Prof. Biezpientaures pētījumu centrs -

19. Feb 2012

10:37

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry

Argumenti par labu vienai vai otrai valodai, pēc būtības, ir sugu cīņa. Dabā vieni ēd otrus, un šobrīd krievi ir attapušies ka likumdošana dod tiem iespēju atgūt 20 gados iekavēto. Uzvar tas, kam ir vairāk resursu un lielāka griba dzīvot. Domāju, tagad krievi aptvers vienkāršo faktu ka pietiek tiepties ar nesaņemto pilsonību, 2-5 gadu laikā naturalizēsies pietiekamā skaitā un varēs pilnīgi likumīgi izdarīt sev vēlamās izmaiņas likumdošanā. Patiesībā es brīnos, ka viņi to nav sapratuši jau daudz agrāk. Laikam tiešām nebija pietiekami aktīva līdera.

(4 raksta | ir doma)

Comments:

[User Picture]
From:[info]sara
Date:19. Februāris 2012 - 10:51
(Link)
Nju nju nju
(Reply to this)
[User Picture]
From:[info]indulgence
Date:20. Februāris 2012 - 12:04
(Link)
Nuss, cik pazīstu nelatviešus (gana daudz), viņus šis jautājums līdz šim vienkārši neinteresēja. Nacionālais jautājums, valsts - tā ir latviešu cepšanās tēma. Nelatviešu vairumu interesēja izskolot bērnus (vēlams līdz Kembridžai vai Jēlai aizdabūt), biznesu taiusīt. Tb pirms gadiem 3-4 katra kopiena vārījās savā sulā un par otru pusi neinteresējās. PID pat sūdzējās, ka cik tu desmiti tūkstošiem pienākas pilsonība, aber šie neizmanto iespēju, pēc pilsoņa pases nāk tikai tad, kad sadomā emigrēt dziļāk Eiropā.

Manuprāt šo līdzsvaru sašūpoja bāleliņi, izdomājot, ka brīvvalsts laikā ieviestā minoritāšu skolu sistēma, kur tikai 60% stundu notiek latviešu valodā, esot jālikvidē, un sāka par to vākt parakstus referendumam. Tas sašūpoja laivu un reanimēja sen aizmirstos lindermaņus, kuriem neviens ij uzmanību nepievērsa (tikai latviešū mediji pa laikam, lai elektorātu pabaidītu).
(Reply to this) (Thread)
From:[info]biezpientaure
Date:20. Februāris 2012 - 13:07
(Link)
Turklāt skolu cīniņa laikā tika piemirsta (jeb noklusēta) nianse - tai pašā Latgalē, un pilsētās kur krievu skaitliski ir tiešām daudz - apvienojot abas plūsmas vienā, iznākums būtu interesants - stundas notiktu latviski, starpbrīžos un pēc stundām visi runātu krieviski, arī nedaudzie klases latvieši :)
(Reply to this) (Parent) (Thread)
[User Picture]
From:[info]indulgence
Date:20. Februāris 2012 - 16:08
(Link)
Iespējams, ka es ne tajā rajonā dzīvoju un ne ar tiem nelatviešiem komunicēju, tb vēl nav nācies sastapt nevienu, kurš būtu videni beidzis pēdējos 15 gados un nespētu sarunāties latviski. Aber pensišiem, kas neprot, tos ta skolu pāriešana no 60% apmācības uz 100% nekādi neietekmē. Toties iemesls kašķiem un vaimanām labu labais - idejas autoram pat prēmiju varētu izsniegt. :))
(Reply to this) (Parent)