Viedmīla

« previous entry | next entry »
Nov. 16th, 2015 | 09:46 am

Nemaz nezināju, ka eju uz izrādi, kuras seja (afiša) ir pliks dibens; īstenībā nezināju arī, kāda literāra darba uzvedums tas ir (tikai to, ka Tīrons), bet, pat lasot Platonu, nelikās, ka tas būtu TĀDS ūdens. Aktieri, scenogrāfija un horeogrāfija, ja to tā var nosaukt, vietām pat sajūsmināja, mūzika arīdzan gaumīga, taču temps, kādā tika risināts diskurss, šķita nebaudāmi letarģisks. Kamon, pat es domāju ātrāk than this! Vismaz divreiz!! Protams, sengrieķi savos banketos nekur nesteidzās, bet tie gan jau arī bija ilgāki par divarpus stundām. Tik patosīgu laika stiepšanu varētu attaisnot, ja attiecīgās runas būtu saturīgākas, proti, ja oriģināls būtu ticis adaptēts mūsdienām un publika saņemtu koncentrētu vēstījumu, nevis erogēnu paštīksmināšanos ap dažiem atslēgas jēdzieniem. Interesantas spēles ar valodu (kā ir "filosofija" latviski? sk. subj.), bet then again man galīgi nenāca smiekli vietās, kur smējās vairākums (Vienotība ir saskaņa? Wow, such wit, much pun). Visnotaļ labi saprotu lietuviski (arī šis lietotājvārds ir lietuviski), tādēļ droši vien fragmentu, kurā tiek apcerēts puikums, uztvēru krietni atšķirīgāk nekā vidējais skatītājs, tomēr nezināju, ka tam ir kāda arhaiska loma arī latviešu valodā. Ir, ja, Tīron? Jāpiemetina, ka skatījos ģenerālmēģinājumu, tātad, iespējams, gaidāmi uzlabojumi; tie katrā ziņā būtu svētīgi, jo pēc šī man palika kolosāla neizmantota potenciāla sajūta.

Link | Leave a comment | Add to Memories


Comments {2}

adele_varbut

from: [info]adele_varbut
date: Nov. 16th, 2015 - 03:43 pm
Link

Man arī šķita, ka viens no šīs izrādes galvenajiem klupšanas akmeņiem ir tas, ka ar to tekstu ir tik maz izdarīts, lai tas būtu uztverams teātra izrādē. Jā, varbūt teksts bija pārveidots niansēs, bet tās ir grūti novērtēt, ja kopumā izrāde ir neveiksmīga. Man arī ir stipras aizdomas, ka tai nav pārdomāta koncepta. Varbūt nostrādājis maldīgais priekšstats, ka ar pašu tekstu pietiek, lai radītu efektu.

Reply | Thread


Ever After

from: [info]bauda
date: Nov. 17th, 2015 - 09:14 am
Link

Vispār jau man vairāk patika, nekā nepatika, vienīgi nepameta sajūta, ka aktieri tikai tikko iemācījušies tekstu un režisoram priekšā vēl pulka darba ar katras atsevišķās runas izkopšanu. Pausanijs runāja daudz par ilgu, Faidrs varēja vēl ilgāk, Agatons absolūti neizcēlās citu vidū, lai gan vajadzētu - kā aktierim pēc profesijas, bet pats Sokrats šķita neproporcionāli "apdalīts". Un man vienalga, vai oriģinālajās "Dzīrēs" tā bija vai nebija; tauta, kas maksā JRT algas, ir pelnījusi saistošu teātri

Reply | Parent