Dzēšlapa - Lasu un "priecājos".

> Jaunākais
> Arhivētais
> Draugi
> Par sevi

Oktobris 10., 2007


Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
10:33 - Lasu un "priecājos".

Esot atcelti māmiņalgu griesti - nu varēs tās, kas nopelnījušas baigo piķi , to piķi arī saņemt. Visām māmiņām neizsakāms prieks.

Tikai mani interesē, kādēļ reti kuru māmiņu uztrauc tas, ka pēc bērna gada sasniegšanas viņai nāksies iztikt ar 38 Ls mēnesī. Protams, lielākā daļa no viņām ies strādāt, pelnīt lielo piķi un bērnu nogrūdīs auklēm - vai tas par kaut ko neliecina?? Kādēļ tāda ažiotāža, ka viņas māmiņalgā nevar saņemt lielo piķi, bet pilnīgs vienalga par to, ka viņām nebūs iespēja audzināt bērnu vismaz līdz 2 gadiem?? Kad valsts pēc likumiem nodrošina ar bērnu dārzu??

Un nav tā, ka es mājās sēdētu, jo darīt man, principā, nav ko - es varētu iet strādāt un gan jau atrastu, kur Armandu nogrūst, bet negribu - viņš ir par mazu, lai mētātos riņķī pie visādām auklēm. Jau tā, reizēm ar to, ka puiks ir pie aukles pāris stundas dienā man ir dusma, ka aukle kaut ko ne tā izdara, a kas būtu, ja viņš pie viņas būtu visu dienu???

 

 

 


(16 raksta | ir doma)

Comments:


From:[info]dzeina
Date:10. Oktobris 2007 - 10:51
(Link)
Es, protams, runāšu no pozīcijas "kā būtu, ja būtu", jo pagaidām man nav ne mazākās nojausmas kā īsti uzvedīšos, kad būs bēbis... bet vismaz pagaidām, cik esam ar vīru runājuši, es droši vien pēc iespējas ātrāk atsākšu strādāt. Nu raxturiņš man tāds.
[User Picture]
From:[info]angel_girl
Date:10. Oktobris 2007 - 10:57
(Link)
Es arī tā biju ieplānojusi, bet - bērnu atstāt kādam veselais saprāts un sirds neļauj, da i - tā nauda ir laba lieta, bet viņa neaizvietos bērnam rotaļu biedru un neiemācīs viņam ar karoti ēst :( Un aukle ir aukle - aukle nav mamma.
From:[info]dzeina
Date:10. Oktobris 2007 - 10:58
(Link)
tāpēc jau saku, ka pagaidām tikai teoretizēju ;)
[User Picture]
From:[info]laukuroze
Date:10. Oktobris 2007 - 11:01
(Link)
es pēc otrā arī tā domāju.. :d
Kad sīkajam palika 2 gadi man nācās ar draudiem atsākt strādāt, jo teica, ilgāk vairs to vietu netaupīs :)))
From:[info]raganish
Date:10. Oktobris 2007 - 11:09
(Link)
no vienas puses, tas liekas tik jauki, ja vari atļauties pati audzināt mazo līdz 2-3 gadu vecumam... no otras puses - kad pati būšu tik tālu nonākusi [līdz bērnam, es domāju], gan jau dzīve piespiedīs atgriezties darbā ātrāk - pārāk straujā tempā viss mainās, un pa diviem gadiem var visnotaļ paspēt izkrist no aprites... bēdīgi, bet fakts

kaut gan mani baida tas, ka es varētu neredzēt sava bērna pirmos soļus un nedzirdēt pirmo vārdu :(

bet, nu - dzīvosim, redzēsim
[User Picture]
From:[info]angel_girl
Date:10. Oktobris 2007 - 11:16
(Link)
Nezinu, attiecībā uz frāzi - "dzīve piespiedīs" negribētos piekrist, jo Tev būs jāizdomā, kas tu gribi būt - mamma vai darbinieks. Dzīvei ar to mazs sakars - Tev piespēlēs situāciju un Tev būs jāizvēlas. Kā izvēlēsies, tā būs.
From:[info]raganish
Date:10. Oktobris 2007 - 11:31
(Link)
nu, tas jau laikam arī ir individuāli, bet pagaidām man te, no [m]alas izskatās, ka izvēle "mamma" parasti nes līdzi vai nu atkarību no cita cilvēka [tēta?], vai nespēju nodrošināt bērnam visu, kas nepieciešams - tīri materiālā ziņā

jo - un tas nav nekāds jaunums - darba devēji īpaši nemīl tās, kuras pēc aicinājuma un pārliecības ir "mammas", viņiem vajadzīgi "darbinieki" - un vispirmām kārtām tas izpaužas atalgojumā

man kā [pagaidām] bezbērnu būtnei vēl šķiet, ka, ļoti cenšoties, ir iespējams arī kaut kāds zelta vidusceļš, kaut gan reāli par to spriest, protams, nevaru

bet katram savs, un - jā, es zinu, ka vienmēr ir izņēmumi
[User Picture]
From:[info]angel_girl
Date:10. Oktobris 2007 - 11:44
(Link)
:))
Sieviete vienmēr par to pašu darbu, ko dara vīrietis saņem mazāk. Un nav nekāda sakara vai tu esi mamma, vai nē.
A par to, ka auklēm jāmaksā esi iedomājusies?? nezinu cik pie jums, bet Rīgā aukle - tas ir dārgs prieks. Un tad padomā - izdevumi - aukle, bērnam ēdmaņa, drēbes, Tev pusdienas, ceļš uz darbu (ja nav pie mājām akurāt), Tev drēbes u.t.t. - tātad, lai ietu strādāt un tam būtu kaut kāds segums, nevis tikai zaudējumi, Tev ir jāsaņem visi 4-5 simti uz rokas. Pretējā gadījumā strādāt ir neizdevīgi :)
A par 38 ls mēnesī izdzīvot arī nav iespējams :)
From:[info]raganish
Date:10. Oktobris 2007 - 11:54
(Link)
paga, paga, tagad tu jau novirzies no tēmas [ja vien es pati joprojām vēl saprotu, kāda ir tēma] - mani izdevumi par pārtiku, apģērbu un tādā garā - lielos vilcienos tie nemainās atkarībā no tā, vai es strādāju vai sēžu mājās :)

bet, labi, nepiesiesimies šim jautājumam, mani drīzāk kas cits izbrīnīja - vai tu tiešām nekad, nekad neesi dzirdējusi par sieviešu, kuras ir mātes, diskrimināciju tieši bērnu dēļ?
[User Picture]
From:[info]angel_girl
Date:10. Oktobris 2007 - 12:00
(Link)
nenovirzos no tēmas ;)
Pēc tam, kad bērns sasniedz 1 gada vecumu, normālā māmiņalga, kas periodā no bērna dzimšanas līdz 1 gadam bija tāda pati, kā Tava alga pirms bērna, pēkšņi kļūst par 38.ls mēnesī. Ja mēs neņemam vērā vīrieša naudu, tad pastāsti - ko daudz par 38 ls Tu vari nopirkt?? Kaut vai bērnam? Un domājot par to, iedomājies, ka vīra nauda (murga scenārijs) pietiek tikai samaksāt rēķinus par dzīvokli, telefoniem, degvielai mašīnai un pārtikai visai ģimenei......
From:[info]raganish
Date:10. Oktobris 2007 - 12:03
(Link)
tāpēc es saku - dzīve piespiedīs :)
[User Picture]
From:[info]shelly
Date:10. Oktobris 2007 - 11:26
(Link)
Vot, par šito es arī iedomājos - a ko pēc gada darīt, ja vīrs nav "muljonārs"? Tik mazu bērnu svešiem atstāt man arī negribētos...
[User Picture]
From:[info]angel_girl
Date:10. Oktobris 2007 - 11:32
(Link)
Jā, tā ir problēma, bet es pat nezinu kur griezties, ko darīt, lai kaut ko mainītu.
Nu, mans variants - nelikumīgī strādāt uz pusslodzi, saņemt kaut kādu naudu un dzīvoties ar mazo pa māju.
[User Picture]
From:[info]lauwa
Date:10. Oktobris 2007 - 11:37
(Link)
nuu situaaciju peec gada nemainiija, kaada bij agraak taada ir tagad, situaaciju liidz galam uzlaboja. nesaprotu kaapeec akal 'viss ir slikti'? Taapeec ka nav viss uzreiz? pieliks liidzekljus peec taa gada buus slikti ka liidz 18 gadiem nav. latvietim labi nebuus nekad.
[User Picture]
From:[info]angel_girl
Date:10. Oktobris 2007 - 11:51
(Link)
Pēc statistikas datiem, Latvijā esot ap 900 sievietēm (oficiāli), kurām alga sanāk krietni lielāka nekā griestu noteiktā. Pārsvarā tas ir attiecināms uz tēvu algām, kas ir lielākas nekā griesti.
Jautājums ir - kāpēc bērnam dārziņu valsts nodrošina tikai no 2 gadu vecuma, a bkp maksā līdz 1 gadam? Un ko darīt pēc tam??? Kādēļ man savs bērns ir jāuztic svešām tantēm, kas sevi dēvē par auklēm??? Vai tikai tādēļ, ka valsts grib, lai es eju strādāt? ja es godīgi visu laiku esmu maksājusi nodokļus, tad atmaksāt daļu no tiem, kamēr es kopju bērnu līdz 2 gadiem, manuprāt ir normāla prasība.
Un es neprasu, lai bkp laika posmā 1-2 gadi ir tāds pats kā pirmajā gadā, lai ir vismaz 50% to 70% vietā.
Vecumā pēc 2 gadiem valsts nodrošina ar dārziņu, pēc tam skolu un vidusskolu un tad jau bērns ir liels. Bet valsts taču nenodrošina ar auklīti...
[User Picture]
From:[info]lauwa
Date:10. Oktobris 2007 - 12:42
(Link)
Tas jautaajums vairs nu nekaadiigi nav saistiits ar griestu atcelshanu. :>

> Go to Top
Sviesta Ciba