az

Sep. 7., 2009 | 03:56 pm
No:: az

papildināta - Galvenais kritērijs valsts stipendiju saņemšanai būs nevis sekmes, bet sociālie apstākļi
Publicēta: 16:23 02.06.2009.
(Pievienotas pēdējās trīs rindkopas.)
Rīga, 2.jūn., LETA. Galvenais kritērijs no valsts budžeta maksāto stipendiju saņemšanai būs nevis sekmes un zinātniskās darbības rezultāti, bet gan sociālie apstākļi, paredz šodien Ministru kabinetā grozītie noteikumi par stipendijām.
Līdz šim spēkā esošie normatīvie akti priekšroku deva studentiem ar invaliditāti, apgrūtinātiem ekonomiskajiem un sociālajiem apstākļiem gadījumos, kad diviem vai vairākiem studējošajiem, kuri pretendē uz stipendiju, bija līdzvērtīgi sekmju un zinātniskās darbības rādītāji. Tagad tas būs spēkā visos gadījumos.
Spēkā gan paliek nosacījums, ka stipendijas saņēmējam jābūt sekmīgam un laicīgi jānokārto nepieciešamie pārbaudījumi, kā arī pilnībā jāiegūst attiecīgajam akadēmiskā gada semestrim paredzētais kredītpunktu skaits.
Valdība arī grozīja līdzšinējo kārtību, kas atļauj augstākās izglītības programmu studentiem saņemt gan valsts stipendijas, gan arī mērķstipendijas no Eiropas Sociālā fonda finansēto projektu līdzekļiem, nosakot, ka turpmāk students varēs saņemt tikai vienu no šīm stipendijām.
Ar valdības lēmumu ar 1.septembri tiks arī samazināts profesionālās izglītības iestādes stipendiju fonds, paredzot katram izglītojamam vidēji 10 latu mēnesī, tomēr IZM sola, ka Eiropas Savienības struktūrfondos profesionālo skolu audzēkņiem ierobežotas projektu iesniegumu atlases veidā būs pieejams finansējums, ar ko šis samazinājums daļēji varētu tikt kompensēts.
Kā aģentūrai LETA skaidroja Izglītības un zinātnes ministrijas komunikācijas nodaļā, ministrija sākusi aktivitātes, kas aptuveni 10 000 profesionālās izglītības iestāžu audzēkņiem papildus jau esošajām valsts noteiktajām stipendijām ļaus saņemt mērķstipendijas līdz 50 latiem mēnesī.
Tiesības saņemt mērķstipendiju ir audzēkņiem, kuri mācās akreditētās profesionālās izglītības iestādēs, kuras īsteno profesionālās izglītības programmas prioritārajās jomās - inženierzinātnēs un tehnoloģijās, arhitektūrā un būvniecībā.
Taču IZM izdevies iegūt papildu finansējumu 15 miljonu latu apmērā Eiropas Sociālā fonda aktivitātes "Sākotnējās profesionālās izglītības pievilcības veicināšana" īstenošanai, tāpēc plānots, ka nākamajā mācību gadā mērķstipendijas varēs saņemt arī citu specialitāšu profesionālās izglītības iestāžu audzēkņi, tādējādi nodrošinot, ka ar valsts budžeta līdzekļu samazinājumu sociālais atbalsts audzēkņiem tiks nodrošināts līdzšinējā apmērā.
Katrīna Slišāne LETA,
02.06.2009


Ja nu kas, Latvijas Vēstnesī šī informācija ir publicēta 4. jūnijā (43.lpp.) Un atbilstošie Ministru kabineta noteikumi Nr.511 publicēti 09.07.2009 (14., 47.lpp.)

# | view all comments


Reply

No:
( )Anonīms- ehh.. šitajam cibiņam netīk anonīmie, nesanāks.
Lietotājvārds:
Parole:
Temats:
Tematā HTML ir aizliegts
  
Ziņa: