Fear Factory - Concrete (2002)

« previous entry | next entry »
Dec. 5th, 2006 | 01:57



1. Big God/Raped Souls
2. Arise Above Repression
3. Concrete
4. Crisis
5. Escape Confusion
6. Sangre de Niños
7. Soulwomb
8. Echoes of Innocence
9. Dragged Down by the Weight of Existence
10. Deception
11. Desecrate
12. Suffer Age
13. Anxiety
14. Self Immolation
15. Piss Christ
16. Ulceration


Izdots: 2002. gada 29. jūlijā
Žanrs: Industrial Death Metal

----------------------------------------------

Zudušais albums - mēdzot to dēvēt arī šādi, jo laika posmā no 1991. gada līdz 2002. gadam tas vairumam Fear Factory zinātāju bija neeksistējošs, nezināms. Pat vislielākajiem faniem...

Bet sākšu ar to, ka šis Fear Factory materiāls, proti, viņu Death Metal + Industrial, ir man tīkamākā viņu daiļrades puse. Bet ne VIS tīkamākā. VIS tīkamākā būtu iegūstama sakausējot viņu noteiktā nāves metāla būtību ar albumā Digimortal pielietoto industrijas definējumu. Iegūtu mēs kārtīgi industrializētu nāves metālu. Un tieši šis darbs (Concrete) manā skatījumā ir kā mēģinājums kaut ko tādu panākt. Albumā dzirdami Mēģinājumi un eksperimenti ar vēl jauno nāves metālu. Turklāt, šis darbs ir Fear Factory īstā debija, nevis Soul Of A New Machine debijas albums. Tas tā ir viena iemesla dēļ, proti, albums oficiāli ierakstīts 1991. gadā Blackie Lawless studijā. Bet - grupai nebija pa prātam noslēgtā ierakstu līguma nosacījumi, un grupa pameta savu producentu. Kā rezultātā FF tikai aizvilkti līdz tiesai, kura iznesa sekojošu spriedumu: Producents iegūst tiesības uz albumu, grupa - tiesības uz dziesmām.
Gadu vēlāk - 8 no gaismu neredzējušā albuma tika iekļautas oficiālajā debijas albumā - Soul Of A New Machine.
Bet īstā debija - albums Concrete tika izdots tikai 2002. gadā. Iemesls - RoadRunner vēlējās izspiest visu finansiālo sulu no noslēgtā līguma. Vienkārši nopirka tiesības uz albumu, un izdeva to maksimāli komerciāli izdevīgā brīdī - grupas juku laiki (Fucking komercijas piemērs).

Bet runājot tieši par Concrete - tas ir laiks, kad grupa meklē savu skaņu. Eksperimentē ar nāves metālu, industriju, radot industriālu mašinēriju. Bet ne brutālu. Vārds Brutal raksturo tik Fear Factory sākuma posmu, nevienā no viņu daiļrades vēlākajiem posmiem brutalitāte nav sastpoama. Ne viņu vidus - nu-metal ietekmētajā industrial metal laika posmā, ne tagadējā - industrial + deva mallcore posmā.

No Concrete skanējuma gluži precīzi iespējams noteikt viņu tālāko attīstības virzienu. Eksperimenti ar nāves metālu vedina uz domām, ka uz to laiku pastāvošie Death metal rāmji FF nav pa prātam. Eksperimenti sevī ietver Burton C. Bell growla savienošanu ar tīru balsi. Un nešauboties apgalvoju - Burton C. Bell tīrā balss ir kā bauda manām ausīm. Tā rada noskaņu. Spēcīgu noskaņu. Tā paķer, tā paliek atmiņā. Tā mani vajā visus šos gadus.
Jau albuma pirmajā dziesmā Big God/Raped Souls Burton parāda savas prasmes no labākās gaismas. Tāpat arī viņa grupa viņam līdz.
Tīra Burton balss turpina caurvīt visu turpmāko albumu, kā arī visu FF daiļradi. Par viņa balsi turpinot - ja gribat FF growlu, tad meklēt šeit. Nekur citur Burton tādas zemas skaņas nesniedz.
Dziesma Concrete - albuma tituldziesma. Atveras ar vārdiem MIX un sitamo instrumentu izvirtībām. Bungas skan kopā ar tehnikas radītu hiper ātriem, skaļumā augošiem sitieniem. Nonosakāmas izcelsmes. Tāpat arī tālāk tiek demonstrēts FF skanējums un eksperimenti tā vislabākajā formā - industrializētā nāves metālā, kurš jaucas ar dažādu noskaņu, industrijas garšu radošo Burton tīro balsi, vietām savādo ģitāras skanējumu, darbu. Tāpat arī bungu darbs liek sevi pamanīt. Vietām tas iekļaujas pilnībā, vietām tās spēlē galveno lomu. Dažviet bungas izklausās pēc programmētajām. Bet tā nav - tās ir īstas. Tāpat ar citiem instrumentiem - visi viens otru papildina, citkārt parādot sevi vienatnē. Tāpat arī Burton C. Bell balss.

Tātad Concrete mums dod ieskatu - kādi tad bija Fear Factory pašā sākumā, kad vēl meklēja sevi. Grupas pirmais pilna garuma albums mums dod nekur citur neatrodamus Burton C. Bell growlus. Dod vēlākā Fear Factory daiļradē neatrodamas dziesmas - to uzbūves, agresiju, nāves metālu. Dod ieskatu FF lirikās un dziesmu konstrukcijās. Liriku koncepts ir viens - mašinērija un cilvēks, indivīds. Turklāt bieži vien mašīna nav jāuztver kā mehānisks verķis. FF bieži aiztiek arī cita veida mašinēriju, proti, armiju, dažādas sociālās struktūras, birokrātiju. Bet pašā sākumā lirkās bija viena galvenā tematika - nāve, cilvēks, mašīna, un neliels jautājums kristietībai.
Concrete mums dod pirmatnējo Fear Factory, un Soul Of A New Machine neskaitās - jo 8 dziesmas no šī tīrradņa (Concrete) ir iekļautas jaunās mašīnas dvēselē, bet konkrēti:

Big God/Raped Souls
Arise Above Repression, nomainot nosaukumu uz Rise Above Opression
Crisis
Escape Confusion
Dragged Down By The Weight Of Existence tika saīsināts līdz W.O.E. un iekļauts Soul Of A New Machine albumā.
Deception
Desecrate
Suffer Age
Self Immolation



Un vēl daži Concrete gabali vēlāk tika pārizdoti:

Concrete vēlāk kļuva par Concreto un tika iekļauta albumā Obsolete album ar jaunu mūziku un lirikām.
Soulwomb - kļuva par Soulwound un tika iekļauta kā bonuss iekš Obsolete albuma ar jaunām lirikām un mūziku.
Echoes Of Innocence - pārsaukta par A Therapy For Pain, iekļauta albumā Demanufacture ar jaunām lirikām un mūziku.
Piss Christ, vēlāk kļuva par Pisschrist, iekļauts iekš Demanufacture ar jaunām lirikām, mūziku.



Tas viss vedina uz domām par FF radošā resursa iztrūkumiem, vai arī tas norāda uz tālredzību vai nemainību, ja reiz agrīnās dziesmas iederējās vēlākajā daiļradē.

Par dziesmām. Vislabāk tīk:
Big God/Raped Souls (lieliski dzirdams Burton vokāls);
Concrete kārtīgākā growl no Burton dēļ un vispār;
Suffer Age, Escape Confusion, Self Immolation, Piss Christ - vienkārši labas.


Tātad - ja esi pazīstams ar Fear Factory un vēlies ieskatīties viņu pirmssākumā, kā arī ja vēlies industriālu, agresīvu nāves metālu no tā sākumiem - ņem šo albumu.
Fans iegūst vēl vienu labumu - ja tev ir šis, tev gandrīz ir divi, jo 8 dziesmas pārceļoja uz oficiālo debiju - Soul Of A New Machine.
[anger]RoadRunner records un komercijas garša :/ [/anger]


P.S Vēlāk ceru sagaidīt FF darbus, kuri tuvāki viņu saknēm, kuri tuvāki Concrete - jo grupa patreiz neatkarīga.

 

Pilns sakāmais | Komentēt | Add to Memories


Comments {0}