pajautaa

Kādam ir sajēga?

« previous entry | next entry »
Dec. 19., 2005 | 11:47 pm
posted by: kleksis in pajautaa

Vai persona, kas saņem autoratlīdzību, var ieniegt jebkādus čekus (pildspalvu čeki, smaržas u.c. blēņas)? Un, vai darba vieta labprātīgi dod paziņojumu, ko iesniegt VID par ieņēmumiem (citā gadījumā tā saucamais algas nodoklis)?

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {4}

jubilacija

from: [info]jubilacija
date: Dec. 20., 2005 - 12:03 am
#

1. Ja tā ir darbavieta, kas maksā autoratlīdzību, tad kaut kas nav īsti kā nākas, jo tad tu nemaz arī neesi šata darbinieks un par Tevi netiek maksāts sociālais nodoklis, tikai ienakuma nodoklis, ko, starp citu, atrēķina no Tava honorāra.
2. Neatkarīgi no tā, vai kantori, kurā esi saņēmis autoratlīdzību, uzskati par savu dabavietu vai parastu iespēju piepelnīties - Tev ir tiesības pieprasīt un arī saņemt nodokļu nomaksas veidlapu kopijas (grāmatvedis zina, neatceros, kāds tai veidlapai nummers). Apskati labi, vai uz veidlapas ir VID zīmogs, kas apliecina, ka nodokļu pārskats iesniegts VID. nezinu gan, vai tas arī apliecina, ka nodoklis patiesi nomaksāts.
3. Ja esi saņēmies aizpildīt tos VID papīrus, lai dabūtu atpakaļ kādu daļu no nodokļiem, vislabāk konsultēties ar kādu, kas to ir darījis. Lai gan vienu zinu skaidri - smaržu čeki nederēs:)) Par attaisnojamiem tiek uzskatīti izdevumi, kas tieši saistīti ar Tavu darbu, par ko saņem to autoratlīdzību, piemēram, ja esi datorgrafiķis, jaunas datortehnikas iegāde derēs!
4. No Tevis rakstītā īsti nav skaidrs, vai saņem autoratlīdzību, no kuras, jau izmaksājot Tev, kantoris atvelk nodokļus, ko ieskaita valsts budžetā, vai arī esi, t.s., pašnodarbinātais - kas pats atbildīgs par saviem nodokļiem. Pirmajā gadījumā - no nomaksātajiem nodokļiem vari cerēt dabūt atpakaļ tikai tik, cik katrs mirstīgais - par drapēm, mācībām utml.; otrajā - Tev jāsniedz atskaite par attaisnotajiem pirkumiem, lai būtu jāmaksā pēc iespējas mazāki nodokļi, jo no pašnodarbinātajiem VID tos piedzen visnotāl veiksmīgi;)
Piedod, gari sanāca, ņem par labu:))

Atbildēt


Neroli©

from: [info]kleksis
date: Dec. 20., 2005 - 01:14 am
#

O, paldies par padomu, BET:

Kantoris nemaksā sociālo par mani/ Es nevaru saprast, vai ir jēga pieteikties, kā pašnodarbinātai????

Atbildēt | Diskusija


jubilacija

from: [info]jubilacija
date: Dec. 20., 2005 - 02:04 am
#

Ja gribi, lai sociālais par Tevi tiek maksāts, pati vari to darīt. Tā ķēpa ar VIDu, cik zinu, nav tā patīkamākā, bet - nodokļu maksāšana kādā situācijā tomēr var izrādīties noderīga... nu nav tas tā viennozīmīgi, nav.

Atbildēt | Iepriekšējais


from: [info]ruukjelis
date: Dec. 20., 2005 - 10:14 am
#

Ja neesi pastāvīgā darbā, tad laikam jau nevar iesniegt deklarāciju VIDam un saņemt pārmaksāto nodokli atpakaļ... Pie tam šajā gadījumā nekādi smaržu un pildspalvu čeki nederēs, vienīgi mācību un ārstniecības. Bet ja esi pašnodarbinātais, tad gan! Nezinu kādā profilā darbojies, bet smaržu čeki tiešām visticamāk nedērēs, bet kancelejas preces, internets, telefona izdevumi, pat telpu īre, degviela, transports... nu daudz kas der! Tikai tad jāraksta Ieņēmumu izdevumu žurnāls pa mēnešiem (jārēķina, vai nesanāk mēnesī peļņa 110 Ls vai 150Ls... jāskatās likumā, cik šogad tā summa ir liela, jo tādā gadījumā obligāti jāsāk maksāt sociālais nodoklis). Vēl likumā ir noteikts procents no ienākumiem, kuru Tu uzreiz bez čekiem vari likt uz izdevumiem (arī jāskatās, jo viss atkarīgs no tā, ar ko nodarbojies). Nu jā... no honorāru maksātājiem jādabū Paziņojums par algas nodokli, kas aprēķināts un ieturēts... Ķēpa ir, bet ja izdevumu daudz, valsts atmaksā krietnu naudas summiņu atpakaļ, kas ir patīkami :)

Atbildēt | Iepriekšējais