Prof. Biezpientaures pētījumu centrs -

8. Feb 2009

22:00

Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry

Pēc "Money as Debt" noskatīšanas (tikai nelamājiet mani, lūdzu) pavīdēja doma - kā tad ar patēriņa kredītu bija padomjlaikos? Skaidrs, ka kredīta tīrā veidā nebija, bet kurš atcerās - pērkot uz nomaksu, cena bija tāda pati kā pērkot uzreiz vai tomēr pelnīja uz vēlmes dzīvot pāri līdzekļiem?

Jeb krājkasē varēja aizņemties naudu? Tur % bija?

(4 raksta | ir doma)

Comments:

[User Picture]
From:[info]kautskis
Date:8. Februāris 2009 - 22:47
(Link)
Pērkot uz ko? Uz nomaksu? Padomju laikos jebko, ko vispār bija vērts pirkt, varēja dabūt tikai divos veidos: vai nu legāli aplam ilgu laiku stāvot uz to rindā, turklāt tik ilgi, ka naudu var pagūt sakrāt da jebkam, vai arī nelegāli pa blatu, zem letes un no spekulantiem Čiekurkalna tirgū, kas, kā noteikti nojaut, īpaši līzingu piedāvāt vis nealka. Un nebija arī vajadzīgs — PSRS pieprasījums gandrīz vienmēr pārspēja piedāvājumu, nenopirksi tu, tūdaļ nopirks kāds cits.

Teorētiski bija tāda lieta kā pašpalīdzības kases uzņēmumos, pēc idejas bez procentiem. Es gan neko tādu neatminos redzējis praksē — varbūt tāpēc, ka maziņš biju, neredzēju. Ja maniem vecākiem vajadzēja, viņi aizņēmās — parasti no mana onkuļa, kas strādāja par brigadieri un bija vecpuisis, tātad viņam bija liela alga un nebija neviena, kas alktu viņam to atņemt.
(Reply to this) (Thread)
[User Picture]
From:[info]misame
Date:8. Februāris 2009 - 23:05
(Link)
neko nezinu, mana famīlija tā ap 87. gadu iegādājās ledusskapi Snaige uz nomaksu. Pirkām Ķengaragā, veikalā kaut kur netālu no Doles.
(Reply to this) (Parent) (Thread)
[User Picture]
From:[info]kautskis
Date:9. Februāris 2009 - 00:22
(Link)
Nuja, es esmu puisis no laukiem, tur padomjlaikos dzīves līmenis bija jūtami zemāks nekā Rīgā. Un ledusskapji mani arī diez ko neinteresēja. Bet to nu es ielāgoju labi — ja tu gribi ko tiešām pirkšanas vērtu, tad vai nu vairākus gadus jāstāv rindā, vai arī jāpērk pa blatu. Nu, un vēl laiku pa laikam kaut ko izmeta brīvā pārdošanā — un tad vajadzēja aizņemties naudu no onkuļa.
(Reply to this) (Parent)
[User Picture]
From:[info]kramers
Date:8. Februāris 2009 - 23:15
(Link)
Aizņemties oficiāli nevarēja. Un nomaksu varēja pirkt bez procentiem- bija vajadzīga izziņa no darba vietas par algu.
(Reply to this)