Pilnmēness nogurdinātie - I feel it in the water

About I feel it in the water

Previous Entry I feel it in the water4. Aug 2013 @ 19:17 Next Entry
Pēdējā laikā -- sākot no pagājušā rudens, šķiet, savairojušies zirnekļi, pie tam gadās redzēt palielākus, nekā parasti ievēroti šai platuma grādā.

Varbūt tā tikai sagadīšanās -- observation bias -- vai varbūt, kopš pagājušajā oktobrī(sic) virs Ģertrūdes ielas gadjušņika BAF ārdurvīm redzēju divus zemākredzamā tipa eksemplārus, vairāk pievēršu tiem uzmanību. Bet iespaids tiešām ir, ka ir biežāk redzami lielāki zirnekļi -- viens bija iesvētījis vasarnīcas jauno mazmājiņu, vienu tikko notrausu no un pazaudēju virs loga. Ne tik lieli kā BAF plēsēji, bet tomēr.

Iespējams, tie vieni no klimata izmaiņu vēstnešiem, lai arī jāņem vērā, ka Latvijā mītot >400 zirnekļu sugu.



grūti noteikt mērogu, bet šis eksemplārs ir aptuveni rādītājpirksta lielumā:


(ir doma)
[User Picture Icon]
From:[info]blond
Date: 4. Augusts 2013 - 19:35
(Link)
Man te meitas vīra meita ir traka uz visu dzīvu radību, tai skaitā uz "zirneklīšiem". Lūk, un vienu zirneklīti viņa bija bučojusi, bet šis iekodis lūpā. Man likās, ka mūsu reģionā dzīvojošie zirekļi nekož?
[User Picture Icon]
From:[info]begemots
Date: 4. Augusts 2013 - 19:44
(Link)
Nu, ilkņi viņiem ir, cik lasām pēdijā, tā ka iekost gan jau, ka var vai iespējams ieskrāpēt ar kājām, kurām galā esot nagi (un šais nagos it kā inde -- bet es tā arī nesapratu, vai tiešām visiem vai tikai dažiem paveidiem).

Cita lieta, ka tādu zirnēkļu kodieni/skrāpējieni, kas līdz šim Latvijā ir dzīvojuši, neesot cilvēkam bīstami. Bet, nu, pamazām jau laikam dienvidu mošķi pārcelsies pie mums -- vispirms droši vien migrē flora (piemēram, nesen Dienā bija piezīme no kāda mežpētnieka, ka vairākas koku sugas no Latvijas atkāpjas uz Somiju), tad fauna.
[User Picture Icon]
From:[info]krii
Date: 4. Augusts 2013 - 19:45
(Link)
Kož gan, pat parastie krusta zirnekļi, ja gadās, piemēram, mežā ogojot neuzmanīgi pieskarties.
[User Picture Icon]
From:[info]vilibaldis
Date: 4. Augusts 2013 - 21:03
(Link)
kad pārvācos uz saviem "laukiem" man bija ikurāt šādi paši novērojumi. pieņemu, ka dzīvojot pilsētvidē un ārpilsētu apciemojot tikai pa retam šādām lietām/kustoņiem pievērš mazāk uzmanības.
[User Picture Icon]
From:[info]begemots
Date: 4. Augusts 2013 - 21:20
(Link)
nu, lielākā daļa no zirnēkļiem, ko ievēroju, ir tieši pilsētā, vasarnīcas eksemplārs bija tikai viens. :)
[User Picture Icon]
From:[info]vilibaldis
Date: 4. Augusts 2013 - 21:24
(Link)
otra lieta, kas varētu būt būtiska - vasara karsta un sausa padevusies, mošķuļi meklē vēsākas, miklākas vietas - un kur vēl labāk ka mūra mitekļos.
(ir doma)
Top of Page Powered by Sviesta Ciba