Nepabeigtā dienasgrāmata


Reply To:

(bez virsraksta) @ 14:29

[info]dienasgramata:

Delfi: "Makartnija koncerts Kijevā bijis apmeklētākais Ukrainas vēsturē"

tvnet.lv sīkāk par Ukrainas vēsturi:

"Uzskata, ka pirmās cilvēku apmetnes Ukrainas teritorijā ir radušās 4500 gadus pirms Kristus, kad šeit uzplauka neolīta Cucuteni kultūra. Sākot no 6. gadsimta pirms Kristus šeit tika nodibinātas grieķu, romiešu un bizantiešu kolonijas.

Kijevas Krievzeme, kas plauka 10. un 11. gadsimtā, aizņēma arī lielāko daļu Ukrainas mūsdienu teritorijas. Impērija tolaik bija varenākā visā Eiropā. Tieši šajā laikā radās ukraiņu un citu austrumu slāvu tautu identitāte. Kijeva bija tās galvaspilsēta. Pēc pēdējā valdnieka nāves valsts sadalījās vairākās un 13. gadsimtā iebrukušie mongoļi to smagi sagrāva.

Pēc mongoļu iebrukumiem liela daļa Ukrainas nonāca lietuviešu pakļautībā (14.gs). 1569. gadā tika izveidota Polijas-Lietuvas savienība, kā rezultātā liela daļa Ukrainas no lietuviešiem nonāca pie poļiem, kas centās šeit ieviest katolicismu un daudz citu savas kultūras iezīmju.

Pēc nākamajos gadsimtos sekojošajiem kariem 18. gadsimta beigās Polija bija sakauta un Ukrainas rietumus ieguva Austrija, bet pārējo daļu pakāpeniski pārņēma Krievijas Impērija. Dēļ sava ģeogrāfiskā novietojuma Ukraina spēlēja nozīmīgu lomu karos starp Austrumeiropas monarhijām un Osmaņu impēriju.

Pēc I Pasaules kara sabrūkot Ukrainas kontrolētājām – Krievijas un Austrijas impērijām, ukraiņi saprata, ir laba iespēja nostiprināt savu pašnoteikšanos. Pirms II Pasaules kara Ukrainu piesavinājās Krievija un tas nemainījās arī pēc tā. Ukrainā uzplauka komunisms. 1990. gada 16. jūlijā Ukraina pasludināja neatkarību."



Spožākā frāze:"Pirms II Pasaules kara Ukrainu piesavinājās Krievija un tas nemainījās arī pēc tā."
 

Your Reply:

No:
( )Anonīms- ehh.. šitajam cibiņam netīk anonīmie, nesanāks.
Lietotājvārds:
Parole:
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa:

Esi modrs! Lietotājs ir ieslēdzis anonīmo komentētāju IP adrešu noglabāšanu..

Nepabeigtā dienasgrāmata