Paldies par laba vēlējumiem. Uzskatiet tos par bumerangiem. - [entries|archive|friends|userinfo]
aborigens

[ userinfo | sc userinfo ]
[ archive | journal archive ]

[Dec. 7th, 2022|12:19 pm]
Previous Entry Add to Memories Tell A Friend Next Entry
Vārda brīvība.

Satversmes tiesa ir skaidrojusi, ka Satversme vārda brīvības ierobežojumus noteikusi vispārīgi, savukārt Eiropas Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencija (turpmāk – ECTK) dod konkrētākus kritērijus. Tāpēc attiecībā uz pieļaujamajiem plašākajiem vārda brīvības ierobežojumiem Satversmes normas jāinterpretē ECTK 10. panta izpratnē (Satversmes tiesas 2003. gada 29. oktobra sprieduma lietā Nr. 2003- 05-01 22. punkts).

Pamattiesību uz vārda brīvību ierobežojuma mērķis atzīstams par leģitīmu tikai tad, ja tas atbilst ne vien Satversmes 116. pantā, bet arī ECTK 10. pantā minētajiem mērķiem, kuru labad var ierobežot vārda brīvību (Satversmes tiesas 2010. gada 22. februāra sprieduma lietā Nr. 2009-45-01 9. punkts). ECTK 10. panta otrajā daļā noteikts: "Tā kā šo brīvību īstenošana ir saistīta ar pienākumiem un atbildību, tā var tikt pakļauta tādām prasībām, nosacījumiem, ierobežojumiem vai sodiem, kas paredzēti likumā un nepieciešami demokrātiskā sabiedrībā, lai aizsargātu valsts drošības, teritoriālās vienotības vai sabiedriskās drošības intereses, nepieļautu nekārtības vai noziegumus, aizsargātu veselību vai tikumību, aizsargātu citu cilvēku cieņu vai tiesības, nepieļautu konfidenciālas informācijas izpaušanu vai lai nodrošinātu tiesas varu un objektivitāti." 

Satversmes tiesa ir atzinusi, ka ikvienam ir tiesības brīvi paust savus uzskatus jebkādā veidā – mutvārdos, rakstveidā, vizuāli, ar māksliniecisku izteiksmes līdzekļu palīdzību u.tml. (sk. Satversmes tiesas 2003.gada 5.jūnija sprieduma lietā Nr.2003-02-0106 secinājumu daļas 1.punktu un 2003.gada 29.oktobra sprieduma lietā Nr.2003-05-01 21.punktu).

Turklāt vārda brīvība līdzās tradicionālām tās izpausmēm, piemēram, runām, plašsaziņas līdzekļos pausto viedokļu dažādībai, dalībai demonstrācijās un citos pasākumos, ietver arī dažādas mākslinieciskas izpausmes formas, kā, piemēram, rakstniecību, glezniecību, mūziku, un arī citas kombinētas vārda brīvības izpausmes, tostarp simbolu lietošanu (sk. Satversmes tiesas 2015.gada 2.jūlija sprieduma lietā Nr.2015-01-01 11.4.punktu), tomēr Satversmes tiesa ir atzinusi, ka tiesības uz vārda brīvību nav absolūtas un var tikt ierobežotas, ja tas nepieciešams sabiedrības interešu labā (sk. Satversmes tiesas 2015.gada 2.jūlija sprieduma lietā Nr.2015-01- 01 13.punktu). Tāpat tiesības uz vārda brīvību nenozīmē visatļautību.

ECT judikatūrā nostiprinātais "sevi aizstāvēt spējīgas demokrātijas" jēdziens, no kura izriet valsts tiesības ierobežot Eiropas Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijā (turpmāk arī – ECTK) paredzētās tiesības, tostarp, tiesības uz vārda brīvību, ja šīs tiesības tiek izmantotas pretēji ECTK paredzētajiem mērķiem.
Arī Satversmes tiesa ir atzinusi, ka demokrātiskai valstij ir ne vien tiesības, bet arī pienākums aizsargāt principus, pamatojoties uz kuriem tā ir radīta (sk. Satversmes tiesas 2006. gada 15. jūnija sprieduma lietā Nr. 2005-13-0106 13.6. punktu).

https://www.delfi.lv/news/national/politics/kapec-neplp-anuleja-atlauju-tv-rain-pilns-lemuma-teksts.d?id=55012048
LinkLeave a comment

Comments:
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:December 7th, 2022 - 01:13 pm
(Link)
Ko tu no šī ūdentiņa secini?
[User Picture]
From:[info]aborigens
Date:December 7th, 2022 - 01:29 pm
(Link)
To kā LV institūcija ierāmē vārda brīvību. Nebiju iepriekš šādu kopsavilkumu lasījusi, man noderēs. Lēmumus uz kuriem atsauces, vēl neesmu izlasījusi.
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:December 7th, 2022 - 06:44 pm
(Link)
Ierāmē tāpat kā citur ES. Eiropā nekad nav bijusi vārda brīvība. Tas vienmēr bijis "brīvi runāt ko grib, kamēr nesaka pretim saviem valdniekiem".
[User Picture]
From:[info]aborigens
Date:December 7th, 2022 - 08:11 pm
(Link)
Atgādināšu, ka šis ir teksts, kas pamato Doždj slēgšanu :)
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:December 7th, 2022 - 08:22 pm
(Link)
Domā tā ir goča? Es jau neesamu par krievu vārda brīvības ierobežošanu, bet viņu repatriēšanu no valsts.:) Tas, ka ir redzamas viņu īstās krāsas, man ne mazākajā mērā neliekas "apdraudējums valstij". Drīzāk otrādi. Labāk, kad ienaidnieks ir atklātā laukā, nevis krūmos aiz muguras. Man piemēram kretinē, ka valdība uzlikusi blokus uz visādiem krievu portāliem. Tas vnk padara ilgāku viņu piekļūšanu, nevis ko maina politiski.
[User Picture]
From:[info]aborigens
Date:December 7th, 2022 - 09:13 pm
(Link)
Nav ne jausmas, vai to bīda, vai tā ir latviešu pašaizsardzības reakcija, tikai domāju, ka tas neatbilst tam, ko mūsdienās ierasts saukt par eiropeiskām vērtībām. Bet lēmums slēgt atsaucas tieši uz tām. Tukšo jēdzienu paradokss.
[User Picture]
From:[info]gnidrologs
Date:December 7th, 2022 - 10:20 pm
(Link)
Cenzūra IR "eiropeiska vērtība".
[User Picture]
From:[info]aborigens
Date:December 7th, 2022 - 10:41 pm
(Link)
Tāpat kā vārda brīvība
From:[info]3koma14vs007
Date:December 7th, 2022 - 10:43 pm
(Link)
Ir būtiska atšķirība starp "slēgt" un (pēc būtības) "izraidīt no valsts".

Šajā gadījumā tā sauktie "labie krievi" "demokrāti" un "liberāļi", pateicoties mūsu institūciju striktajam lēmumam, visdrīzāk pašam NEPLP to pat īstam neapzinoties, tika, tā teikt, piespiesti pie sienas un līdz ar to visai joprojām naivajai un lētticīgajai Rietumu sabiedrībai atklāt savu patieso - lielkrieviski šovinistisko krievu t.s. liberālās opozīcijas patieso seju.

Kā tagad redzam, šie "demokrāti" ir viltus demokrāti, "liberāļi" ir viltus liberāļi un opozicionāri viņi ir tikai pret Putinu un viņa kliķi, bet ne pret Krievijas un krievu tautas pasionāristiki šovinistisko impērismu kā tādu. To lieliski tagad redzam, ar kādu naidu daudzi "demokrātiskie" krievu youtube blogeri un viedokļu līderi tagad vēršas pret Latviju, kura traucē sniegt palīdzību "mūsu nabaga puisīšiem", kuri slepkavo Ukrainā.

Tāpēc ar abām rokām atbalstu lēmumu par Dožģa izraidīšanu no Latvijas.
Un te nav absolūti nekāda sakara ar vārda brīvības ierobežošanu. Jo kara apstākļos vārda brīvība nekad nav bijusi un nekad nebūs tāda pati kā miera laikos.
[User Picture]
From:[info]aborigens
Date:December 8th, 2022 - 12:11 am
(Link)
Tas, ka šādi atklājas dažu patiesās nostājas, kas pirms tam maskējās, protams, ir labi.
[User Picture]
From:[info]resort
Date:December 8th, 2022 - 04:45 am
(Link)
Ak, cik interesanti, ka tur ir pieminēta tikumības aizsardzība. Tad jau EHR būt daudz ko skaidroties sakarā ar Nikki Mināžas: "I can lick it, I can ride it while you slippin’ and slidin’, I can do all them little tricks and keep the di– up inside it, You can smack it, you can grip it, you can go down and kiss it ... I don’t let bi—es get to me, I f— they man if they try". Varbūt jāatņem licence, jo tā nebūt nav pirmā reize tikumības aizsardzības pārkāpumu kontekstā.
[User Picture]
From:[info]aborigens
Date:December 8th, 2022 - 12:04 pm
(Link)
Tikumību sen neviens nesargā.