black_robin ([info]black_robin) rakstīja,
@ 2022-12-22 10:56:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Satori labs raksts par mēnešreizēm, to izlasot gribas pajautāt slaveno jautājumu: kas tad ir (rakstā tik daudz piesauktās) sievietes? Pirms kāda laika portālā bija raksts, kura autore kā savu sievietes ideālu minēja personu, kurai menstruācijas vispār nav fizioloğiski iespējamas, proti, vīrieti. Tātad, piedāvāju divus variantus: sieviete= sievietes ķermenis + jebkura personība vai arī sieviete=sievietes personība + jebkurš ķermenis. Otrais variants ir fantāzija, bet portāla nostāja nav skaidra.


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]begemots
2022-12-22 15:50 (saite)
interesants jautājums arī tai ziņā, ka mēs taču valodu lietojam noteiktiem mērķiem.

nedaudz contrived piemērs (uz sitiena labāks galvā nav): ja mēs kaut ko saucam par kasti, tad mēs uzsveram kaut kādas noteiktas īpašības, kas šim objektam piemīt, un kuras mums tobrīd ir aktuālas.

citā gadījumā mēs šo pašu priekšmetu varētu nosaukt par kluci vai paralēlskaldni.

un tas vēl ir ar salīdzinoši vienkāršiem vārdiem. tikko mēs aizejam līdz kaut kam tik sarežģītam kā sieviete vai vīrietis, tur sanāk tik sasodīti daudz konotāciju un īpatnību, kas teorētiski raksturīgas vienam vai otram, ka viens un tas pats cilvēks var tikt saukts par vienu vai par otru, atkarībā no mirkļa vajadzības.

(Atbildēt uz šo) (Diskusija)


[info]black_robin
2022-12-22 20:57 (saite)
Teorētiski var saukt visu visādi, atkarībā no vajadzības, protams. Ja runa ir par saukšanu katra personiskās ērtības pēc, kālab ne, bet saukšanai var būt arī tālakejošas sekas. Piemēram, nesen Kembridžas vārdnīca apdeitoja nozīmi vārdam sieviete, tas nozīmē arī pieaugušo, kas 'lives and identifies as female though they have been said to have a different sex at birth'. Ko nozīmē 'dzīvot kā sievietei' - ja tu esi sieviete? un, ja tu neesi? Darīt mājas darbus, valkāt priekšautu? Nēsāt augstapēžu kurpes? 'Dzīvot kā sievietei' nozīmētu galvenokārt visus tos stereotipus, kurus sievietes ir centušās sagraut. Varbūt tam, ja kasti sāktu saukt par paralēlskaldni, varētu būt kādas negatīvas sekas (vai vismaz neērtības), bet tam, ka jebkurš vīrietis var būt sieviete sekas ir tādas, ka tiek zaudēts viss, kas ir sex-based - varmācīgus vīriešus nogādā sieviešu cietumos un krīzes centros, tiek iznīcināts sieviešu sports, vīrieši iegūst gada sievietes titulu, visa sieviešu kategorija kļūst bezjēdzīga.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]begemots
2022-12-22 21:52 (saite)
Es skatos uz to no tās puses, ka vārdi (īstenībā jau jēdzieni) jau sākotnēji rodas kaut kādu iemeslu pēc.

Mēs gribam varēt atšķirt vienu pasaules daļu(elementu) no otras, tāpēc mēs sakām, ka, lūk, šis ir galds, bet tas -- nē, tas nav galds, -- tas ir krēsls. Vai skapis. Jo pie galda mēs sēžam, bet skapī turam mantas.

Mēs nezinām tik senu vārdu kā "sieviete" rašanās veidu, bet es pieņemu, ka gana ticami ir vismaz 2 aspekti, kas lika cilvēkiem jēdzieniski nodalīt sievietes no vīriešiem: - tikai sievietes var dzemdēt bērnus; - sievietes bija tipiski fiziski vājākas (lai arī, iespējams, izturīgākas).

Pa gadu tūkstošiem jēdzieni ir apauguši ar visu kaut ko vēl - katrā kultūrā ar kaut ko citu (no kā, protams, daudz kas pārklājas). Bet joprojām liela daļa no funkcionālajām vajadzībām (kas no kā jāatšķir) droši vien ir tā pati.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]black_robin
2022-12-22 22:22 (saite)
šķiet, ka Tu vairāk skaties uz šo jautājumu abstrakti, bet piekrītu par tiem 2 aspektiem. un, protams, jēdzieni apraksta kaut ko un par kaut ko runā, nāk prātā jēdziens ' dvēsele' ar milzīgu vēsturisku konotāciju mūsdienās kādai personai var nozīmēt ļoti daudz un kādai citai tukšu skaņu vai māņus, kas ir ok, kopš baidīšanās no mūžīgas degšanas ellē ir brīva izvēle.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?