amazeme

Sep. 11., 2009 | 06:29 pm
No:: amazeme

katoļu rožukronis(http://comps.fotosearch.com/comp/sdc/SDC130/pacelts-apskate-rozukronis_~187278SDC.jpg) sāk skaitīt no krusta, tad uz tās pirmās pērlītes, kas tāda kā mazliet atdalīta, skaita "Tēvs mūsu.."(attiecīgi uz visām šādām atsevišķajām pērlītēm tā pati lūgšana), tālāk seko trīs pērlītes, kas ir kopā, uz tām skaita "esi sveicināta, Marija.." garajā variantā, vai tikai "ave, Maria" ja īsajā, tālāk seko atkal atsevišķā pērlīte, tātad "Tēvs mūsu..". lielajā aplī tāpat - atsevišķās "Tēvs mūsu..", tās desmit, kas kopā, "Marijas". apļa noslēgumā pie tā metāla medaljoniņa bija k/kādas vēl lūgšanas, bet diemžēl neatceros.
pareizticīgo čotkas nav viena strikti noteikta skaita, klosteros parasti izmanto 100nieces kanona - veicamo ikdienas lūgšanu skaita - noteikšanai, mēdz būt arī 300nieces, lielākas gan redzējusi neesmu. pasaulīgie cilvēki parasti izmanto mazākas čotkas - baznīcās nopērkamas ērti ap roku nēsājamas, nelielas čotkas(kur skaits bieži ir 33 - Jēzus vecums, taču atkal ne vienmēr un ne obligāti). uz pareizticīgo čotkām tradicionāli skaita t.s. Jēzus lūgšanu - "Kungs Jēzu Kristu, Dieva Dēls, esi man grēciniecei/-iekam žēlīgs"(šī lūgšana zināma arī kā "muitnieka lūgšana" no Bībeles stāsta par muitnieku un farizeju, un šajā stāstā meklējama arī lūgšanas ideja). tradicionāli čotkas tika sietas no melnas vilnas, sēja tās mūki, šajā laikā nepārtraukti lūdzoties Jēzus lūgšanu. katrā "bumbiņā" tiek iesieti deviņi krustiņi(mezgli tiek sieti ņemot talkā īlenu). tagad gan bieži sastopamas koka čotkas, ir redzētas arī dzintara utt. par izcelsmi īsti nezināšu pateikt, varbūt ko par to var atrast stāstā par svēto Pahomiju Lielo, kuram Enģelis nodiktēja kopdzīves klosteru noteikumus(ja vien nekļūdos, bet man šķiet tas bija Pahomijs L.). ir zināms, ka čotkas palīdz koncentrēties lūgšanai, kā arī tas, ka pēc tām ērti noteikt/pildīt kanonu klosteros.
100% garantiju mana teiktā precīzumam gan nedodu, drošāk to pārbaudīt kādās gudru cilvēku rakstītās grāmatās, bet nu šis ir cik tālu man zināms un šobrīd atminams:)

# | view all comments


Reply

No:
( )Anonīms- ehh.. šitajam cibiņam netīk anonīmie, nesanāks.
Lietotājvārds:
Parole:
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa: