Prof. Biezpientaures pētījumu centrs - Un tu esi izvēlējies ?

10. Sep 2005

14:37 - Un tu esi izvēlējies ?

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry

Tātad latvieši tomēr pārvēršas par gastarbaiteru nāciju ? Tie kuri aizbrauc uz ārzemēm operēt sirdis vai analizēt biznesu, protams, teiks ka viņi brauc kā līdzīgs pie līdzīga. Bet varbūt tomēr māna sevi un palicējus ? Jo tikai viņu bērni, vai ticamāk, mazbērni piedzims jau kā mazi īreļi vai amerikānīši. Bet tu paskaties, man sauc ciparus par mēnesi, par gadu - šaujot naglas reģipsī, Īrijas gaiss dara brīnumus un bijušie kolhoza puikas uz Ziemassvētku 2nedēļnieku mājās brauc ar labiem auto, nevis šrotvāgeniem, kā vairums palicēju. Jā, paika dārga un dzīvoklīši arī, bet nevajagot jau rīt kā lopam un dzīvot pilīs kā miljonāriem - tad arī vairāk pesetu nosēžas kabatās. Un var jau teikt ka esam daudz labākā situācijā par ukraiņiem, piemēram, kuri paliek un strādā nelegāli, sūtot naudu otrai pusei un pēc pāris gadiem jau arī otras puses otrajai pusei, jo sadzīve ir skarba un vienam grūti. Bet naudas pietiekot gan sūtīšanai, gan sev un paša otrajai pusei nu jau tur uz vietas, jo vienam tomēr sasodīti grūti. Tā nu viņi sūta to naudu un ja labi iet, izķeksē pie sevis kādu palicēju, gluži kā Neo tika raušus izrauts no māņu pasaules uz īsto realitāti. Un tāpat kā Neo, arī jaunizceptais gastarbaiteris izķeksēs kādu radinieku pie sevis no kolapsējošās Ukrainas ekonomikas. Nu, rakstu - Ukrainas, bet var teikt arī - Latvijas. Vienīgi viņiem šķiet, nav gluži kā ar mums, ka melnstrādnieks no tālienes reportē ka pelna vismaz 2 reizes vairāk par IT cilvēku ar ne zemāko algu.
Varam ieklausīties vērtīgajos padomos un naskāk vairoties (te gan prātīgi, lai ANO pēc laika nedotu tieši pretēju norādi), vairāk braukt ar vellapēdiem un vismaz 5 reizes dienā raidīt labo domu impulsu Gaismas pilij. Varam sadoties rokās un apjozt Latviju ar dzīvu joslu, varam Mežaparkā izveidot Eirāzijā lielāko dzīvo piramīdu no cilvēkiem. Varam visi doties Vislatvijas mītiņā un sarunāt tikšanos Īrijā vai Melburnā (šeit - tikai kvalificētie). Tagad jau, kā saka, ir izvēles un iniciatīvas laiks, nav diktāta no augšas - gribi - studē, gribi - tirgo nekustomos īpašumus. Gribi - ņem fondu naudu un taisi Latgales tīģeri. Gribi - sapērcies brandavīnu un pielejies (dod līdz 22:00, atceries ? pagaidām vēl parastajos veikalos). Nu, ja kāds vēl nav izvēlējies ko darīt, tad tā ir tikai slinkuma un neorganizētības pazīme.

(4 raksta | ir doma)

Comments:

[User Picture]
From:[info]starro
Date:10. Septembris 2005 - 15:57
(Link)
arbait mach frei, vai kaa tur preciizi bija, nezinu vaaceni..
Ir statistika un ir katra individuaala izveele. Jebkursh darbs ir cieniijams. Neredzu starpiibu starp studentu Riigaa no laukiem, kursh visu apzinaato visusskolas muuzhu zinaajis, ka savaa mazpilseetaa neatgrieziisies.
Yankees, go home!
(Reply to this) (Thread)
[User Picture]
From:[info]jff
Date:10. Septembris 2005 - 16:32
(Link)
Ir jau gan mazliet starpība - par studentu no laukiem varbūt reizēm drusku pavīpsnā, bet tomēr pret viņu nevēršas tāda neieredzēšana un pat naids kā tas ir zemēs, kuras tagad pārplūdina lētie gastarbaiteri.
(Reply to this) (Parent) (Thread)
From:[info]biezpientaure
Date:10. Septembris 2005 - 17:03
(Link)
Nevaru izmērīt atšķirību starp studentu kas paliek Rīgā un gastarbaiteru. Varbūt tā nemaz nav liela. Bet es nedomāju ka tā ir optimistiska tendence - palikt metropolē un perifēriju atcerēties ar vieglām trīsām. Šobrīd civilizācija ir pārāk gatava norietam, lai tas kavētos. Es neesmu drošs ka mēs runājam tikai par dienišķo iztiku.
(Reply to this) (Parent)
[User Picture]
From:[info]aiks
Date:23. Septembris 2005 - 13:36
(Link)
Manas pārdomas par projām braukšanu:
Latvija šobrīd vēl ir iespēju zeme; darba tirgus nav pārsātināts ar pieredzes bagātiem 'chief smth. officers', visu laiku tirgū lien iekšā jauni spēlētāji.
Ja patiešām ir vēlme pahāt melnās miesās - šājā valstī var daudz vieglāk uzlēkt augstāk par savu dirsu (atvaino), nekā kautkādā Vācijā, UK vai štatos.
Protams, ka dēļ tā ir jārukā bezjēgā (īstenībā jau arī zemenes lasot tā pat vien ir.), bet šeit ir iespējams pat nelielā nākotnē redzēt ļoti konkrētas izaugsmes iespējas. Ok, maksās tev mazāk kā TUR, bet valsts taču attīstās un pēc gadiem 10-15, kad tu šeit būsi ticis līdz 'chief smth. officer' līmenim, tu pelnīsi daudz vairāk nekā tie, kuri joprojām TUR zemenes lasīs, reģipsi liks, ar kravas auto braukās.
(Reply to this)