Jan. 17., 2015 | 11:46 pm
No:: far_away
cukuram nav ne mazākās vainas, ja tas nāk no pareizajiem avotiem. dateles un gatavi banāni (t.i., tādi, kam jau brūni vai pat melni pleķi uz mizas, nevis tie, kas tikko palikuši dzelteni) gandrīz jebkurā kūkas, smūtija, cepumu receptē var aizstāt cukuru. cilvēkam vajag ogļhidrātus, tikai tiem būtu jānāk no augļiem un dārzeņiem, nevis konfektēm.
variantu ir daudz:
1) ja dzīvo viens/-a vai kontrolē pirkumus savās mājās, vienkārši nepērc saldumus, es kaut kad pirms pāris gadiem sāku tā darīt. neatteicos no kūkas, ja darbā kolēģim dzimšanas diena vai ja bija kāda ballīte, bet mājās ikdienā saldumu nav. un ja nav skapī. ledusskapī vai uz galda, tad nav arī ko ēst, pat ja ļoti sakārojas ko saldu.
2) ja ļoti garšo konditorejas izstrādājumi, sāc cept pats/-i, kad es tā sāku darīt, uz veikala kūkām, cepumiem, bulciņām u.t.t. paskatīties vairs nevarēju. kvalitāti, garšu, sastāvu, nevar salīdzināt.
3) sāc aktīvi pētīt saldumu sastāvu, lasīt internetā, cik viss kaitīgs u.tml. :D kad paskatās, kas sastāvā ir dažiem no mīļākajiem saldumiem, tos vairs pat mutē negribas likt.
4) pamēģini budžetēt saldumu pirkumus, katrreiz, kad nopērc kaut ko saldu, pieraksti summu, paskaties, cik mēnesī iztērē. bieži vien tas atver acis.
5) go vegan. i did. can't eat 95% of the stuff anyway. :D and the rest is mostly made from fruits and natural ingredients. (lielākā daļa "iedvesmojošo bogu" par to, kā cilvēki tikuši no cukura vaļā ir tieši vegānu blogi, bet cilvēki mēdz būt ekstra jūtīgi par šo tēmu, tāpēc es skaļi par to daudz nerunāšu.)
6) izmēģini mazliet veselīgākas alternatīvas, stockmann, zaļajā govī un šur tur citur pārdod nākd batoniņus, sastāvā ir tikai rieksti, augļi, kakao, garšvielas (kas nu kurā), nav ne cukuri, ne piena produkti, ne kas nedabisks u.t.t. ar visu to ir ļoti saldi un garšīgi. tie, kas ir ar kakao garšām, ir laba alternatīva šokolādes saldumiem.
7) ēd augļus ikreiz, kad gribas kaut ko saldu. +/- mēneša laikā es tādā veidā (tiesa nespeciāli) tiku vaļā no vēlmes pēc saldumiem ikdienā, trekni saldumi man uzdzen sliktu dūšu, pat savu mīļāko saldumu - rūgto šokolādi - varu apēst pavisam nedaudz. ja gribas ko ekstra īpašu, uztaisi augļu salātus - vīnogas, ābols, banāns, mango, kokosriekstu skaidiņas u.tml.
8) nopērc kādu no grāmatām par šo tēmu un izmēģini. kaut vai aiz vainas apziņas, ka grāmata nopirkta un nauda iztērēta.
9) gatavo garšīgus ēdienus ikdienā. pēc garšīgām, sātīgām, pašas gatavotām brokastīm, pusdienām vai vakariņām man nekārojas neko saldu.
10) ēd pietiekami bieži, lai nebūtu liels izsalkums. zinu, ka man tā kādreiz bija, ja ļoti gribējās ēst, pirmā doma bija šokolādes batoniņš vai kas cits ar lielu cukura (enerģijas) daudzumu.
tas tā, no personīgās pieredzes. ar visādiem trial un error no cilvēka, kam saldumi ir atsevišķa uzturgrupa, es trīs gadu laikā kļuvu par cilvēku, kam saldumi principā ikdienā pat prātā neienāk.
variantu ir daudz:
1) ja dzīvo viens/-a vai kontrolē pirkumus savās mājās, vienkārši nepērc saldumus, es kaut kad pirms pāris gadiem sāku tā darīt. neatteicos no kūkas, ja darbā kolēģim dzimšanas diena vai ja bija kāda ballīte, bet mājās ikdienā saldumu nav. un ja nav skapī. ledusskapī vai uz galda, tad nav arī ko ēst, pat ja ļoti sakārojas ko saldu.
2) ja ļoti garšo konditorejas izstrādājumi, sāc cept pats/-i, kad es tā sāku darīt, uz veikala kūkām, cepumiem, bulciņām u.t.t. paskatīties vairs nevarēju. kvalitāti, garšu, sastāvu, nevar salīdzināt.
3) sāc aktīvi pētīt saldumu sastāvu, lasīt internetā, cik viss kaitīgs u.tml. :D kad paskatās, kas sastāvā ir dažiem no mīļākajiem saldumiem, tos vairs pat mutē negribas likt.
4) pamēģini budžetēt saldumu pirkumus, katrreiz, kad nopērc kaut ko saldu, pieraksti summu, paskaties, cik mēnesī iztērē. bieži vien tas atver acis.
5) go vegan. i did. can't eat 95% of the stuff anyway. :D and the rest is mostly made from fruits and natural ingredients. (lielākā daļa "iedvesmojošo bogu" par to, kā cilvēki tikuši no cukura vaļā ir tieši vegānu blogi, bet cilvēki mēdz būt ekstra jūtīgi par šo tēmu, tāpēc es skaļi par to daudz nerunāšu.)
6) izmēģini mazliet veselīgākas alternatīvas, stockmann, zaļajā govī un šur tur citur pārdod nākd batoniņus, sastāvā ir tikai rieksti, augļi, kakao, garšvielas (kas nu kurā), nav ne cukuri, ne piena produkti, ne kas nedabisks u.t.t. ar visu to ir ļoti saldi un garšīgi. tie, kas ir ar kakao garšām, ir laba alternatīva šokolādes saldumiem.
7) ēd augļus ikreiz, kad gribas kaut ko saldu. +/- mēneša laikā es tādā veidā (tiesa nespeciāli) tiku vaļā no vēlmes pēc saldumiem ikdienā, trekni saldumi man uzdzen sliktu dūšu, pat savu mīļāko saldumu - rūgto šokolādi - varu apēst pavisam nedaudz. ja gribas ko ekstra īpašu, uztaisi augļu salātus - vīnogas, ābols, banāns, mango, kokosriekstu skaidiņas u.tml.
8) nopērc kādu no grāmatām par šo tēmu un izmēģini. kaut vai aiz vainas apziņas, ka grāmata nopirkta un nauda iztērēta.
9) gatavo garšīgus ēdienus ikdienā. pēc garšīgām, sātīgām, pašas gatavotām brokastīm, pusdienām vai vakariņām man nekārojas neko saldu.
10) ēd pietiekami bieži, lai nebūtu liels izsalkums. zinu, ka man tā kādreiz bija, ja ļoti gribējās ēst, pirmā doma bija šokolādes batoniņš vai kas cits ar lielu cukura (enerģijas) daudzumu.
tas tā, no personīgās pieredzes. ar visādiem trial un error no cilvēka, kam saldumi ir atsevišķa uzturgrupa, es trīs gadu laikā kļuvu par cilvēku, kam saldumi principā ikdienā pat prātā neienāk.