Uz nesatikšanos

Melnais Baisulis


28. Septembris 2014

Pirmais albums. Mīts un tā dekonstrukcija. @ 10:23

Cik gan bieži nav nācies dzirdēt vārdus: "Grupai x pirmais albūms ir baigi labais. Nu.. tas kas nāca pēc tam jau bija viduvējs un neuzrunājošs, zini, nekāds. Laikam džeki ir izpumpējušies". Runāsim atklāti (kā vienmēr) – pirmā albuma koncepts ir mīts. Jūs gluži vienkārši paaugāties un sapratāt, ka tā un tā grupa ir mēsls. Kāpēc mūs tomēr aizkustina pirmais albūms, jūs jautāsiet? Tā ir nostaļģija, mani draugi, nostaļģija pēc sen pagājušām laimes pilnām dienām. Dienām, kad dzīves augstākais punkts ir uzvilkt gaumīgus sporta apavus, gaumīgu flaneļa kreklu un doties uz gaumīgu rokkoncertu. Bet nākamajā rītā uz paģirām (visnotāļ gaumīgām) noklausīties The Smashing Pumpkins albumu Siamese dream. Tā ir laime. Un ja gadījumā neviens nav mājās, tad iegriezt uz pilnu katušku albumu "Cilvēks ar trepēm" (kurš atcerās, kurai grupai šitas bija?). Viss. Un no žurnāla ar šķērēm lejuplādēt The Satelites bilžuku ar ziņu, ka šie guvuši kaut kādu balvuku Liepājas dzinčā. Tā lūk. Nu labi, es jau pārāk iegāju Joņeva mūdā, atgriežamies pie dekonstrukcijas. Tātad pirmais albums ir mīts, jo labai grupai visi albumi ir labi. Konkrētus vārdus es tagad nesaukšu, jo mans viedoklis, atšķirībā no dažādiem autoritatīviem mūzikas apskatniekiem un kritiķiem autoritat'īvos preses izdevumos, nav pietiekami autoritatīvs.

 

Comments

 
From:[info]nulle
Date: 28. Septembris 2014 - 12:05
(Link)
Svētdienas rīta "stjobs" :)
[User Picture Icon]
From:[info]3_5469mhz
Date: 28. Septembris 2014 - 17:36
(Link)
Kas i stjobs?
From:[info]nulle
Date: 28. Septembris 2014 - 17:54
(Link)
hohma varbūt?
[User Picture Icon]
From:[info]tikko_pamodos
Date: 28. Septembris 2014 - 13:50
(Link)
Paga, paga, nav jau tik slikti ar atmiņu, ka PP leģendāro albumu kāds nespētu atcerēties:) Jā, tā ir nostaļģija pārakajā pakāpē, kā Tu raksti, bet teiktajam, ka labai grupai visi albumi ir labi, es tomēr nespēju piekrist. Jo tas nozīmē pieņemt, ka cilvēks, kur nu vēl radošs cilvēks, nemainās, ka viņa dzīve norisinās bez kāpumiem un kritumiem. Nav jābūt autoratīvam apskatniekam, lai saprastu, ka tā tas nenotiek un grupu, kurām patiešām visus albumus var dēvēt par ģeniāliem ne tikai subjektīvi, bet arī pēc plašāka konteksta, ko tā ir devusi atiecīgajā laikā un telpā mūzikas virzībai, cilvēkiem un nākotnei, ir ļoti, ļoti maz.
[User Picture Icon]
From:[info]gonzokidd
Date: 29. Septembris 2014 - 23:39
(Link)
Piedo, ka piepišos, bet - kāpēc leģendārs tas albums?

[User Picture Icon]
From:[info]tikko_pamodos
Date: 30. Septembris 2014 - 21:08
(Link)
Tāpēc, ka viņi bija deviņdesmito gadu Latvijas Nirvana. Ja Gumijas līmi zināja tikai Sabiles apkārtnē, tad Cilvēkam ar trepēm bija superapgriezieni. Tolaik puse Latvijas tīņu diskotēkās kauca un kratīja pačkas līdzi dziesmai ar tādu pašu nosaukumu kā albums, deva cits citam klausīties un pārrakstīt kaseti, kas no lielās spēlēšanas jau sāka vilkt, tajās pašās diskotēkās pie "Jel" ļoti daudzi ir piedzīvojuši pirmos skūpstus un stieņus lēno deju laikā:) Vienā teikumā savelkot iepriekš teikto - albums primāri ir leģendārs 3_5469mhz minētās nostaļģijas dēļ, bet arī laikmeta un žanra ietvaros viņi bija pirmie un pirmie populārie. Labo, ja kļūdos vai esmu pārāk subjektīva.
[User Picture Icon]
From:[info]tikko_pamodos
Date: 1. Oktobris 2014 - 23:05
(Link)
Kā vienmēr, es te ceru izvērst garu un intelektuālu sarunu par tēmu, kura mani interesē, bet visi uzliek virsū mīksto, arī posta autors.
From:[info]nulle
Date: 1. Oktobris 2014 - 23:09
(Link)
Tad jau Tu esi veca.
[User Picture Icon]
From:[info]tikko_pamodos
Date: 1. Oktobris 2014 - 23:11
(Link)
Esmu pārāk veca taviem muļķīgajiem komentāriem.
From:[info]nulle
Date: 1. Oktobris 2014 - 23:13
(Link)
:(
[User Picture Icon]
From:[info]3_5469mhz
Date: 2. Oktobris 2014 - 09:50
(Link)
Posta autors māžojas :)

Uz nesatikšanos

Melnais Baisulis