Wireless + dinamiskās IP

« previous entry | next entry »
Dec. 5., 2008 | 04:15 pm
posted by: kangaroo in pajautaa

Izejas materiāls: Lattelecom DSL pieslēgums (max. 2 Mbit/s) ar divām dinamiskajām IP adresēm + Lattelecom standarta DSL modēms (Siemens Speedstream) + wireless routeris
Problēma: kad pieslēdzas vairāk kā divi kompji- bremzējas nets (dažkārt tiktāl, ka nevienam nekas neiet)
1. piezīme: modēmam ir tikai viena LAN pieslēguma vieta
2. piezīme: wireless routerim ierobežojuma uz pieslēgumu skaitu nav, katram pieslēgumam tiek iedota sava iekšējā IP adrese, bet uz āru visi iet ar vienu, tāpēc "vadā kļūst par šauru"
Ideja: tā kā pieslēgums dod divas dinamiskās IP adreses, ir doma, ka verētu pieslēgt vēl vienu wireless routeri
Risinājums: ???
Blakusjautājums: vai tas ko atrisinātu, ja pieslēgtu nevis 2 Mbit/s, bet 5 Mbit/s vai pat 10 Mbit/s? Vai tā tomēr ir vairāk dzelžu, nevis pieslēguma kanāla caurlaidības problēma?

# | jā, ir doma! | Add to Memories


Comments {20}

from: [info]liesa_miesa
date: Dec. 5., 2008 - 11:53 pm
#

Problēma ir DSL tehnoloģijā - ienākošais ātrums ir 2Mbit/s, bet izejošais ir mazāks (pus megabits?). Problēma parādās brīdī, kad tiek aizņemts viss izejošais kanāls, jo tad tad tiek bremzēts arī ienākošais trafiks (TCP cheksumas nevar tikt nosūtītas laicīgi). Pie tā parasti vainīgi ir peer-to-peer (bittorenti, dc++ tīkli, utt.) lietojumi. Kā rīkoties - divi varianti:
1) ja datori ir maz, tad uzinstalēt uz katra datora Netlimiter programmu un ierobežot gan ienākošo, gan izejošo ātrumu diennakts svarīgajās stundās (upload ierobežot kārtīgi, bet download var atļauties arī brīvāk). Šis variants nav labs ja ir vairāk par 2-3 datoriem (ej nu visiem iemāci būt godīgiem).
2) ja datoru ir vairāk par 2-3, tad vislabākais variants ir uzstādīt teiksim Mikrotik rūteri (vajag šādas tādas priekšzināšanas konfigurēšanā) un ierobežot visu ienākošo un izejošo datu plūsmu tā, ka maksimālajos pīķa momentos tā nesasniedz vairāk par 90% no download un ~80% no upload ātruma. Ar šādu pieeju tu vari sasēdināt uz mierīgiem nosacījumiem diezgan daudz datorus.

Ja nu situācija akurāt tāda, ka datoru ir pavairāk - rekomendēju treknāku pieslēgumu (vismaz 5Mbit/s) un rūteri (to pašu mikrotiku un kārtīgu šeipingu).

P.S. Neaizmirsti par wireless tīklu drošību - obligāti jāšifrē kanāls, jo iespējams, ka ik vakaru pa tavu pieslēgumu netiklie lūr midget pronu.

Atbildēt | Diskusija


from: [info]kangaroo
date: Dec. 6., 2008 - 10:35 am
#

Kanālam ir uzlikts WPA un regulāri monitorēju, vai kāds svešais nav pieslēdzies- ar to viss kārtībā. Par pārējo- paldies! Vienīgi Mikrotik gan izpaliks. Nav tā, ka es viņu ražojumiem neuzticētos, bet visai labi zinu tā uzņēmuma virtuvi...

Atbildēt | Iepriekšējais