black_robin ([info]black_robin) rakstīja,
@ 2023-04-19 22:22:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Kaut kur diezgan patālā atmiņā man ir kāds cibas ieraksts - neatceros autoru, kur vienā rindkopā bija minēti transhumānisms un transdženderisms. Tam sekoja komentāri, kuros, ja atmiņa neviļ, bija norādīts, ka cilvēks putrojas un tie ir divi pavisam atsevišķi fenomeni - vai kā tml. Par to atcerējos, jo tikko saskāros ar tekstu, kas vēsta, ka abu t-ismu sasaistījums tomēr varētu būt bijis right on the money.

"One such visionary is transgender pharmaceutical entrepreneur Martine Rothblatt, who argues that the quest to master one's sexed body is merely the first step in a far greater quest to master emodiment altogether.

Rothblatt recognises that this emancipation is a logical outworking of progress, and by extension of liberal feminism, for 'the course of progress in civilization has been to render as irrelevant as possible the birth status of a particular individual.' Thanks to medical advances that enable humans to remodel their own bodies, Rothblatt argues, biological sex is now merely an accident of 'birth status'. Progress means unchaining individuals from the arbitrary nature of bodily sex, in the name of, as Rothblatt puts it, 'the full cultural liberation of all people'.

In this vision, selfhood and embodiment are wholly separate things: humanness, Rothblatt asserts, 'is in the mind'. Any given 'mind' should be free to edit its own body at will, in pursuit of self-realisation. Growing technological sophistication has, Rothblatt claims, liberated us from adherence to sex role stereotypes. Now, 'thanks to culture and technology, humans are leaving those gender dimorphic behaviors behind as they come to appreciate the limitless uniqueness of their sexual identities.' Rather, 'freedom of gender is [...] the gateway to a freedom of form'.

And once we realise we're not constrained by our sex, it's only a short step to 'the awakening that we are not limited by our anatomy at all'."


(Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]mindbound
2023-04-20 01:20 (saite)
Tie ir divi pavisam atsevišķi fenomeni.

(Atbildēt uz šo)


[info]ctulhu
2023-04-20 08:52 (saite)
Transhumānisms ir par cilvēka iespēju pavairošanu caur ķermeņa uzlabošanu vai pilnu protezēšanu. Līdz ar to visa šī niekošanās ar dzimumu maiņu nav par transhumānismu. Tā ``sasaiste`` bija vājš mēģinājums trollēt.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-04-20 08:52 (saite)
P.S. Tas Rothblatt ir ieskrējies. Mums nav tehnoloģijas kā izmainīt bioloģiskā ķermeņa dzimumu. Mēs varam tikai vājināt esošā dzimuma pazīmes vai izpausmes un iegūt godīgi sakot sačakarētu tā paša dzimuma ķermeni. Nākotnē pie MU tehnoloģijām iespējams varēs izgatavot pārlādētajām jeb pilnīgi protezētajām smadzenēm otru ķermeni ar otra dzimuma īpašībām, bet es prognozēju ka tādas tehnoloģijas parādīsies būtiski vēlāk par pašu MU. Un salīdzinot ar MU galveno ieguvumu - patvaļīgi ilgs dzīve slaiks, praktiski nemirstība - tas ir galīgs sīkums.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]black_robin
2023-04-23 02:23 (saite)
Rothblatt ir visai ieskrējies, nenoliedzami, tieši tāpēc tas uz ko mēģinu norādīt ir, ka utopiskām idejām var atrast kopsaucējus, konkrētajā gadījumā to, ka miesa ir mazsvarīga, jo, ja viss, kas ir patiesi cilvēcīgs, visa mūsu patība mājo tikai apziņā, tad ar miesu var darīt, ko vien vēlas - šūt, graizīt, klonēt un tirgot, mest laukā ādas lēverus un embrijus, nav nekādu morālo kodu, jo tā ir tikai miesa, kurai jākalpo prātam un t-dženderismā arī miesa ir pakārtota identitātei un identitātes vārdā pilnīgi veselu ķermeni drrikst graizīt un kropļot. Saprotu, ka atsevišķi fenomeni, bet miesas nolieguma, nesvarīguma vai otršķirīguma aspektā tomēr ir kaut kas maķenīt kopīgs, vai tad ne?

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]ctulhu
2023-04-23 10:56 (saite)
Tas ir taisnība ka cilvēki drīkst darīt ar saviem ķermeņiem ko grib. Ar savām smadzenēm ( ne citu bet tikai savām) pa lielam arī drīkst darīt ko grib kamēr tas neapdraud citus/ nekaitē citiem. Kas nav labi - nav labi pierunāt citus bojāt savus organismus/ smadzenes, tas ir pierunāt lietot alkoholu un narkotikas, pierunāt neēst gaļu, pierunāt veikt nevajadzīgas hormonālas invāzijas un nevajadzīgu ķirurģiju. Tas viss ir kaitējums un faktiski - krāpšana, dažreiz ar smagām sekām.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?