black_robin ([info]black_robin) rakstīja,
@ 2022-12-22 10:56:00

Previous Entry  Add to memories!  Tell a Friend!  Next Entry
Satori labs raksts par mēnešreizēm, to izlasot gribas pajautāt slaveno jautājumu: kas tad ir (rakstā tik daudz piesauktās) sievietes? Pirms kāda laika portālā bija raksts, kura autore kā savu sievietes ideālu minēja personu, kurai menstruācijas vispār nav fizioloğiski iespējamas, proti, vīrieti. Tātad, piedāvāju divus variantus: sieviete= sievietes ķermenis + jebkura personība vai arī sieviete=sievietes personība + jebkurš ķermenis. Otrais variants ir fantāzija, bet portāla nostāja nav skaidra.


(Lasīt komentārus) - (Ierakstīt jaunu komentāru)


[info]begemots
2022-12-22 21:52 (saite)
Es skatos uz to no tās puses, ka vārdi (īstenībā jau jēdzieni) jau sākotnēji rodas kaut kādu iemeslu pēc.

Mēs gribam varēt atšķirt vienu pasaules daļu(elementu) no otras, tāpēc mēs sakām, ka, lūk, šis ir galds, bet tas -- nē, tas nav galds, -- tas ir krēsls. Vai skapis. Jo pie galda mēs sēžam, bet skapī turam mantas.

Mēs nezinām tik senu vārdu kā "sieviete" rašanās veidu, bet es pieņemu, ka gana ticami ir vismaz 2 aspekti, kas lika cilvēkiem jēdzieniski nodalīt sievietes no vīriešiem: - tikai sievietes var dzemdēt bērnus; - sievietes bija tipiski fiziski vājākas (lai arī, iespējams, izturīgākas).

Pa gadu tūkstošiem jēdzieni ir apauguši ar visu kaut ko vēl - katrā kultūrā ar kaut ko citu (no kā, protams, daudz kas pārklājas). Bet joprojām liela daļa no funkcionālajām vajadzībām (kas no kā jāatšķir) droši vien ir tā pati.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais) (Diskusija)


[info]black_robin
2022-12-22 22:22 (saite)
šķiet, ka Tu vairāk skaties uz šo jautājumu abstrakti, bet piekrītu par tiem 2 aspektiem. un, protams, jēdzieni apraksta kaut ko un par kaut ko runā, nāk prātā jēdziens ' dvēsele' ar milzīgu vēsturisku konotāciju mūsdienās kādai personai var nozīmēt ļoti daudz un kādai citai tukšu skaņu vai māņus, kas ir ok, kopš baidīšanās no mūžīgas degšanas ellē ir brīva izvēle.

(Atbildēt uz šo) (Iepriekšējais)


(Lasīt komentārus) -

Neesi iežurnalējies. Iežurnalēties?