(nav)

« previous entry | next entry »
Jun. 15th, 2021 | 04:00
Skan: Krtm - Dildo XL

Interesanti ir vērot tehnoloģiskās attīstības/zombēšanas tendences. Taisīja reiz laptopus standartā ar hardware slēdžiem un kaudzi fīču - kādreiz defaulti, bet tagad tās ir luksusa klases fīčas privātuma tendētos laptopos.
Taisīja tā, lai biežāk nepieciešamais dzelzis ir vienkārši izklikšķināms no korpusa (DVD dzinis, maināms vietām ar papildu HDD), vai arī tiek turēts korpusā ar 2x standarta Philips skrūvēm (HDD). Tiiiik dažāda - pat diametrāli pretēja pieeja skaitļošanai un viss privātums, visas īpašumtiesības iešļūkušas dirsā vien daždesmit gadu laikā.
Jo Apple rāda, ka tā var. Ka cilvēki pērk aizlīmētus sūdiņus bez fīčām un tad brīnās, kāpēc tie ir slikti remontējami. Parāda, kā var ražot lētāk un pārdot dārgāk. Un pārējie ražotāji diemžēl seko - paskaties uz mobilo tirgu, viss vienāds, pērsonības un izvēles īsti nekādas.
Un te nu mēs esam uz distopijas sliekšņa, kad cilvēkiem ir jāskaidro, kāpēc īrēt visu ir slikti, antikonsjūmeriski un regresīvi (konkurence pazūd). Prieks, ka Planned Obsolescence jau no sazvērestības teorijas dirsas ir izlīdusi sabiedriskās domas izgaismotajā daļā, bet joprojām - kam rūp? Ka tik aifōns ar jaunāko kārtas Nr.

Pilns sakāmais | Komentēt | Add to Memories


Comments {3}

ctulhu

(nav)

from: [info]ctulhu
date: Jun. 16th, 2021 - 12:59
Pilns sakāmais

Bet aizvien vairāk šitas ``Planned Obsolescence`` tiek traktēts kā krāpšanās un par to ielido gan miljonu sodi firmām gan kriminālatbildība personām.

Atbildēt | Pavedinājums


Ivo

(nav)

from: [info]disfigurator
date: Jun. 16th, 2021 - 08:26
Pilns sakāmais

Šoviņam kaut kas jātaisa, jā. Baisi daudz piemēru gan nav dzirdēts -
kaut kur uzdūros prātuļojumam, ka īss produktu kalpošanas termiņš ir ekonomiskās izaugsmes dzinulis - lai kapitālisms kustētos, ir jāpērk, jāplēš un jāpērk, un ilgi kalpojošas lietas ir slikts biznesa plāns (seko naudai un redzēsi cauri uzņēmumu "zaļajām" sejām).

Ar sodiem pret engine fīčām? Kapitālismam vajag cilvēcību/kontroli un cēlāku mērķi par kārtējo nullīti CEO algā, kuru tam vairs nevajag jau kādas 4 nullītes iepriekš, moš tikai tad kaut kas reāli zaļāks kļūs tāpēc, ka gribas, nevis tāpēc, ka likumdevējs pieprasa. Arī šodien Apple sevi mālē par baisi zaļajiem, lai gan realitātē - neatbilst šamējo reālajām biznesa praksēm. That + aktīvi liek duci sprunguļus Right To Repair ratos un aktīvi rīkojas, lai max traucētu neatkarīgiem servisiem strādāt, aizliedzot līgumražotājiem tirgot daļas. Jo tas traucē būt zaļiem, tfu, atvainojos, traucē pārdot jaunākā kārtas Nr. iShit, jo vecajam atbienojies displeja konektors...

Atbildēt | Ļaunuma sakne | Pavedinājums


Ivo

(nav)

from: [info]disfigurator
date: Jun. 16th, 2021 - 08:34
Pilns sakāmais

Papildinot - kā tur bija ar to atkritumu apsaimniekošanu? Repair before recycling, ne? Well, Apple says - no repair to you! Tesla says - no repair to you! Samsung saka to pašu, un pārējie mazāk drosmīgie gadžetu ražotāji seko labam biznesa plānam.
Un vien pavisam nesen izdevās aizvērt puvušās mutes visādiem autoražotājiem, kuri nu ar likumu ir spiesti tirgot daļas, lai praksē arī nodrošinātu viņiem būt hoķ ar zaļāku garozīnu.

Atbildēt | Ļaunuma sakne