06 October 2009 @ 07:13 pm
 
ā, jā, un vakar biju uz Herca Franka, dokumentālā kino onkuļa, lekciju ar viņa īsfilmām un komentāriem. tā ilga četras stundas un esmu visnotaļ apmierināta ar tur pavadīto laiku. jāpiebilst gan, ka īsfilmas laikā, kurā bija redzama cilvēka sekcija, es gandrīz atstiepu kājas un vienkārši izgāju ārā ieelpot svaigu gaisu (lasīt - uzpīpēt). pirms tam bija akadēmijas kopsapulce par augstkolu reformu. man negribas daudz par to runāt, jo šī situācija sapurina manus vemšanas refleksus - vienīgais, ko pateikšu, ir, ka ar kultūru saistītās augstkolas domā apvienot (labākajā gadījumā), kas izraisītu kārtējo masīvās konveijera tipa izglītības iestādes veidošanos. ir arī iespēja par mūsu pabīdīšanu zem LU, kas man vispār šķiet vienkārši perversi. ja nekas no tā nenotiks, mums atņems finansējumu un izglītība kultūras jomā noies pa burbuli. tādēļ tiks mēģināts piesaistīt preses un Pasaules bankas cilvēku (kas it kā esot ieinteresēti, lai kultūrai finansējumu nenogrieztu) uzmanību, jo valdībai jau, šķiet, šobrīd viss vienkārši ir pie pakaļas, ar dažādu pasākumu un citu aktivitāšu, piemēram, megaflašmobu palīdzību. piedevām ziņās dzirdēju, ka katrs piektais Latvijas iedzīvotājs domā, ka kultūrai vajadzētu nogriezt budžetu. tātad pilnīgi normāli ir tas, ka man liekas, ka dzīvojam infantilā sabiedrībā, un man sapņos rādās postapokaliptiskas ainas par Latvijas nākotni.
 
 
stāvoklis: bitchy
dziedu līdzi: Rammstein – Pussy
 
 
( Post a new comment )
Edis[info]tie_puteksni on October 6th, 2009 - 07:37 pm
Latvijai ir arī kultūra? Es domāju jaunu kultūru, jaunas vēsmas, nerunāju par nacionālo mantojumu.
Aizčāpoju uz modernās mākslas izstādēm, tik pat ātri arī izeju laukā, jo skatīties uz mirgojošām gaismiņām virtenē, vai metāla stiepļu mudžekli es nesaucu par kultūru, tādiem tiešām jāgriež finansējums nost, ir svarīgākas lietas.
(Reply) (Thread) (Link)
fūrija[info]annija_ on October 6th, 2009 - 08:29 pm
nu es nedomāju, ka gaismiņas virtenē ir tās, par kurām visi šobrīd pastāv. pastāv tomēr attīstība un tā paša nacionālā mantojuma 'dzīvības uzturēšana'. izglītība arī ir kultūra. un kultūra nav tikai modernā māksla. šis viss jau tā iet uz leju, taču tā vietā, lai mainītu virzību uz otru pusi, virzība vispār tiek apstādināta. cilvēki, kas atmetuši kultūru un uzskata to par nevajadzīgu arī ir tie 'jaunie cilvēki', kuri demolē, lamājas, nonstopā dzer un kuriem pofig par visu. un, ja tam visam to budžetu nogriež, nu tad es pat negribu domāt, vai mēs kas vairāk par alu cilvēkiem augstos krēslos varam būt.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
Edis[info]tie_puteksni on October 6th, 2009 - 09:01 pm
Ok, būsi tik jauka un pastāstīsi kas pēdējo gadu laikā jauns ir noticis kultūrā, tieši Latvijā, kuram finansējumu ir devusi valsts - kaut ar kādu sīkumu :)
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
(Anonymous) on October 6th, 2009 - 10:14 pm
1.jauniešu koris ''kamer''-pasaules saules dziezmu projekts.
veel?
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
Edis[info]tie_puteksni on October 6th, 2009 - 10:32 pm
Droši, vēl.
Bet piebildīšu, ka koriem ir cits finansējums, tiem tik ļoti nemazina.
Es vairāk interesējos par tiem, kuriem taisās ņemt nost naudu.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
fūrija[info]annija_ on October 7th, 2009 - 12:04 am
tie, kuriem taisāš ņemt nost naudu? es varbūt atkārtošos, bet tā pati Kultūras akadēmija vēl aizvien ir zem Kultūras ministrijas. likvidē mākslas skolas, mūzikas skolas. tas pats 'Kultūras mantojums' (arhīvi, bibliotēkas, muzeji utt) un operas, teātri, kuriem tiek apgriezts budžets. kultūrkapitāla fonds.
sākumā minēji, ka tu moderno mākslu neuzskati par kultūru. arī skaņu mežs, 'arēna' ir modernā māksla, taču tieši šie un citi ir starp tiem, kuriem budžetu nesamazināja. kāpēc tu centies oponēt manam ierakstam, kurā es nosodu finansējuma samazināšanu VISAI kultūrai un cilvēku attieksmi pret to, pamatojoties uz stiepļu un lampiņu izstādi un to, ka 'mūsdienās neko jēdzīgu tāpat nerada'? tie nav diezgan spēcīgi argumenti.
(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
Edis: Albert Camus[info]tie_puteksni on October 7th, 2009 - 12:34 am
Kultūras mantojums vienmēr tiks saglabāts, tam finansējums ir garantēts no valsts puses, par labu tam var minēt arī UNESCO pirkstu. Tik pārdroši tam naudu neatņemt. Vissliktakajā gadījumā, entuziasti paši uzņemsies vadību pāris šos gadus, kamēr naudas tiešam nav.
Šajos laikos valstij ir daudz reizes izdevīgāk atņemt naudu pāris ambicioziem kultūras projektiem un mūzikas/mākslas skolām (kuras citreiz ir pārlieku daudz), bet šo naudu novirzīt tādām lietām, kā pensijas un budžeta lāpīšana, kas ilgtermiņā dos garantu valsts tālākai attīstībai, vēlāk šo finansējumu pakāpeniski palielinot.
Runājot par sabiedrību - latvieši caurmērā ir intelektuāla tauta, tādēļ nav jābaidās, ka kultūra izzudīs. Tas ir mīts, paskaties kaut uz Padomju okupācijas gadiem. Vairākas desmitgades nacionālajam mantojumam netika piešķirts finansējums, tika atbalstīta tikai tā kultūra, kurai finansējumu piešķīra valsts. Vai šīs okupācijas laikā esam pazaudējuši savu kultūru?
Ja to nepazaudējām vairākas desmitgades, pāris reformu vadīti to nepazaudēsim noteikti arī pāris gadus.
(Reply) (Parent) (Link)
Edis[info]tie_puteksni on October 7th, 2009 - 12:37 am
"kāpēc tu centies oponēt manam ierakstam, kurā es nosodu finansējuma samazināšanu VISAI kultūrai" - tādēļ laikā, kad tiek samazināts visiem, nevar būt grupiņa izredzēto, kurus neaiztiek. Pārmaiņas skars visus un ar to ir jāsamierinās.

(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
eyemsorry[info]eyemsorry on October 8th, 2009 - 02:37 pm
Pārmaiņas JAU ir skārušas visus! Jau 2009. gadā augstākas izglītības iestādēm ir samazināts budžets par 40%, bet, ja LKA, LMA un JVLMA, kas ir unikālas akadēmijas Latvijā un kurās pasniedz to, ko nav iespējams studēt nekur citur LV, taisās vēl apgriezt vai pabāzt zem LU, tad tas nozīmētu to, ka visas 3 akadēmijas aizietu pa burbuli, jo tajās varētu atļauties studēt tikai tie, kam nauda kokos aug, jo budžeta vietas nebūtu iespējams saglabāt. Rezultātā tās pilnībā iznīktu un mums nebūtu ne profesionālu mūziķu, ne mākslinieku, ne aktieru, ne horeogrāfu, ne režisoru, ne operatoru etc.

Pārmaiņas skar visus, tas ir pilnībā saprotami šajos laikos un būtu bezgala naivi iedomāties, ka kāda joma paliks neapgriezta, taču ir atšķirība starp budžeta samazināšanu un mērķtiecīgu likvidēšanu. Milzu atšķirība.

(Reply) (Parent) (Thread) (Link)
fūrija[info]annija_ on October 10th, 2009 - 12:51 pm
kaut ko līdzīgu es jau minēju.
(Reply) (Parent) (Link)
fūrija[info]annija_ on October 7th, 2009 - 12:11 am
un zinu, ka tev vajadzēja jaunos projektus, bet ne jau par tiem es runāju, bet gan par visu kopumā - sk. iepriekšējo komentāru. :P
(Reply) (Parent) (Link)