Pilnmēness nogurdinātie - Purvīša balva

About Purvīša balva

Previous Entry Purvīša balva26. Nov 2010 @ 23:48 Next Entry
(ir doma)
[User Picture Icon]
From:[info]anonymous
Date: 27. Novembris 2010 - 02:08
(Link)
Man tieši gribētos argumentētu derdzīguma pamatojumu, ja drīkst - kas tur īsti tāds, ka neliek miera.
[User Picture Icon]
From:[info]begemots
Date: 27. Novembris 2010 - 09:18
(Link)
Labprāt, es kāreiz gribēju pastāstīt tās sajūtas. Tagad jāskrien, bet pēc pāris stundām būšu atpakaļ un iekomentēšu.
[User Picture Icon]
From:[info]begemots
Date: 27. Novembris 2010 - 13:17
(Link)
Tātad tā.

Ieraudzīju es šo darbu Kultūras Dienas fotogrāfijā pie raksta par balvu; šķiet, Māra Lāce turēja to grafisko zīmi rokā, rādot publikai tādu kā ierāmētu vecmeistara gleznas reprodukciju.

Vēlāk internetā atradu jau arī pie ieraksta redzamo bildi.

Pirmā sajūta bija tieši tāda, ka kāds ir brutāli uzkļepājis pa virsu gleznai kaut ko pilnīgi patvaļīgu un ka vēl tā tagad ir atzīta par balvas grafisko zīmi.

Starp citu, lai arī pieturas zīme ir, protams, tūlītēji atpazīstama, tas P burts nez kāpēc permanenti saistījās ar neveiklu atsauci uz Purvīša vārdu — nezinu, iespējams, tāpēc, ka P zīme bija lietota, izvēloties citu pamatnes krāsu. Tā dīvaini sanāca, ka gribējās šķendēties par to, ka mākslinieks ir uzskatījis par nepieciešamu vēl norādīt uz Purvīti, tā, it kā teju jebkuram jau nebūtu glezna atpazīstama.

Nu, līdz ar to tā pirmā interpretācija sanāca tāda, ka mākslinieks ir, iespējams, gribējis kaut kā norādīt uz kkādu mūsdienīgumu, veclaicīgās mākslas transformāciju (kā jau P balvai pienāktos), bet sanācis ir vien kaut kas aiz matiem pievilkts — tāda kā norāde uz paviršību, nevēlēšanos iedziļināties, tādu attieksmi, kas man dažkārt uzvēdījusi, dažkārt kontaktējoties ar studentiem, kad idejas un koncepcijas nav, bet "kaut ko" uztaisīt vajag.

Līdzīgi kā jau pieminēju ar to Monu Lizu, lūk, divi varianti:



un jau iekomentētais



Pirmais liek man personiski aizdomāties, otrais novērsties. Pat tad, ja otro var traktēt kā skaļu norādi ar pirkstu tur uz kanonu un visādas atzītās oficiālās mākslas nejēdzīgumu u.t.t., tas vienkārši mani nepārliecina.

Nu, šorīt pēc tā visa es izlasīju [info]blond komentāru un jāatzīst, tas man lika saprast šo lietu labāk. Tas vizuālais efekts, kurā P burts tiek atsaistīts no gleznas (un kas, protams, augstāk redzamajā 2d bildē nav saraugāms) priekš manis padara to par, iespējams, asprātīgu un veiklu efektu, kas tiešām tad vairs neizsauktu nepatiku.

Jāsecina, ka līdzīgi kā savulaik fjokla ar romiju kaujā par mātēm, esmu balstījis savu vērtējumu uz nepilnīgu informāciju. :)
(ir doma)
Top of Page Powered by Sviesta Ciba