acis plaši aizvērtas - Bērni un kultūra

> Jaunākais
> Arhivētais
> Draugi
> Par sevi

Janvāris 8., 2014


Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
15:11 - Bērni un kultūra
Nē, es nesaprotu tos argumentus nevest bērnus uz teātriem, koncertiem u.c. kultūras pasākumiem, jo "viņš jau nemāk uzvesties", "viņam jau nepatīk", "nav pacietības" un "nu, Tu jau nesaproti, jo Tev dēls tāds kulturāls". Jā, kulturāls. Jā, viņam patīk teātri, baleti, koncerti, uzvedumi utt, utt. Un kāpēc patīk? Jo no sākta gala viņš uz tiem ir vests, mēs vienmēr visu pārrunājam, viņš ir pieradis un viņam ir skaidri noteikumi, kā jāuzvedas šādos publiskos pasākumos. Neticu, ka bērnam pienāk kaut kāds vecums, kurā pēkšņi viņš iemācās uzvesties (jo pat daudzi pieaugušie nemāk) vai brīdis, kad mazajam cilvēkam sāk interesēt, piemēram, klasiskā mūzika (kā var interesēt kaut kas, pie kā neesi pieradis un ko nesaproti?).
Ar kultūru ir tāpat kā ar ēdieniem - ko mājās gatavo, to bērni pazīst un labprāt ēd, izvairoties no lietām, ko nezina (protams, ir patīkami izņēmumi). Un ar kultūru ir tieši tāpat - Tu vari novērtēt un saprast to, ko pazīsti.
Arī pacietība ir tikai treniņa jautājums. Turklāt vajag izvēlēties bērnam saprotamus pasākumus, tos pārrunāt, skaidrot sižetus, jautāt bērna viedokli.
Un uzvedība... Paši mazie cilvēki nesāk labi uzvesties. Tas ir jāiemāca, rādot labu piemēru un skaidrojot, kāpēc konkrētajā vietā vai apstākļos ir jāuzvedas tā vai citādi. (Vienu vai divas reizes parādīsi bērnam, ka drīkst skraidīt koncerta laikā, kāpēc, lai viņš trešajā reizē gribētu sēdēt mierā?)

Vēl esmu dzirdējusi argumentu: "Nu, jūs jau paši ejat uz tiem visiem pasākumiem, loģiski, ka bērnam patīk." Nē, nav loģiski. Un mēs paši nekad neietu uz Leļļu teātri, trešo reizi uz Riekstkodi vai kādiem citiem bērnam domātiem pasākumiem.

Un, jā, es piekrītu teorijai, ka personība veidojas līdz kādiem 5 gadiem. Ļoti ceru, ka manu bērnu personības būs ar daudzpusīgām interesēm un spēs novērtēt arī trauslo mākslas pasauli.

(12 saka, ko domā | gribu izteikties)

Comments:


[User Picture]
From:[info]peetersiilis
Date:8. Janvāris 2014 - 15:30
(Link)
būs, būs!
[User Picture]
From:[info]amanita
Date:8. Janvāris 2014 - 15:46
(Link)
:)
[User Picture]
From:[info]shelly
Date:8. Janvāris 2014 - 15:36
(Link)
Es tieši šodien sāku domāt, ka tomēr nevedīšu Lauvu uz darba eglīti (ar neapšaubāmu augstvērtīgu muz. izrādi). 16.00 viņš parasti guļ diendusu, ja es viņu aizstiepšu uz egli, kas man ļoti patiks, viņam prieka no tā nekāda īpaša prieka nebūs, lai nu māksla vēl mazliet pagaida.
Un stipri šaubos, ka personība veidojas līdz peiciem gadiem. Cilvēks mainās visu dzīvi, un mainās ļoti stipri...
[User Picture]
From:[info]amanita
Date:8. Janvāris 2014 - 15:49
(Link)
Jā, nu, tas, ka pasākumi jāpieskaņo bērna tā brīža režīmam, tas gan tiesa. Ja nāk miegs, tad tur būs auzas, lai kas uz skatuves notiktu. :) Kaut Dziesmu Svētku noslēguma koncerta pašās beigās Krišjānis sāka migt ciet - gulēja ar acīm ciet un tāpat ar aizvērtām acīm arī applaudēja pēc katras dziesmas. :D

Par to personību - protams, tā mainās, aug, mēs mācāmies jaunas lietas, nāk pieredze utt. Bet bāze tomēr nosaka visu.
From:[info]susure
Date:8. Janvāris 2014 - 18:12
(Link)
es kaut ko līdzīgu domāju, bet es paturu prātā, ka bērni tiešām IR dažādi un pieļauju, ka ja man kādreiz būs vēl viens bērns, tad viņš man parādīs to, ka ar Beti ir vienkārši ļoti paveicies
[User Picture]
From:[info]amanita
Date:8. Janvāris 2014 - 21:18
(Link)
Protams, ka dažādi. :)
Man vienkārši bijušas vairākas diskusijas par šo tēmu, kur man tā dziļākā sajūta palika tāda, ka vecāki diskutē ar pretargumentiem, kas visi radušies no tā, ka vecākiem vienkārši slinkums ar bērniem kaut kur iet un radināt pie kārtības šādos pasākumos.
[User Picture]
From:[info]smille
Date:8. Janvāris 2014 - 20:54
(Link)
Vai vari padalīties, kur jūs gājāt un no kāda vecuma? Zinu, ka ir tie Latvijaskoncerti.lv pašiem mazākajiem, bet vai ir vēl kas labs 2gadniekam?
[User Picture]
From:[info]amanita
Date:8. Janvāris 2014 - 21:16
(Link)
Leļļu teātrī pirmo reizi bija kāda gada un 7 mēnešu vecumā (aptuveni rēķinu gadalaikus). Viņam ļoti patika, kaut, protams, uzmanība tika veltīta arī apkārtējiem bērniem utt, bet nākamā reize jau bija ļoti laba, jo viss bija skaidrs, kas un kā.
Uz koru un tautisko deju koncertiem tiek vests jau no kāda pusgada vecuma. Sevišķi patīk tautiskās dejas, jo gana atraktīvas, daudz plaudēja līdzi utt. Uzreiz teica, ka pats grib dejot. Sākām vest 3,5 gados dejot.
Hmmm... Kino multenes arī no kādiem nepilniem 2 gadiem.
Klasiskā mūzika pagaidām tikusi baletā (pats prasīja, lai viņu uz baletu aizved, bijām kādus pāris mēnešus pirms 3 gadu jubilejas, jo pa TV noskatījās Riekstkodi un ļoti patika). Un simfoniskā orķestra koncertā kopā ar koriem, kas Dziesmusvētkos bija. Tad jau viņam 3 gadi bija. Dziesmusvētkos vispār principā uz visiem koncertiem bijām, uz tērpu skati, gājienu utt - bija sajūsmā vienkārši.

Jūs esat bijušas Leļļu teātrī? Tur tās mazajiem piemērotās izrādes ir tiešām foršas. :) Un, ja vēl apvieno ar kūkošanu kādā kafūzī - bērnam svētki.
[User Picture]
From:[info]nastja
Date:8. Janvāris 2014 - 22:02
(Link)
es pirms vest uz leļļu teātri, parādīju mājās youtubē Pifu :)
Mēs bijām vēāk (ap 3 gadiem) pirmo reizi.. bet nu viņiem jau dārziņā ar leļļu teātris nāk un rāda izrādes - gan privātajā, gan valsts dārziņā.
[User Picture]
From:[info]smille
Date:8. Janvāris 2014 - 22:30
(Link)
Mēs ļoti maz esam bijuši - drusku bijām vasarā, kad vēl nestaigāja un vēl bijām uz pūtēju koncertu dziesmusvētkos (te man žēl, ka netikām vairāk, bet bija kaaarsts un man ar vēderu bija grūši).
Leļļu teātris būs jāiemēģina, tikai jāsaorganizējas ar mazo māsu.
[User Picture]
From:[info]nastja
Date:9. Janvāris 2014 - 09:01
(Link)
Uz teātri jaua r tēti ar var iet ;)
[User Picture]
From:[info]amanita
Date:9. Janvāris 2014 - 09:37
(Link)
Jā, mani vīrieši divatā vairākas reizes bijuši mākslu baudīt. :)

> Go to Top
Sviesta Ciba