pajautaa

USSR rules!!!

« previous entry | next entry »
Feb. 19., 2006 | 11:16 pm
posted by: ingmars87 in pajautaa

Kapēc neviens neprotestē tad, kad rietumu popkultūrā parādās Padomju Savienības vai jebkādi komunisma simboli un atribūti? Padomju savienība nogalināja miljoniem būtībā nevainīgu cilvēku. Es tikai skatos un brīnos: cilvēki, kuriem par patiesajiem vēstures notikumiem nav nojausmas, runā par to, kāda laimīga dzīve visiem bijusi Padomju Savienībā. Nu, kāpēc?

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {31}

from: [info]driznaks
date: Feb. 20., 2006 - 02:36 pm
#

Ja jautājums ir par to kāpēc stulbi amerikosu pusaudži nēsā PSRS simboliku, tad atbilde ir vienkārša - stulbuma dēļ. Nav tā, ka nezinātu par gulagiem, badu Ukrainā vai izsūtīšanām. Vienkārši, trūkst priekšstata par to, kā tas izpaužas reāli. Ja par holokaustu ir neskaitāmas izdzīvojušo liecības, Annas Frankas dienasgrāmata, sabiedroto karavīru liecības par atrastajām nometnēm, arhīvi, utt, tad par PSRS un citās komunistiskajās valstīs notiekošo izsmeļošu liecību ir mazāk.

Ja jautājums ir par to, kāpēc tāda simbolika tiek padarīta par popkultūru, tad pie vainas ir totalitāras, politizētas un militāriskas sabiedrības biedējošais šarms. Uniformas, simbolika, parādes Sarkanajā laukumā, propagandas plakāti, Aukstā kara romantika - vistīrākā eksotika. Tieši tāpat kā ar Če Gevaras krekliņiem.

Rietumos, kur tad tas lielais trendsetingsnotiek, nacistiskais režīms ir pārāk liels tabu, galvenkārt holokausta, rases tīrības doktrīnu, Untermenschen un tādu uzskatu dēļ. Kā arī metodiskās efektivitātes, ar kuru tie tika īstenoti dēļ.

Ja pašu komunisma ideju var vēl mēģināt reabilitēt, noveļot visu vainu uz izpildījumu, nacionālsociālisma/fašisma idejām atrast attaisnojošas kvalitātes ir grūti.

Un tā tālāk.

Atbildēt