija, goda kodekss, mīlestība un tās adresāti, nodevība, kā arī ar estētiku vizuālā teicēja lomā.
Viena no tām filmām, kura kinematogrāfiski patīkami pārkāpj gandrīz jebkādus skatītājam ierastos laika un telpas fizikālos raksturlielumus, ar šiem pārkāpumiem radot vizuāli spēcīgu mākslu - ja vien skatītāja gaumei šāda aziātu pieeja Action žanram ir pa prātam -, kurā vējā plandošas krāšņas augstmaņu un dieviešu drānas mijas ar mežoņu augumu sedzošajām drānām, neatkārtojamu un aziātisku dabas atveidojumu (daudz skaisti skaisto krītošo Sakura (ķirsis) lapiņu, piemēram, kā arī daudz visnotaļ abstraktu un sirreālu dabas skatu) lidojošu un pārdabiskā ātrumā skrienošu cilvēku ķermeņiem, kuri apveltīti ar neticamu (kas arī filmai piešķir vismaz vēl vienu +punktu), bet skaistu veiklību un goda kodeksu. Ja vajag salīdzināt, tad tīri mazās salīdzinājumbibliotēkas dēļ droši varam salīdzināt šo filmu ar House Of A Flying Daggers, kaut vai vērtējot tīri iz estētikas un nosprausto fizikas likumu ložas. Ja tā varētu teikt, tad es teiktu, ka filma ir estētisks horeogrāfijas (nē, neviens tur nedejo, bet prātā nenāk labāks termins), austrumu cīņu un vizuālās mākslas apvienojums ar vienkāršu, bet aizkustinošu un dzīvības pilnu stāstu par dzīves pamatvērtībām, kurš ļoti spēcīgi iedarbojas uz sajūtu pasauli tieši caur vizuāli sirreālo krāšņumu. Wu ji – viens no skaistākajiem režisora fantāziju lidojumiem, kuru papildina lielisks aktieru darbs - piemēram: Hiroyuki Sanada (Tasogare Seibei, Ringu, The Last Samurai; bet arī pārējie aktieri savu darbiņu dara krāšņi).

Un, ja ir vēlēšanās – atsevišķi var pļāpāt par lieliski lielisko (subjektīvi) Āzijas Action kino tendenci nedraudzēties ar fizikas likumu nosprausto realitāti, kas vien jau kinematogrāfiski definē šī reģiona attiecīgā žanra kino.

Lieliska filma, kura ar savu vizuālo estētiku un Action žanra izpratni brīžiem rada krutas (lasīt: Devil May Cry) videospēles vērošanas iespaidu.

9/10

Treileris #1:
http://www.youtube.com/watch?v=WpUYSHUrueQ (ja balss šķiet pazīstama, tad tai ir jābūt (dodu 100%) God Of War videospēles balss (Linda Hunt), kura pirmajā daļā ieņēma teicēja lomu, bet otrajā – Titāna Gaya balsi, kura Kratos palīdzēja tikt pie iespējas mainīt savu likteni, konfrontējot Liktens Māsas.)

Treileris #2:
http://www.youtube.com/watch?v=a0nb3-UroUk

 

Pilns sakāmais | Komentēt | Add to Memories


Comments {0}