oo par šito man ir ko teikt (jo kānekā gads uz kruīza kuģa amerikā iekš bāra nolauzts) izteiciens "dry" martini tiek lietota, lai palūgtu martini, kurā ir vairāk džina/vodkas un mazāk vermuta. ekstra dry vispār būs tāds, kur martini glāze faktiski tikai izskalota ar vermutu un tad tajā ielej atdzesētu šņabi/džinu. vermuts parasti tiek izmantots sausais, bet tam nav nekādas sakarības ar sauso nosaukumā. man patīk ratio 1:3, bet tam jābūt labi atdzesētam. vēl ir versija, kas ir "dirty", kad kokteilī ne tikai ieliek olīvi, bet arī pielaj olīvju mariādi. extra dirty būs, ja tās olīves liek vairāk un vēl sastampā. tradicionālā alternatīva olīvēm ir "twist"- citrona mizas strēmelīte, kuru pirms likšanas glāzē virs dzēriena satvisto, lai izdalās sulas/aromāti. bet nu jā, ja atnāk džeks uzvalkā un grib extra extra dry martini, viņš faktiski gribēs aukstu šņabi fancy glāzē vēl ir vesela plejāde ar augļu martini, kas ir kordiāļi (pie mums izplatītākie laikam būs bolls- stiprie liķiei ar augļu garšām), jaukti ar šņabi un kovēltiknē. viens no populārākajiem ir apple martini (bolls sour apple un vodka, mēdz pasniegt ar alkoholā marinētu ābola šķēli). vēl jāpiemin chocolate martini, kas tiek jaukts ar šokolādes liķeri ech, sen nav koteiļi jaukti... un vispār, man reiz bija doma, ka derētu Rīgā iestādīt proper martini bāru (viņu ir tik bezgala daudz) (martini)
|