29. · februāris


Marķīzs de Sads "JUSTĪNE jeb Tikumības nedienas"

Entries · Archive · Friends · Profile

* * *
1 Ja, cieņas pilni pret sabiedriskajām normām un nekad nepārkāpjot to uzliktās barjeras, mēs par spīti visam piedzīvojam to, ka esam sastapušies tikai ar ērkšķiem, kamēr ļaunie plūc vienīgi rozes, tad vai gan cilvēki, kuriem nepiemīt pietiekami izteikts tikumiskais pamats, kas paceltu tos pāri šiem novērojumiem, neaplēsīs, ka labāk ļauties straumei nekā pretoties tai? Vai viņi gan neteiks, ka tikumība, lai cik daiļa arī būtu, ir sliktākā izvēle, kad tā izrādās pārāk vāja, lai cīnītos pret netikumu, un ka šajā caur un caur samaitātajā gadsimtā visdrošāk rīkoties tā, kā rīkojas citi? Vai mazliet mazāk skolotie, ja vēlaties, ļaunprātīgi izmantodami iegūtās zināšanas, viņi tāpat kā Zadiga eņģelis Jesrads neteiktu, ka nav tāda ļaunuma, no kura nevarētu dzimt labais, un ka viņi var nodoties ļaunumam, jo tas patiesībā ir tikai viens no veidiem darīt labu? (..) daudzkārt labāk ir ieņemt vietu ļauno vidū, kas zeļ un plaukst, nekā tikumīgo vidū, kas cieš sakāvi?
* * *

Previous Entry · Leave a Comment · Add to Memories · Tell A Friend · Next Entry

* * *
On 29. Augusts 2006, 00:54, [info]h2o commented:
tāds nebija mans mērķis, taču priecājos, ja izdevās raisīt pārdomas:)
robežas nosacītība(un ar laiku izzušana), manuprāt, rodas brīdī, kad cilvēks pieļauj savas rīcības attaisnošanu ar apstākļiem. netiklība jebkurā gadījumā ir netiklība, taču, attaisnojot sevi ar apstākļiem, cilvēks to padara sev pieņemamu. diemžēl šādas lietas parasti progresē - ar laiku "normāli" latiņa arvien attālinās(līdzīgs princips kā, piemēram, ar narkotikām - ar laiku organisms pierod un ir spējīgs uzņemt arvien lielākas devas, šķietami bez diskomforta) Bet tā ir visas sabiedrības problēma - par normālām pamazām tiek uzskatītas arvien galējākas lietas. Diemžēl.
Par pārbaudījumiem labāk gan klusēšu, jo šeit nu sākas ļoti smalks temats..principā - kam cilvēks izvēlas ticēt/tic. Pārāk individuāli, lai neriskētu kļūt aizskaroši, tapēc par to šoreiz labāk ne:)
[User Picture]
On 29. Augusts 2006, 09:29, [info]orchid replied:
Tur es tev pilnībā piekrītu. Viss dzīvē atkarīgs no tā, kam tici. Ņemot vērā tavas atbildes, pieļauju, ka tici Dievam.
On 29. Augusts 2006, 09:49, [info]h2o replied:
jā:) tikai neiekārto, lūdzu, manas atbildes tapēc kādā plauktiņā;)
[User Picture]
On 29. Augusts 2006, 09:57, [info]orchid replied:
Neuztraucies un neapvainojies, man tikai patīk padiskutēt ar tādiem cilvēkiem. Es arī kādreiz ticēju. Tagad man ir cita domāšana. Man arī tad ir lūgums, mani neuzskatīt par galīgāko melnāko avi. Kā mēdz ticīgās tantiņas domāt. Kad ieeju baznīcā, tāpat, lai paskatītos, kā tur izskatās, viņi redz, ka neesmu savējais (un neiet runa par draudzi). Un tādās reizēs, viņiem paužot savu attieksmi, es gūstu pārliecību, ka viņi noteikti nav labāki par mani. Un es neesmu blonda, un nevalkāju mini svārkus. Vispār neko piedauzīgu.
Man ir viena paziņa, kas iet baznīcā. Un it kā tic Dievam. Zini, nepārspīlējot es esmu daudz un daudzkārt kārtīgāks cilvēks ar augstākiem morāles principiem un vispārējo attieksmi pret notikumiem. Tāpēc nemēdzu dalīt lietas un cilvēkus pēc to piederības ticībai, rasei..
On 29. Augusts 2006, 10:27, [info]h2o replied:
nemaz negrasos to darīt:)
a par tām tantēm nav vērts uztraukties, tādas gadās katrā baznīcā. manuprāt, ir tikai apsveicami, ja cilvēks jūt kaut vai interesi apmeklēt baznīcu, tas tomēr jau ir kaut kas. tā ir sevis atvēršana tai mazajai sēkliņai, kas kādudien var iekrist cilvēkam sirdī un izaugt par skaistu, labus augļus nesošu koku:) taču cilvēki mēdz ar nosodījumu vai pārlieku entuziasmu(kā, piem., visādās "labajās vēstīs") iznīcināt to jau dīglī, aizmirstot, ka tam būtu jāpalīdz augt..par svēto vienā dienā taču nekļūt
par to kārtību nevar viennozīmīgi spriest. ir stāsts par kādu mūku, kurš bijis viegli aizkaitināms un gadījies arī, ka sakliedzis uz līdzcilvēkiem, bijis neiecietīgs. pēc nāves viņš tomēr nonācis debesīs, un, kad cilvēki brīnījušies, kā gan tas iespējams ar tādu raksturu, atbilde bijusi pavisam vienkārša - bet ja jūs zinātu, kā viņš vienmēr centās savaldīties! un centību reizēm nemaz neredz, bet tieši tajā mērāms mūsu labums:)
* * *

Previous Entry · Leave a Comment · Add to Memories · Tell A Friend · Next Entry