disfigurator

Sairen (Yukihiko Tsutsumi, 2006)

Dec. 8th, 2009 | 11:54
No: : disfigurator

Izolēta, sociāli noslēgta sala Japānas nekurienes vidū, kurā dzimst unikāli reliģiskie priekšstati, apvienojoties vairākiem citzemju reliģiskajiem priekšrakstiem. Sociofobiska atmosfēra ar savādiem pamatiedzīvotājiem, kuri dienas laikā ir vai nu galēji distancēti, attāli uzlūkodami svešos atnācējus, vai nu hiperizpalīdzīgi. Bet nakts laikā – „Kad dzirdi trauksmes sirēnu, neej ārā”… Team Silent pazinējiem vismaz trim motīviem vajadzētu šķist pazīstamiem: 1) Izolētība; 2) reliģisko priekšstatu mītisks kokteilis; 3) Trauksmes sirēna.
Nē, šī filma nav Silent Hill ripoffs, bet gan Forbidden Siren videospēles ekranizācija, kura tikai izlaista neilgi pirms otrās daļas laišanas geimeru ķetnās. Spēles notikumi norisinājās izolētā Jamidžima salā, kurā norisinās vairāki dīvaini notikumi, - neizskaidrojami un neizsakāmi biedējoši – tajos iepīti ir vairāki protagonisti, kuri meklē iespēju izdzīvot un izprast sirreālo notiekošo. Ne tikai šis aspekts, bet arī spēles audiovizuālā estētika ir, manuprāt, sekmīgi iztulkota filmas vajadzībām – jau iz pirmajiem kadriem jaušama savāda „kaut kas nav kārtībā” aura, kuru paspilgtina pamestu ēku un pilsētas daļu attēlošana. Bet, kad pienāk nakts, atskan multitonālā gaisa trauksmes sirēna, ar savu skaņu palienot zem skatītāja ādas, priekšvēstot ne tikai fiziskas, bet arī nemateriālas, abstraktas un citādas tumsas iestāšanos, kur tumsa drīzāk ir Tumsa kā būtne…
Tālāk filmā notiekošais ir protagonistu cenšanās izkļūt no situācijas, cīņa ar saviem un ārējiem dēmoniem glīti, reālistiski veidotā filmas pasaulē, kurā stingru vietu ieņem ~1800.-1970. gadu Japānas lauku arhitektūra un dzīvesveids, kā arī lieliska J-Horror stilistikas vizualizācija, sirreālisms un protagonistu gara izteikšana kinematogrāfijā.

Filmu, protams, var nozagt vai iegādāties – es izvēlējos otru variantu, tādējādi jau izsakot savu subjektīvo filmas vērtējumu. Īsāk sakot – vēl viena izdevusies filma, kas balstīta uz videospēli – pavisam citādāks, bet tomēr: pilntiesīgs J-Horror. Un tiem, kuri nemāk vērtēt šī gala kino (inkarnācija iz cita mēdija), varu teikti: jā, jā – spēle ir daudz krutāka, beigu galā tās iziešana prasa ~20h – dažiem mēn., kamēr filma ir tikai ~ stundu un 24min ilga.

http://www.youtube.com/watch?v=7P36pDNyrgI
 

Pilns sakāmais | Rādīt visus komentārus


Reply

From:
( )Anonymous- this user has disabled anonymous posting.
Username:
Password:
Subject:
No HTML allowed in subject
  
Message:

Notice! This user has turned on the option that logs IP addresses of anonymous posters.