in time

Kaut kad jau vidusskolas laikā biju domājusi par jautājumu - laiks kā ceturtā dimensija un viss ar to saistītais.
No vienas puses nav grūti iztēloties, ko satur dimensijas augstākas par mūsu ierastajām 3 un kur nu vēl zemākās.
Ir daudz teorijas, kas mums to mēģina paskaidrot un pat attēlot, kā piemēram šī:
The Tenth Dimension

Taču pārsvarā, ja mēs varam iztēloties kā 2 dimensiju būtnes redz mūs 3 dimensiju būtnes, ļoti reti kad kāds mēģina attēlot būtnes uz augšu.
Bet liekas, vakar beidzot noskatītā Watchmen filma, dod mums nelielu ieskatu radījumā, kas var uztvert un kaut kādās robežās arī manipulēt ar laika dimensiju - tas ir stilīgais zilais vīrs.
Šobrīd es viņu izmantotu kā ideālāko piemēru 4 dimensiju būtnes attēlojumam.
Varbūt ar laiku mēs evolucionēsim (vai nejauši uzspridzināsim sevi fizikas eksperimentā) līdz šādai stadijai...

Comments

Diez vai.
Doma, ka cilvēka izgudrotais palīglīdzeklis, kura uzdevums pa lielam ir vienkārši piešķirt kaut kādu vektoru trīsdimensiju objektu stāvokļu maiņai, izrādītos tiešām esam pilnvērtīga dimensija man liekas labākajā gadījumā apšaubāma.

Līdz ar to tas viss neturas kopā. Ja gribam 3D-2D attiecību izmantot lai iztēlotos 4D, tad ceturtā dimensija nevar būt laiks, jo laika jēdziena raksturs ir principiāli citādāks. Tur būtu jāiztēlojas vēl viena telpas dimensija, kas laikam ir kaut kas par Lavkrafta līniju (lai arī principā tādu iespēju pilnībā noraidīt nevar).
Jāatzīmē, ka 5. un "augstākas" "dimensijas" ir tikai uz papīra - papildus elementi matricā. Tās nav papildus vieta, kurā kaut kas var atrasties.

Tas protams nepadara fantazēšanu par papildus ceturto telpas dimensiju mazāk aizraujošu.
Ninj'd.
a gadienaa nav taa ka jau 4 normaalam cilveekam gruuti izteeloties? vieniigais kas man naak praataa ar ssito huinju kad mani tas intereseeja ka es konstateeju ka viens angllu veccuks varot izteeloties 7 enssteinam laikam bija 4 vai piecas cik nu atceros taa kaa es atmetu taadaam mulllkkiibaam ar roku :D

aivvv

ps. es varu smagi klluudiities...

doh, nu protams ka mums grūti to vispār aptvert - bet nu fantāzija ir jauka lieta, tās rezultātā mēs varam iztēloties arī rozā ponijus, kas lēka pa laika dimensiju :P

September 2013

Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Powered by Sviesta Ciba