- 12.10.08 14:15
- Ko mēs vakardien pagatavojām un apēdām:
Recepte bija šāda:
8 gurķi (nomizoti, sablendēti, izspiesti caur marli vai ko tādu, lai iegūtu sulu); mēs ņēmām 10 gurķus
2 ēdk olīveļļas,
3/4 mārciņas garneļu (notīrītu un pārgrieztu uz pusēm); mums bija kilograms saldētu lielo garneļu (kad atkausē, sanāk kādi grami 800),
1/4 smalki sagrieztu halapeņo piparu, kam izņemtas sēklas; to nedabūjām, izmantojām vienu zaļo aso čili,
1 tējk jūras sāls
1 ēdk smalki sakapātu šalotes sīpolu; sagriezu pusi sīpola, jo visa bija drusku vairāk;
13/4 arborio rīsu; izlietojām visu paciņu, t.i. 500 g.
1 c baltvīna; baltvīnu nomērīju uz aci
2 ēdk sviesta; smieklīgi, par šo sastāvdaļu atcerējos tikai tagad, iztikām bez, un bija ļoti labi
3/4 c kapātas kinzas
Sula no 1 laima
Darījām tā:
Vispirms izspiedām gurķu sulu (mazais katliņš bija līdz pusei, sausais atlikums no 10 gurķiem bija nepilna sauja gurķu skaidiņu);
Atkausējām un notīrījam garneles;
Gurķu sulu sakarsē gandrīz līdz vārīšanās temperatūrai, noliek malā;
Uz karstas pannas ēdamkarotē olīveļļas apcep garneles kopā ar smalki sagrieztu piparu. pieber sāli un svaigi maltus piparus, kādas pāris minūtes; noliek malā;
Uz tās pašas pannas otrā eļļas karotē apcep smalki sagriezto sīpolu, tā lai paliek caurspīdīgs, bet nesāk brūnēt;
Pieber rīsus un maisa, lai vienmērīgi sajaucas ar sīpoliem un eļļu;
Pataisa mazāku uguni, pielej glāzi baltvīna; maisa, kamēr baltvīns uzsūcies rīsos;
Pakāpeniski pa kausiņam vien lej klāt karsto gurķu sulu, katrreiz maisa, kamēr mitrums pilnībā uzsūcies, veidojot risoto nepieciešamo krēmīgumu ; to turpina, kamēr rīsi gatavi (20-25 minūtes); tiem jābūt al dente;
Kad rīsi gatavi, iemaisa malā noliktās garneles un sviestu (ko mēs aizmirsām),pēc garšas pieber sāli un svaigi maltus piparus; iekaisa sakapāto kinzu un piespiež laima sulu;
Ceļ galdā un ēd nekavējoties.
Sanāca līdz šim labākais jebkur jebkādos apstākļos ēstais risoto - ar izteiktu svaigu gurķu un garneļu garšu, mazu asā pipara asumiņu, kinzas aromātu un klusu laima pieskaņu. - 14 piezīmesvieta jūsu piezīmēm
- 12.10.08 12:39
-
Bija patiešām labākais no labākajiem!
Vēl piebildīšu, ka gatavošanas laikā uzkodām manas klasiskās aperatīva maizītes:
mazas baltmaizes šķēlītes apsmērē ar mīksto kazas sieru, uzliek avokado, dažus viegli graudzētus ciedru riekstiņus, uzkaisa sāli, uzmaļ nedaudz svaigu melno piparu, uzspiež pilienu citrona sulas un uzpilina dažas piles trifeļu eļļas. - Atbildēt
- 12.10.08 12:59
-
'o, šitais būs jāizmēģina a to mēs tikai risoto ar vistu taisām
- Atbildēt
- 12.10.08 14:17
-
tikai neiedomājies gurķu sulu aizstāt ar kaut ko citu, tai ir nepārvērtējama nozīme!
- Atbildēt
- 12.10.08 14:55
-
Vēl piebildīšu, ka pagatavoto mēs apēdām piecatā, 2 vīrieši un 3 sievietes. No sākuma radās bažas, ka būs par maz, bet pietikā pārpārēm, neviens nejutās badā.
- Atbildēt
- 12.10.08 20:33
-
un tas drusciņš kinzas (koriandra), ai cik nebūtu jocīgi, ir ļoti svarīgs. visas sastvādaļas ie neiedomājami svarīgas. droši vien arī sviests, kuru aizmirsām pievienot.
- Atbildēt
- 12.10.08 13:03
-
mhm!
- Atbildēt
- 12.10.08 13:30
-
steidzīgie pilsētnieki, protams, gurķu sulu aizstāt ar šo:
- Atbildēt
- 12.10.08 14:36
-
Tas pipars - pēc indiešu restorāna asuma skalas no 1-3, uz cik ass iznāk?
(jo es pat indiešu restorāna skalas "nav zvaigznīte, bērnu ēdiens" nevaru iedabūt iekšā, bet recepte izklausās labu labā)
Tā jau itāļu ēdieni nav īpaši asi, ne? - Atbildēt
- 12.10.08 20:32
-
Iznāk, man šķiet, kādi 2 pēc latviešu mērskalas, bet pēc īstās - knapi viens. Es esmu pieradus ēst asu, man likās tieši laikā. Netraucē sajust garšu.
- Atbildēt
- 12.10.08 20:35
-
Oj, tad tādiem kā es laikam pipari vispār jāņem laukā :)
- Atbildēt
- 12.10.08 14:36
-
Un, šito krusteniski uz http://klab.lv/community/gardumi/ !
- Atbildēt
- 12.10.08 15:06
-
love me like you do
izklausās labi, pamēģināsim :)
- Atbildēt
- 6.1.09 04:12
-
jā, pamēģinājām un mums patika. nebija sulu spiedes, tāpēc no gurķus rīvēju, lai iztecinātu suliņas, kas man aizņēma aptuveni 40min, bet, eh, bija vērts. paldies!
- Atbildēt