hipopotama pieraksti

amerikāņi

amerikāņi

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
-Duck.
-Pīle?, es prasu.
-Jā, māj ar galvu. Duck.
  • Meita to tā, ja?

    Katram laikam jau savs, es te ar citiem vietējiem vecākiem mēdzu tādas nianses pārrunāt. Mana meita, piem., strīdas pretī un atsakās man atbildēt, ja es viņai ko saku igauņu valodā, tai pašā laikā savā nodabā runājas igauņu valodā, kad spēlējas ar mantiņām.

    Citiem toties šeit ir tā, ka vecākais bērns (5g) ar mammu latvieti runā latviešu valodā, ar tēvu igauni - igauņu valodā, toties jaunākais - ar abiem vecākiem tikai igauņu valodā.

    Tad vēl te ir "kāzuss" latviešu-somu jauktā ģimene, kur ~2gadīgs bērns ar vecākiem runā vai nu jauktā igauņu-latviešu vai igauņu-somu valodu mikslī. :)

    Un vēl man paziņu/radu lokā ir 100% izcelsmes latviešu ģimene, kas ASV dzīvo vairāk kā 20 gadus, un vecāki ar meitām runā lielākoties angliski.
    • Meita gan.
      Man liekas, viņai šobrīd tas viss jūk kopā. Tā jau it kā ar mani viņa lieto lūdzu (ūdzu), bet pa laikam pasprūk arī pīīīš. Gribas jau, lai iemācās angliski, bet kaut kā jocīgi tomēr.
      Gan jau sakārtosies viss tāpat, īpaši ņemot vērā, ka mēs plānojam šeit vēl kādus 3 gadus palikt un tad braukt uz Latviju, tad jau nekur neliksies, latviešu valodas būs jāmācās - un angļu būs diezgan apgūta, cerams.

      Bet ir jocīgi ar tām valodām - man māsai meitas ar baigi dažādi runā (5 un 4 gadi) - vecākā ilgi jauca valodas un lietoja kaut kādu latviešu-angļu-arābu miksli (tēvs ir marokānis), bet jaunākā baigi ātri sāka tekoši runāt latviski, saliktiem teikumiem, es paliku vaļā muti :)
  • Valoda kā tāda jau sarežģīts koncepts, tikai normāli ka jaucas. Māsas puika, kad maziņš ciemojās LV nesaprata, kāpēc citi bērni nesaprot angliski, ja viņš saprot latviski :) Un drusku lielākā vecumā, te atbraucot, viņam uz brīdi sajuka ar ko kurā valodā jārunā - omei atbildēja angliski, bet ar tēti (amerikānis) sāka runāt latviski.

    P.s Es pilnīgi noteikti pazīstu tavu māsu! (tas pēc tava komentāra przk)
Powered by Sviesta Ciba