reliģiskais moments - [entries|archive|friends|userinfo]
reliģiskais moments

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

[Mar. 14th, 2008|03:29 am]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
man vajag parunāt par grēku. īpaši tādēļ, ka pastāv maldīgs uzskats par to, ka šis jēdziens ir vajadzīgs vienīgi, lai baznīcas varētu turēt cilvēkus baiļpilnā paklausībā.

visi ļoti labi zina, kas ir grēks. tikai kaut kā negrib parakstīties zem šī vārda. visiem sirdī ir sapratne par to, kas ir grēks. vai gan citādi cilvēki pieklusinātu balsis, par kādu slikti runājot.

labākais veids, kā saprast, ko patiešām nozīmē "grēks", ir izsvītrot netiklību no savas grēka izpratnes. es jau esmu teicis, ka šī pasaule ir slimi apsēsta ar seksu un ir gatava atmest baznīcu gk tādēļ, ka baznīca aizliedz pisties. lasi: "aizliedz mīlēt". es, zināt, domāju, ka tas ir mazākais. patiešām, mazākais un vienkāršākais un nekaitīgākais. īpaši tādēļ, ka nodara mazāk ļaunuma kā citi grēki.

jo ieslēgties un nepisties ir diezgan vienkārši, un tas lūk diemžēl ir arī taisnākais ceļš uz moralizēšanu un nosodīšanu - grēku grēku grēku. kāpēc grēku? tādēļ, ka tie ir meli. kādēļ meli? tādēļ, ka tu pats esi sliktāks. sliktāks par jebkuru, ko gribas nosodīt- no tā tad arī sāksim.

atmetam tagad uz brīdi netiklību, un tad viss kļūst daudz sarežģītāk un reizē arī skaidrāk. tad tāda lieta kā "grēka saldme", proti, iemesls, kādēļ vispār gribas grēkot, ir jāmeklē daudz rūpīgāk, lai nākamreiz saprastu, kādu perversu baudu cilvēkiem sagādā citam citu aprunāt, vai pieskaitīt kādai "stulbo" vai "nesaprotošo" kategorijai. vai "trulo" vai "prasto". vai (vai-vai-vai.) vai gan grēka saldme nav arī ignorēt savus vecākus, jo viņi drusku traucē.

Baušļi drīzāk sniedz satvaru sevis izmeklēšanai, bet tie nesatver grēku.

atmetīsim netiklību, man arī bez tās vēl ir nenormāli daudz ko darīt.
linkpost comment

Comments:
From:[info]ronis
Date:March 14th, 2008 - 01:56 pm
(Link)
hihi
[User Picture]
From:[info]lennay
Date:March 21st, 2008 - 08:38 pm
(Link)
lūgtum nejaukt divas pavisam atšķirīgas grēka saldmes:
1. sagadīšanās grēka saldme: tu vēlies kaut ko, kas diemžēl izrādās grēks, un tomēr tu to dari, jo ļoti vēlies. rezultātā ir saldme par iegūto, un netīra sirdsapziņa par grēkošanu. taču neba tu grēkoji grēkošanas pēc.
2. riktīgā grēka saldme jebšu aizliegtā augļa saldme, kad asumu gribētajam piešauj tieši grēkošanas fakts.
[User Picture]
From:[info]de_profundis
Date:March 21st, 2008 - 09:09 pm
(Link)
es tomēr neredzu baigo atšķirību. abējādi tas ir kautkas mirklīgs. atšķiras tikai grēkotāja nolūks/nenolūks... bet no augšas nav nekādas starpības - ir vai nav nolūka; jo negrēkot nav iespējams un netaščīties par grēkošanu arī nav iespējams.